Mircea Geoană nu crede că este posibil ca declaraţia Victoriei Nuland să vizeze şi România, în timp ce Victor Ponta spune că este cunoscut faptul că până şi preşedintele Barack Obama este foarte critic cu Ungaria.
"Este, fără îndoială, cea mai directă critică la adresa regimului Orban pe care am auzit-o din partea unui oficial american. Într-un fel, puteam prevesti această declaraţie, extrem de clară şi neechivocă, din discursul preşedintelui Obama la Adunarea Generală ONU, când a existat o referire la fel de directă cu privire la acea declaraţie profund nocivă pe care premierul Orban a făcut-o cu privire la existenţa unei aşa-zise democraţii neliberale - deci, practic, propagandă pentru dictatură şi autoritarism", a spus Geoană.
El a arătat că, prin această declaraţie, Nuland a atras atenţia, în acelaşi timp, şi asupra faptului că securitatea în regiune, oferită de SUA, nu este una gratuită, ci trebuie să aibă un corespondent în lupta împotriva corupţiei.
"Nu cred că (Nuland - n.r.) a făcut referiri explicite la adresa României. Discuţia dintre premierul Ponta şi doamna Nuland la New York a fost una extrem de constructivă şi a fost o reconfirmare a angajamentului României de a merge mai departe la calea prevenirii şi combaterii corupţiei, precum şi o reconfirmare a unui statut strategic privilegiat în relaţia româno-americană", a mai spus Geoană.
În opinia lui Geoană, declaraţia lui Nuland a fost una extrem de directă împotriva regimului Orban din Ungaria, regim care, pe lângă gesturi nedemocratice, a şi încălcat o minimă solidaritate regională atunci când a reconfirmat relaţia în zona de energie cu Federaţia Rusă, dar şi atunci când a refuzat să reexporte prin conductele din Ungaria energie către Ucraina.