Mircea Geoană a declarat, joi, după depunerea candidaturii la alegerile prezidențiale, ca a cerut NATO și serviciilor din România să investigheze o „operațiune de compromitere”, după o anchetă jurnalistică internațională în care este acuzat că a avut în stafful de campanie un om cu relații de afaceri cu un rus apropiat de Kremlin.
Geoană spune că este „un subiect care a fost generat de așa zisa anchetă internațională sub oblăduirea și finanțarea oligarhului Hodorkovski și realizată de un jurnalist Attila Biro, acuzat în presa din Bulgaria și alte țări UE că ar face parte din operațiune de încercare de asasinare a procurorului general din Bulgaria”.
Mircea Geoană susține că este un „kompromat”, „generat și condus de la Moscova”.
„Acest tip de kompromat generat și condus de la Moscova este o operațiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federația Rusă îl face în țările occidentale. Am vorbit astăzi și cu cei din Fundația Navalnîi, explicându-le situația. Domnul Hodorkovski este acuzat de cei din fundația Navalnîi că de fapt acoliți ai săi intimidează și încearcă să elimine alți opozanți din Rusia”, spune Geoană, după ce cu o zi în urmă fostul oligarh rus, considerat un opozant al lui Putin din exil, a scris pe o rețea socială că „este destul de șocant că NATO trece cu vederea astfel de lucruri atunci când numește oameni în astfel de roluri de conducere. Și alegătorii români ar trebui să aibă în vedere acest lucru atunci când își vor vota președintele”.
Fostul secretar general al NATO spune că a cerut o investigație din partea instituțiilor statului și a structurilor NATO.
„E o linie roșie pentru mine față de interferența a unei puteri străine. Am făcut un apel oficial către instituțiile statelui român specializate și către structurile aliate care se ocupă de aceste subiecte pentru a investiga această opreațiune împotriva unui fost secretar general adjunct al NATO și a unui candidat și posibil viitor președinte. (...) Din punct de vedere al acestor acuzații, au fost făcute în timp ce eu eram înalt oficial al NATO, și este obligația standard a diviziei de securitate de la NATO să vegheze dacă nu a existat o operațiune de compromitere a unui oficial NATO”, spune Geoană.
Acesta acuză și partidele din România, despre care spune că le este frică de o candidatură independentă.
„Există o campanie împotriva mea pe bani publici finanțată de partidele din această țară a unei campanii premeditate de defăimare la televiziuni a unor oligarhi români aflați la Belagrad. Dacă cineva crede că un om care a fost la vârful NATO, verificat, acceptat și apreciat, ca ministru de externe al României, și de aceea fac un apel și către presa română care au crezut prea ușor acestei campanii pe care Rusia o întinde cu dibăcie. Am încerdere în presa românească”, a declarat Geoană.
Fostul secretar general al NATO a explicat și legătura cu fostul primar Rareș Mănescu, care a fost coordonator al ONG-ului care susține candidatura lui Geoană. Mănescu este acuzat că a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus, în timp ce se ocupa de campania lui Geoană pe când acesta era încă adjunct la NATO. Ancheta jurnalistică arată o serie de ramificații care duc chiar și la un mercenar care a luptat în Donbas de partea rușilor.
În timp ce făcea parte din echipa de campanie a lui Mircea Geoană, fostul liberal Rareș Mănescu a înregistrat în Ilfov o companie alături de un om de afaceri rus. Numele partenerului de afaceri al lui Mănescu este Aleksei Kozlov, specialist în acvacultură și autodeclarat fanatic al pescuitului.
„I-am cunoscut pe doamna Ramona Mănescu și domnul Rareș Mănescu la Bruxelles. Doamna Mănescu este fost ministru de externe. Domnul Mănescu a avut, într-adevăr, o relație episodică cu mișcarea România Renaște din care a fost solicitat să o părăsească în timp ce eu eram la NATO. Relația domnului Mănescu cu așa ziși oameni de afaceri e problema dânsului și obligația statului român să vadă dacă este ceva nelegal”, spune Geoană.
„Evident că deranjez Moscova. Cum ai vrea să ai într-o țară atât de importantă ca România să aibă un președint fost șef la NATO. Deranjăm și în țară interesele partidelor. Sunt mai hotărât ca oricând să câștigăm aceste alegeri”, a mai spus Mircea Geoană.