Antena 3 CNN Politică Geoană: Guvernul este încă incoerent. Se impune rectificarea deficitului bugetar

Geoană: Guvernul este încă incoerent. Se impune rectificarea deficitului bugetar

5 minute de citit Publicat la 14:10 18 Mar 2009 Modificat la 14:10 18 Mar 2009
Geoană: Guvernul este încă incoerent. Se impune rectificarea deficitului bugetar
PSD este îngrijorat că răspunsul actual al Guvernului la perioada economică pe care o traversează România este incoerent, a declarat preşedintele social-democrat, Mircea Geoană, la finalul Comitetului executiv al partidului. Liderul PSD s-a pronunţat pentru necesitatea unei rectificări bugetare, care să pună de acord valoarea deficitului cu ultimele evaluări mai pesimiste ale FMI. De altfel, în cadrul dezbaterilor, unii social-democraţi nu au ezitat să critice lipsa de viziune a Guvernului, inclusiv a propriilor miniştri. Comitetul Executiv al PSD a decis la final să condiţioneze susţinerea unui eventual acord cu FMI de respectarea şi implementarea unui set de şapte condiţii socio-economice.

"PSD este îngrijorat că răspunsul actual al guvernului la problemele pe care le traversăm este încă incoerent şi depaşit de dinamica crizei. Un deficit de 2,5% este o reţetă clară pentru intrarea într-o stare de recesiune profundă", a spus Geoană, pledând pentru o rectificare bugetară "importantă" şi pentru ?adaptarea bugetului de stat la noile realităţi economice şi macroeconomice?.

"Considerăm că este obligaţia Guvernului, într-un dialog cu Parlamentul şi în cadrul Coaliţiei să venim cu un răspuns cu privire la adaptarea bugetului de stat la noile realităţi2, a spus preşedintele Senatului.

Liderul PSD a reiterat faptul că România trebuie să facă faţă unei triple crize: una financiară, una structurală, a economiei, şi una bugetară, generată şi de proasta cheltuire a banilor publici.

"Ieşirea din criză nu este doar o sarcină a Guvernului", a spus Geoană, arătând că acest lucru va fi posibil numai prin conclucrarea cu BNR, cu CE şi cu alte instituţii financiare.

Consiliu pentru relansare economică

Geoană a anunţat că PSD propune în acest sens crearea unui Consiliu pentru relansare economică, din care să facă parte preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, primul ministru, guvernatorul şi reprezentanţi ai BNR, cu cooptarea de specialişti care să coordoneze şi să supervizeze elaborarea şi aplicarea unui program anticriză şi de stopare a recesiunii economice.
"E sarcina Parlamentului României, a Guvernului mandatat de acesta şi a instituţiilor specializate ale statului de a elabora şi pune în aplicare un program real de evitare a crizei şi de relansare economică, care să obţină acordul acestor factori de decizie din economia şi statul românesc. Propunerea partidului nostru e consituirea unui consiliu pentru relansarea economică, format din preşedinţii celor două camere ale Parlamentului, primul-ministru şi guvernatorul BNR, prin cooptarea celor mai reprezentativi specialişti în probleme economice şi sociale care să coordoneze elaborarea şi aplicarea unui program anticriză", a anunţat preşedintele social-democrat.

Liderul PSD a mai apreciat că actualul guvern, dar şi partidele aflate la putere au obligaţia de a rezolva toate restanţele existente în domeniul reformei agriculturii şi zonei rurale, în domeniul energetic şi cel al infrastructurii, al administraţiei publice locale, dar şi în reformarea actului politic şi al clasei politice româneşti.

Potrivit declaraţiei Comitetului Executiv, acest comitet va urmări şi decide asupra tuturor măsurilor şi acţiunilor guvernamentale şi va supraveghea toate proiectele legislative ale Guvernului, inclusiv ordonanţele de urgenţă. Mai mult, potrivit propunerii PSD, acest comitet va purta discuţii şi cu toţi actorii economici importanţi şi va organiza dezbateri cu investitorii, cu managementul bancar, patronatele, sindicatele şi cu mass-media.

