"Nu pot face deocamdată niciun comentariu cu privire la calea care trebuie urmată. Este o decizie politică extrem de complicată. La aceste coduri s-a muncit, de bine de rău. Aceste coduri au fost dezbătute, înţeleg mai mult rău decât bine. Voi ridica subiectul în coaliţie cu proxima ocazie şi vom pune această problemă şi în Birourile Permanente ale celor două Camere. Răspunsul este unul politic, nu juridic. Sper să existe deschidere şi din partea partenerilor de coaliţie. (...) Sper ca şi preşedintele Traian Băsescu să înţeleagă că nu este vorba de întâietatea cui îşi asumă codurile" a afirmat Geoană.
El a arătat că obiecţiile formulate de reprezentanţii societăţii civile ca şi neregulile semnalate la nivelul proiectelor de coduri l-au pus pe gânduri.
"Argumentele aduse de organizaţiile prezente m-au pus pe gânduri şi consider că este obligaţia noastră ca la nivelul Coaliţiei, al Guvernului, al Parlamentului, să regândim modul de dezbatere al acestor coduri. (...) Un eventual cost de imagine al schimbării calendarului de dezbatere a codurilor ar putea fi compensat şi recompensat cu existenţa unei dezbateri reale, serioase şi ar fi şi pentru Parlament, şi pentru Guvern o ocazie de a recunoaşte că, poate, s-au făcut greşeli", a spus liderul PSD.
Geoană a mai afirmat că intenţia anunţată a Guvernului de a-şi asuma răspunderea pe cele patru coduri, în cazul în care acestea nu vor fi adoptate de Parlament până la 15 mai, este depăşită de realitate şi ar putea fi chiar dăunătoare, riscând să "suprapolitizeze" discuţia pe marginea codurilor. Preşedintele PSD a subliniat că liderii Comisiei Europene i-ar fi transmis că preferă calitatea codurilor, nu viteza adoptării lor de către Parlament.
"Am conversat cu comisarul Jacques Barreau, care mi-a spus că între viteză şi calitate, Comisia Europeană alege calitatea celor patru coduri juridice. De asemenea, din discuţiile cu partea americană a rezultat că nu există nicio presiune legată de viteza de adoptare a codurilor în Parlament", a afirmat preşedintele Senatului, infirmând tezele vehiculate la Bucureşti, potrivit cărora adoptarea celor patru coduri juridice în Parlament, până la 15 mai, ar fi o condiţie impusă României de către Comisia Europeană.
Liderul PSD s-a pronunţat pentru o implicare mai activă a societăţiii civile şi a mediilor profesionale de specialitate în dezbaterea unor coduri care trebuie să reprezinte viziunea societăţii şi nu a unei puteri trecătoare.
Antena3.ro