Geoană a afirmat că se aştepta la solicitarea PDL de revocare a sa din funcţie,deşi motivaţia avansată în prezent este "subţire" şi nu respectă nici Regulamentul, nici Constituţia.
"Este evident că un lider al Opoziţiei care deţine o funcţie atât de importantă în statul român le stă ca parul în ochi celor de la PD-L. Cei de la PDL, conduşi de Emil Boc, conduşi de domnul Băsescu, nu se pot împăca cu ideea că a doua funcţie în stat se află în mâna unui lider al opoziţiei democratice. Îi lăsăm să îşi facă show-ul politic, este o formă de presiune Eu cred că îi deranjează orice formă de opoziţie în România. Mă aştept în continuare la tot felul de şicane, atacuri şi pretexte mai mult sau mai puţin convingătoare", a declarat Mircea Geoană.
Preşedintele Senatului a subliniat că instituţia suspendării nu există în Regulamentul Senatului, ci numai cea a revocării, păstrată la rândul său de Curtea Constituţională în 2005 numaila îndemâna grupului parlamentar care l-a propus pe şeful acestei instituţii legislative în momentul mandatării noului Parlament.
"Există un asalt asupra a ceea ce reprezintă punctele forte ale Opoziţiei. Nu pot să supun votului în plenul Senatului României o dispoziţie neregulamentară. Înţeleg dorinţa PD-L-ului de a-şi ajuta aliaţii, grupul independenţilor, dar motivul este pueril", a explicat Geoană refuzul său de introducere pe ordinea de zi a solicitării independenţilor de votare a unei propuneri de păstrare în comisiile parlamentare a senatorilor care părăsesc un partid.
El a invocat necesitatea respectării algoritmului politic aplicat la începutul sesiunii legislative atunci când independenţii de astăzi făceau parte din PSD sau PNL.
?Sunt şi voi rămâne un preşedinte al Senatului echidistant. De ce nu fac (democrat-liberalii ? n.r.) acelaşi lucru şi la Camera Deputaţilor? Dacă acolo nu pot impune prezenţa indendenţilor fugari de la PSD şi PNL în comisii de ce nu cer şi acolo revocarea preşedintelui Camerei?? a mai comentat Geoană.
Şi preşedintele PSD, Victor Ponta a luat apărarea lui Geoană, apreciind că solicitarea PDL de declanşare a procedurilor de suspendare a lui Mircea Geoană de la conducerea Senatului este nu numai neconstituţională, ci şi contrară Regulamentului acestei Camere.
Ponta a susţinut că Mircea Geoană a aplicat Regulamentul Senatului şi a dorit să împiedice "un abuz" al PDL în favoarea aliaţilor lor independenţi.
"Constat încă o dată că, pentru interesele de susţinere a Guvernului de către independenţi, PDL le oferă acestora funcţii importante, avantaje şi chiar încălcări de regulamente. Ne vom bate, alături de Mircea Geoană, pentru respectarea votului politic dat de cetăţenii României în 2008, vot prin care funcţia de preşedinte al Senatului a revenit Partidului Social Democrat", adaugă Victor Ponta.
Ponta solicită puterii "să lase presiunile parlamentare şi să-şi folosească majoritatea pentru promovarea unor acte normative care să pună capăt crizei economice şi să ofere măsurile sociale atât de aşteptate de populaţia României".
Antena3.ro