Rezoluţie PSD despre "lipsa de viziune a actualului Guvern"

Proiectul de rezoluţie adoptat de PSD astăzi critică foarte dur responsabilii actualei situaţii politice, economice şi sociale.
"Criza bugetară este rezultatul guvernării anterioare şi a lipsei de viziune a actualului Guvern (...) PSD este îngrijorat de situaţia actuală a guvernării", se arată în acest document adoptat de Cex-ul PSD. Actualul guvern mai este acuzat că "a întârziat să pună la punct un program anticriză credibil".

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a susţinut, la rândul său, că răspunsul Guvernului la problemele economice este încă nesatisfăcător şi depăşit. "Răspunsul actual al Guvernului la problema economică şi socială pe care o traversăm este încă insuficient de coerent şi este depăşit de evoluţia şi evenimentelor" a apreciat liderul PSD.

Geoană a insistat, afirmând că Executivul este în acest moment defazat. "E obligaţia guvernului, inclusiv ale miniştrilor PSD să vină cu un răspuns integrat la problemele perioadei pe care o traversăm. Senzaţia e că se aleargă în spatele, în urma evenimentelor şi cred că în acest moment trebuie luată o pauză de respiraţie înainte să intrăm într-o fază de discuţie cu FMI şi să facem un plan al nostru", a explicat Geoană raţiunile acestor critici la adresa Guvernului.

Pesediştii au lucrat şi la propriul plan de evitare a recesiunii economice, document pe care îl vor prezenta săptămâna viitoare, a arătat Geoană. Liderul PSD a cerut partenerilor din PDL să-şi clarifice opţiunile.

?Este absolut clar ca priorităţile date de degradarea accelerată a mediului economic şi social are nevoie de răspunsuri clare din partea Guvernului. În acest moment avem o şansă să putem să evităm în acest an recesiunea economică. Evitarea recesiunii este încă posibilă, chiar dacă perspectiva prezentată de cei de la Fond este foarte pesimistă? a conchis Geoană.

7 condiţii social-democrate pentru susţinerea acordului cu FMI

În ceea ce priveşte eventualitatea unui acord cu FMI, PSD condiţionează sprijinul său de aplicarea a şapte condiţii esenţiale, considerate ca nediscutabile: FMI să finanţeze sectorul public şi nu cel privat, măsurile impuse să nu provoace reducerea locurilor de muncă, relansarea creditării pe baza unui angajament ferm din partea băncilor comerciale că resursele vor rămâne în economia românească, neîntârzierea accesului României în zona euro şi transparenţă totală în derularea negocierilor cu FMI.
"Trebuie să ştim exact în ce condiţii se negociază, la ce preţ şi cu ce costuri vor fi folosiţi banii, precum şi condiţiile de rambursare", se arată în declaraţia CEX al PSD.

?Am stabilit un set de 7 condiţii pe care PSD le consideră obligatoriu de îndeplinit înainte de acordul cu FMI. Sunt condiţii în primul rând legate de dimensiunea socială. Nu putem accepta punerea în discuţie a resurselor statului pentru plata pensiilor şi a salariilor. Totodată, este necesară indexarea lor cu rata inflaţiei pentru păstrarea puterii de cumpărare a populaţiei. În perioada următoare este nevoie să fie păstrat volumul de investiţii publice în domeniile legate de relansarea economică. De asemenea, să nu existe în urma discuţiilor cu FMI o diminuare a cheltuielilor privind protecţia socială activă, dimpotrivă ar fi necesară majorarea lor" a precizat Geoană.

PSD mai cere ca resursele bugetare deţinute pentru investiţiile publice în domenii cheie, precum educaţie, sănătate, transporturi să nu fie afectate şi abordate într-o filosofie bugetară multianuală.

"Este un lucru extrem de simplu, sunt lucruri elementare. Aceste condiţii sunt condiţii de bun simţ, sunt condiţii care permit atât o protecţie socială corectă într-o perioadă dificilă, cât şi repornirea creditării economiei şi a transparenţei şi eficacităţii alocării banului public. Nu venim cu condiţii absurde, ci cu condiţii prin care să protejăm România şi cetăţenii săi. Dacă nu se va ţine cont de cele 7 condiţii ale PSD, nu vom fi de acord cu înţelegerea cu FMI? a avertizat Geoană.

Antena3.ro

×
x close