La Consiliul Naţional al PSD, preşedintele PSD, Mircea Geoană şi-a turnat în faţa colegilor cenuşă în cap pentru greşelile comise ca lider de partid şi candidat prezidenţial, fără însă să preia total responsabilitatea acestor erori. În viounea lui Geoană ar fi ?necolegial? ca responsabilitatea pentru toate eşecurile suferite de PSD să fie puse pe seama unui singur om. El a făcut apel la colegii săi să nu continue o mai veche practică a ?omorârii liderilor în momente de frustrare?.
Geoană şi-a dechis discursul prezentând scuze celor pe care i-a dezamăgit, dar a ţinut să sublinieze că nu ar fi corect ca întregul eşec electoral să fie pus în spatele unui singur om, al lui, ci al unei întregi conduceri colective şi chiar a celor din teritoriu care nu au avut încredere în el şi nu s-au mobilizat cum trebuie deşi aveau resursele necesare.
Geoană a subliniat că nu are gând să tranforme şedinţa Consiliului Naţional al social-democraţilor "într-un simplu concurs de frumuseţe", de aceea va începe cu înşirarea defectelor.
Mircea Geoană a ţinut să precizeze că îşi cere scuze celor pe care i-a dezamăgit, inclusiv prin acea vizită pe care el a avut-o la "domnul Vântu" înainte de confruntarea finală.
Liderul PSD a precizat că se consideră vinovat, dar că "nu este colegial" să fie continuată o practică, aceea a fi omorâţi liderii în momente de frustrare.
"Nu este colegial să continuăm o practică, aceea de a ne omorî liderii în momente de frustrare", a spus Mircea Geoană.
Liderul PSD a ţinut să sublinieze că-şi asumă ca principală greşeală personală, dar şi a conducerii partidului, incoerenţa politică a PSD, de la criticarea PDL, la intrarea la guvernare alături de democrat-liberali.
"Astăzi îl contestăm pe Băsescu şi îl înfierăm cu mânie proletară, mâine ne aliem cu el, cu aceeaşi mânie proletară. Astăzi vrem să depunem moţiune de cenzură împotriva PNL, mâine îl sprijinim la guvernare din Parlament. Această oscilaţie a derutat şi a îndepărtat electoratul de noi", a apreciat Geoană.
El a cerut PSD să dea dovadă de mai multă corenţă pe viitor. "Dacă vom stabili la congres că PDL este principalul nostru adversar, răul care macină România, atunci să ne ţinem de asta", le-a recomandat Geoană.
Geoană a imputat însă "capacitatea organizatorică slăbită" a partidului şi faptul că PSD a schimbat în cinci ani trei secretari generali, uitând că el a fost cel carea decis perindarea unui Titus Corlăţean , a unui Valeriu Zgonea şi, în final, a lui Liviu Dragnea în această funcţşie.
Liderul PSD le-a reproşat şi liderilor de filiale care au avut resurse însemnate, dar au obţinut rezultatea mediocre la alegeri că s-au grăbit să-i ceară capul şi să critice conducerera actuală a partidului.
"Mi-ar fi fost şi mie mai uşor, după alegerile prezidenţiale, să dirijez energia negativă şi frustrarea către cei care au pierdut alegerile în teritoriu. Mi-ar fi fost uşor să spun de ce nu s-au câştigat mai multe voturi la Constanţa, mi-ar fi fost uşor să merg cu mânie către cei care stăteau lângă mine în campanie şi care acum încearcă să mă facă ţap ispăşitor", a exemplificat Geoană.
Preşedintele PSD a invocat războaiele pe mai multe fronturi pe care a trebuit să le ducă, în partid şi pe scena politică, şi a reproşat faptul că a aşteptat prea mult susţinerea internă pentru candidatura la Preşedinţia Românie.
"A trebuit să duc în aceşti ani un război pe prea multe fronturi, unul intern, cu contestări, aşteptând până în ultima clipă să vină sprijin şi confirmare pentru candidatura mea", a adăugat el.
Geoană a anunţat că va propune la congres o echipă de conducere "mai omogenă, mai compactă", care să aibă "obligaţia de a sta umăr la umăr, de a respecta liderul fără gânduri ascunse". În acest sens, el a promis că va coopta "în marile decizii" atât grupurile parlamentare ale partidului, cât şi structurile primarilor şi aleşilor locali.
Geoană s-a referit şi la contracandidaţii săi la preşedinţia PSD, afirmând că mulţi dintrei ei au avut "epitete şi intervenţii în presă jignitoare" la adresa lui şi le-a solicitat o campanie internă "civilizată şi colegială".
El s-a arătat "apăsat" până la a avea "răni de la acele bretele de rucsac greu" de faptul că PSD nu a reuşit să demonteze "un stereotip nedrept, dar real şi folosit cu oarecare succes de demagogii dreptei", acela de partid continuator al comunismului, de partid "pătat etern de corupţie" şi a cerut social-democraţilor să contribuie la crearea imaginii unui partid modern de secol 21.
Marius Vulpe, Antena3.ro