Prezenţa la guvernare a social-democraţilor nu însemnă sprijin necondiţionat pentru iniţiativele premierului sau subordonare faţă de preşedintele Traian Băsescu, iar actuala coaliţie de guvernare nu trebuie înlocuită, chiar PSD este nemulţumit de prestaţia celor din PDL, prea subordonaţi directivelor venite dinspre Cotroceni, a afirmat luni, liderul social-democrat, Mircea Geoană. Preşedintele PSD a solicitat partenerilor de guvernare să iasă de sub tutela preşedintelui Traian Băsescu şi să se comporte ca adevăraţi membri ai acestei guvernări pentru că altfel coabitarea se
va dovedi păguboasă, mai ales pentru români. Geoană a avertizat că nu este într-o alianţă cu PDL, ci într-o guvernare,
drept urmare nu este obligat să susţină toate iniţiativele PDL, ale premierului sau ale preşedinteluiTraian Băsescu.
Preşedintele PSD a lansat un ultimatum mologului său democrat-liberal, Emil Boc să nu mai subordonoeze acţiunile Guvernului planurilor electorale al şefului statului.
Relaţie păguboasă într-o coaliţie care nu trebuie înlocuită"Consider că situaţia de astăzi, din coaliţia pentru guvernare, este păguboasă pentru România. În acest moment, relaţiile din interiorul coaliţiei riscă să iasă de sub control. Acest lucru l-am comunicat în cadrul coaliţiei şi, faptul că fiecare dintre cei doi parteneri îşi urmăreşte cu prioritate interesele de partid şi obiectivele viitoarei campanii prezidenţiale, dăunează în acest moment calităţii actului de guvernare şi intereselor economiei şi populaţiei din ţara noastră", a spus Geoană.
Geoană a atras atenţia asupra faptului că PSD nu poate accepta manifestarea solidarităţii politice în cazul şefului statului care nu este parte a protocolului de guvernare şi a cerut PDL să nu-i mai solicite sprijin pentru susţinerea miniştrilor cu probleme în justiţie, cazul Elenei Udrea.
Stabilitatea politică, mai importantă decât soarta Elenei UdreaPreşedintele PSD s-a arătat de acord cu discutarea în prealabil a situaţiei unui ministru în spatele uşilor coaliţiei, dar a ţinut să precizeze că ancheta în problema Udrea nu trebuie împiedicată atunci când se impune.
"În opinia noastră, lucrurile care sunt de domeniul public şi care sunt imputabile miniştrilor, indiferent că sunt de la PDL sau PSD şi care sunt în zona de acţiune a unei comisii parlamentare trebuie să-şi urmeze cursul. Coaliţia nu a fost făcută pentru a proteja miniştri care comit ilegalităţi sau care au dubii cu privire la moralitate. Acest lucru e valabil pentru miniştri ambelor partide şi subiectul trebuie adus în coaliţie, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie să ducă la împiedicarea unei anchete parlamentare sau publice, jurnalistice", a arătat Geoană.
Liderul PSD a susţinut că partenerii din PDL au fost cei care au adus această problemă pe masa coaliţiei "înainte ca ele să se transforme în acţiune parlamentară" şi că "evident, acest subiect pare să fie sensibil pentru cei de la PDL, iar motivele le cunosc dânşii mai bine".
"PSD nu susţine în activitatea politică, inclusiv în cea parlamentară, interesele politice ale PDL. De aceea, PSD nu a susţinut protejarea politică a acelor miniştri ai PDL care au gestionat prost sau inegal fonduri publice. De aceea, PSD a colaborat cu PNL şi UDMR în formarea şi activitatea comisiilor de anchetă ale Parlamentului. Din punct de vedere al subiectului care a stârnit cea mai mare emoţie în ultima perioadă, considerăm că stabilitatea politică a ţării este mai importantă decât soarta oricărui ministru, inclusiv a doamnei ministru Udrea", a explicat Geoană, care a cerut ca solidaritatea să se limiteze strict la problemele enunţate în protocolul de colaborare.
Întrebat ce va face PSD dacă PNL propune înfiinţarea altor comisii, Geoană a răspuns în doi peri: "O aducem în coaliţie şi după aceea, decidem".
O destrămare favorizată de atacuri şi situaţia economicăLiderul PSD a sugerat că responsabilitatea escaladării din ultima vreme a conflictelor din coaliţie ar reveni îndeosebi partenerilor din PDL.
"În ultimele zile, replicile şi contrareplicile au escaladat tensiunile într-o zonă de conflict care ameninţă fie cu destrămarea actualei Coaliţii de guvernare, fie cu blocarea actului de guvernare", a avertizat Geoană, care a fluturat pericolul destrămării coaliţiei, fără o intervenţie "fermă şi imediată" din partea liderilor celor două partide.
Mai mult, "faptul că situaţia economică se agravează, contribuie la această stare proastă din interiorul Coaliţiei", a mai spus Geoană, care a atras atenţia şi asupra consecinţelor negative pe care le-ar putea induce la nivelul intereselor pe termen mediu şi scurt ale românilor.
"În acest moment de criză avem din păcate o guvernare ineficientă şi divizată. PSD nu consideră că actuala coaliţie de guvernare trebuie înlocuită, chiar dacă suntem nemulţumiţi de modul în care în care funcţionează? a arătat Geoană, adăugând că în contextul actual de criză economică România nu-şi poate permite experimentul unui guvern interimar.
Condiţie PSD: PDL să iasă de sub tutela lui BăsescuLiderul PSD a arătat că PSD va continua să rămână la guvernare, dar în anumite condiţii: îşi rezervă întreaga libertate de a critica întreaga activitate a Guvernului, de a veni cu propuneri de compensare şi corectare a măsurilor guvernamentale care pot afecta populaţia, şi de a se desolidariza de orice acţiuni influenţate de Cotroceni.
El a sugerat că PSD îşi rezervă dreptul de a acţiona cum crede de cuviinţă faţă de problema Băsescu, mai ales că preşedintele statului nu este prevăzut în înţelegerea cu PDL. Mai mult, Geaonă a solicitat să iasă de sub aripa Cotroceniului şi să facă dovoda unei voinţe proprii în actul de guvernare fără a mai aştepta indicaţii din partea şefului statului.
?Poziţia noastră este foarte clară: guvernare comună, inclusiv în domeniul organizării alegerilor prezidenţiale, dar nu e nevoie de implicare în niciuna din campaniile prezidenţiale ale PSD sau PDL. Protocolul nu-l include pe domnul Băsescu. Rolul său trebuie respectat conform Constituţiei dar nu trebuie să reprezinte o formă de subordonare a acţiunilor Executivului la intenţiile sale electorale. Solicităm PDL să participe la actul de guvernare ca partner cu voinţă proprie si cerem cu fermitate partnerilor şi premierului Emil Boc să renunţe la orice atribuţie constituţională pentru a pune în dispoziţie idei si propuneri ale acestui candidat la preşedinţie? a mai subliniat liderul PSD.
Antena3.ro