Antena 3 CNN Politică Geoană se joacă cu statutul PSD: Filialele fruntaşe şi şefii CJ ar putea fi incluşi în forurile de conducere

Geoană se joacă cu statutul PSD: Filialele fruntaşe şi şefii CJ ar putea fi incluşi în forurile de conducere

3 minute de citit Publicat la 14:56 27 Ian 2010 Modificat la 14:56 27 Ian 2010
Geoană se joacă cu statutul PSD: Filialele fruntaşe şi şefii CJ ar putea fi incluşi în forurile de conducere
Liderul PSD, Mircea Geoană încearcă să obţină un sprijin cât mai semnificativ din partea filialelor prin cointeresarea reprezentanţilor acestora în toate structurile de conducere ale partidului. Conform unor surse social-democrate, în cadrul şedinţei comisiei de statut de martţi, Geoană şi apropiaţii săi, precum vicepreşedintele Ion Toma şi Constatin Niţă au elaborat câteva propuneri statutare menite să întărească rolul şi cuvântul filialelor şi reprezentanţilor acestora în forurile deliberative şi de decizie ale partidului. Potrivit surselor citate, partizanii lui Năstase se tem că în cazul în care Geoană va reuşi să-şi impună propunerile statutare mai sus menţionate, acestea i-ar putea oferi un start mai bun faţă de posibilii contracandidaţi în cursa pentru şefia partidului.

În primul rând, Geoană vrea să dea o lovitură simbolică de imagine preşedintelui Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, potenţial concurent în cursa pentru şefia PSD. Aripa Geoană propune scăderea numărului de membri în cadrul CN.
Format din membrii BPN, ai CExN, şefi de departamente interne, lideri de filiale, preşedinţii de consilii judeţene, parlamentarii partidului şi unii primari, CN are un rol important la viitorul Congres.
Pe lângă rolul acestui for în aprobarea noului statut de partid, aproximativ jumătate din membrii cu drept de vot de la Congres fac parte din CN, restul fiind delegaţi aleşi în cadrul conferinţelor judeţene ale filialelor social-democrate. O adevărată masă de manevră pe care Geoană vrea să o scoată din subordinea lui Năastase prin diminuarea importanţei sale şi racolarea reprezentanţilor din teritoriu sub flamura sa.

În acest sens, Geoană doreşte să mărească importanţa votului delegaţiilor prin introducerea unui nou criteriu de mărire a componenţei acestora: rezultatele electorale obţinute de fiecare filială la ultimele alegeri, şi nu numai numărul de membri cu carnet de partid pe care îi are fiecare organizaţie judeţeană în parte cum este stipulat în prezent în statut. Reducerea reprezentativităţii Consiliului Naţional în favoarea delegaţiilor judeţene ar putea contribui la atragerea voturilor filialelor în favoarea actualului lider PSD, iar aportul adus în campania pentru prezidenţiale de către filialele oltene şi muntene ar putea fi transformat în mai multe voturi pentru Geoană la viitorul congres prin fixarea unor cifre de reprezentare mai mari pentru aceste organizaţii fruntaşe.

Cu un Liviu Dragnea încă incontrolabil şi labil, gruparea Geoană încearcă atragerea secretarului general şi folosirea influenţei sale în rândurile aleşilor locali prin oferirea unor noi privilegii preşedinţilor de Consilii Judeţene. Conform surselor citate, Dragnea, care este şi preşedintele CJ Teleorman a primit destul de pozitiv propunerea lui Geoană de includere a şefilor de Consilii Judeţene în structura Comitetului Executiv Naţional al partidului.

O altă propunere menită să ralize filialele indecise la cauza lui Geoană ar privi cooptarea prin rotaţie a liderilor celor mai bune 5-6 organizaţii judeţene din punct de vedere al randamentului electoral. Până în prezent, din BPN puteau să facă parte, cu statut de membru-invitat, primarul şi şeful de filială care au obţinut cel mai bun scor la ultimele alegeri locale şi parlamentare.

Discutată pentru prima dată în cadrul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD de luni, această propunere are toate şansele să fie discutată şi aprobată în cadrul Consiliului Naţional al partidului care va avea loc pe data de 4 februarie, ca preambul la Congresul Extraordinar din aceeaşi lună.

Deputatul PSD, Florin Iordache, membru în cadrul comisiei de statut a partidului se teme însă că actuala conducere va încerca să forţeze organizarea unui Congres şi, implicit, a alegerilor interne pentru funcţiile de conducere, în baza noului statut şi nu a celui actual.

?La Consiliul Naţional se va discuta şi aproba noul statut. Este posibil ca statutul să fie adoptat cu o zi înainte de Congresul propriu zis? ne-a declarat Iordache.

Marius Vulpe, Antena3.ro



×
x close