Antena 3 CNN Politică Geoană: Înţeleg disperarea Guvernului, dar angajarea răspunderii pe Legea Educaţiei a fost declarată neconstituţională

Geoană: Înţeleg disperarea Guvernului, dar angajarea răspunderii pe Legea Educaţiei a fost declarată neconstituţională

2 minute de citit Publicat la 12:51 14 Dec 2010 Modificat la 12:51 14 Dec 2010
Geoană: Înţeleg disperarea Guvernului, dar angajarea răspunderii pe Legea Educaţiei a fost declarată neconstituţională
Foto: Intact Images
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a luat cuvântul în plenul Parlamentului, ca replică la discursul ţinut de primul ministru, care a atenţionat că procedura asumării răspunderii pe Legea educaţiei va continua, conform deciziei Curţii Constituţionale. Geoană susţine că această lege a fost trecută prin Parlament prin exploatarea unor vicii de procedura si încălcând Constituţia.

"Indifererent de ce şiretlic veţi încerca, nu va va folosi, pentru că imediat după ce, probabil, prin acest vot, care nu are niciun fel de temei procedural, a fost traversată cu forţa prin Parlament, vă anunţ că în termenul legal voi contesta această lege" la Curtea Constituţională, a spus el, în plenul Parlamentului.

Fostul lider PSD a mai spus că Curtea Constituţională s-a mai pronunţat asupra angajării răspunderii asupra Legii educaţiei şi a opinat că va constata neconstituţionalitatea angajării răspunderii.

Geoană este de părere că s-a ajuns la "batjocorirea" unor reguli elementere, întrucât iniţiatorii moţiunii de cenzură depusă după asumarea răspunderii la Legea educaţiei şi-au retras semnăturile, prin urmare aceasta nu mai există.

"Am ajuns să batjocorim reguli fundamentale de funcţionare ale Parlamentului României"

Mai mult decât aât, preşedintele Senatulul a invocat în intervenţia sa şi faptul că urmează dezbaterera legii bugetului, pentru care este nevoie de voturile UDMR, menţionând de o „disperare” a guvernului de apăstra o coaliţie unită.

„Eu pot să înţeleg, ca om politic, disperare pe care o are prim ministrul alături de partenerii de la UDMR o au, de apăstra această coaliţiei împreună, mai ales în faţa bugetului, mai ales în faţa angajării de la Legea Salarizării.Dar un lucru este extrem de clar: angajarea răspunderii pe această lege a educaţiei a fost declarată necontituţională”, a declarat Geoană, în plenul Parlamentului.

Continuarea procedurii asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei a fost introdusă pe ordinea de zi de marţi a plenului Parlamentului, în timpul votului parlamentarii opoziţiei vociferând în sală.

 


Boc: Guvernul susţine continuarea calendarului de angajare a răspunderii pe Legea Educaţiei

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că Guvernul susţine introducerea pe ordinea de zi a punctului privind prezentarea moţiunii de cenzură în cazul Legii educaţiei şi continuarea calendarului de angajare a răspunderii. Boc a menţionat se bazează pe decizia CC care permite derularea acestei proceduri.

Primul ministru a argumentat opinia atât pe decizia Curţii Constituţionale (CC), conform căreia procedura de angajarea a răspunderii nu mai poate fi oprită odată ce a fost declanşată, cât şi pe textul Constituţiei.

"Textul constituţional trebuie respectat fie că ne place sau nu. Decizia Curţii Constituţionale nu lasă nicio urmă de îndoială", a spus Boc, în plenul Parlamentului.
 


Curtea Constituţională a admis, pe data 24 noiembrie, sesizarea Guvernului privind la asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei

CCR a admis sesizarea pe tema legii educaţiei, în sensul în care a constatat existenţa unui conflict între Parlament şi Executiv, ca urmare a refuzului parlamentarilor de a dezbate moţiunea de cenzură înaintată după ce Guvernul şi-a asumat răspunderea pe această lege.

Coaliţia de guvernare a transmis, pe 15 noiembrie, o cerere de soluţionare a conflictului dintre Executiv şi Parlament, arătând că acest conflict este generat de refuzul Parlamentului de a permite prezentarea şi dezbaterea moţiunii de cenzură, depusă ca urmare a angajării răspunderii.



×
x close