Antena 3 CNN Politică Geoană: „Există o înţelegere subterană evidentă între Marcel Ciolacu şi George Simion pentru turul doi al alegerilor prezidențiale”

Geoană: „Există o înţelegere subterană evidentă între Marcel Ciolacu şi George Simion pentru turul doi al alegerilor prezidențiale”

R.M.
4 minute de citit Publicat la 21:22 22 Oct 2024 Modificat la 16:08 25 Oct 2024
mircea geoana
Mircea Geoană consideră că "Federaţia Rusă, concentrată pe ce se întâmplă în Republica Moldova, nu a uitat de alte ţări, inclusiv de România, în această perioadă de campanie” / Foto: Antena 3 CNN

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidenţiale, a declarat marți, într-o conferință de presă, că „Federaţia Rusă, concentrată pe ce se întâmplă în Republica Moldova, nu a uitat de alte ţări, inclusiv de România, în această perioadă de campanie prezidenţială şi de alegeri parlamentare”, context în care susţine că „există o înţelegere subterană evidentă între Marcel Ciolacu şi George Simion” care vizează turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit Agerpres.

„Mai nou, de când există această înţelegere subterană evidentă între domnii Ciolacu şi Simion, în care se încearcă să se creeze un culoar pentru Simion să meargă în turul doi cu domnul Ciolacu, şi la noi există un risc în această eventualitate, ca în Parlamentul din România de anul viitor să avem spre 30% forţe pro-Moscova, alese, AUR amplificat de o eventuală intrare în turul doi a domnului Simion. Şi doamnei Şoşoacă înţeleg că îi s-a permis să candideze la parlamentare - votul de victimizare şi de revanşă, pe care votanţii săi, în mod sigur, îl vor exprima.

Este un risc care cred că nu merită luat. Sper ca ceea ce aud din anumite zone ca metoda EBA să nu fie folosită în primul tur de prezidenţiale şi sper ca ceea ce am învăţat şi de la alegerile din Republica Moldova, la referendum, şi din alegerile, inclusiv din 2009, în România şi cele mai recente europarlamentare, sper ca frauda din România să fie limitată, cât mai limitată şi, dacă se poate, să nu existe deloc. Este viitorul ţării şi este viitorul democraţiei româneşti, al direcţiei euroatlantice a României”, a declarat Geoană într-o conferinţă de presă.

Potrivit acestuia, lucrurile sunt complet diferite la alegerile prezidenţiale de acum, faţă de tradiţia din ultimii 35 de ani, când un candidat al PSD, al stângii, şi un candidat al dreptei se duceau aproape automat în turul doi.

„Putem comenta care sunt cauzele, dar pot să vă spun că de fapt turul întâi de prezidenţiale este adevăratul tur doi. Finala se joacă în mare măsură în turul întâi, pentru că în variantele cele mai probabile, din punct de vedere sondaje şi intenţie de vot, într-o variantă Ciolacu - Simion, omul Ciolacu câştigă fără probleme; într-o variantă Geoană - Ciolacu sau Geoană - Simion, eu câştig şi acest lucru cred că este destul de evident, fără să punem sub nicio formă la îndoială importanţa turului doi.

De aceea, apelul meu către toţi cetăţenii României, din ţară şi din diasporă, indiferent de preferinţele de vot, către nehotărâţi: Veniţi la vot în turul întâi în număr cât mai mare. (...) Veniţi la vot! Nu alegeţi răul cel mai mic, pentru că se joacă nu doar persoana preşedintelui, se joacă efectiv viitorul României şi destinul acestei ţări pentru mulţi ani de zile şi multe decenii de acum încolo”, a explicat fostul oficial NATO.

Mircea Geoană: „Aceiaşi oameni conduc la aceleaşi rezultate”

Mircea Geoană consideră că este o alternativă extrem de contrastantă între propunerea sa şi angajamentul său pentru România - de schimbare adevărată a politicii, a economiei, a societăţii, a rolului României în plan european şi internaţional - şi propunerile celorlalţi candidaţi, „în principal domnii Ciolacu şi Simion”.

„Aceiaşi oameni conduc la aceleaşi rezultate. Iar în cazul domnului Simeon nu vreau să mă gândesc la ce ar însemna ieşirea practică a României de pe traseul nostru euroatlantic, care a fost consensul naţional timp de 20 de ani în această ţară. Nu avem voie să-l abandonăm. Occidentul nu este perfect. Sunt multe lucruri de perfectat în relaţia noastră cu Europa şi cu lumea occidentală, dar sub nicio formă România nu trebuie să iasă din această coaliţie şi alianţă pe care o avem cu NATO, cu Statele Unite, cu ţările democratice occidentale.

El a adăugat că „există în acest moment un risc important la aceste alegeri prezidenţiale, să avem o suprapunere a scenariului anului 2000, cu Iliescu şi Vadim mergând în turul doi, şi a scenariului 2009, când tot într-un an electoral prezidenţial, deficitele mari, fragilitatea macroeconomică au condus la criza financiară din 2010”.

„Există riscul în acest an prezidenţial ca ambele scenarii să se întâmple. Au fost severe fiecare dintre dânsele, dar împreună reprezintă efectiv un risc prea mare pentru naţiunea noastră. (...) O prezenţă a AUR sau a domnului Simion, într-o formă directă sau indirectă, în viitoarea ecuaţie de putere din România reprezintă scânteia care ne va duce să devenim nefinanţabili pe pieţele internaţionale. Rezultatul? Înapoi la Comisia Europeană şi la Fondul Monetar Internaţional, cam ca în 2010, cu aceleaşi consecinţe.

Situaţia economică a ţării este fragilă şi actualii guvernanţi refuză să dea soluţii concrete despre modul în care vom reduce deficitele”, a transmis Mircea Geoană. 

×
x close