Antena 3 CNN Politică Geoană: Antonescu premier, soluţia onorabilă ce poate fi impusă lui Băsescu la Curtea Constituţională

Geoană: Antonescu premier, soluţia onorabilă ce poate fi impusă lui Băsescu la Curtea Constituţională

Geoană: Antonescu premier, soluţia onorabilă ce poate fi impusă lui Băsescu la Curtea Constituţională
10 Dec 2009   •   15:22

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, continuă să spere în menţinerea post-electorală a alianţei cu PNL în cazul în care Traian Băsescu s-ar instala pentru un al doilea mandat prezidenţial la Cotroceni. Într-un interviu acordat postului public de radio, liderul social-democrat a vehiculat ideea creării unei majorităţi cu PNL şi UDMR pentru impunerea liberalului Crin Antonescu ca premier. El a declarat că l-ar susţine pe Crin Antonescu premier, "primul nume onorabil" pentru acest post chiar şi în cazul în care PNL ar colabora cu PDL la guvernare. Totuşi, Geoană a susţinut că, dacă majoritatea PSD-PNL-UDMR rezistă, iar Băsescu refuză numirea premierului din partea acesteia, poate fi sesizată CC.

"Evident, Crin Antonescu este primul nume care mi se pare onorabil, care n-are niciun fel de suspiciune de corupţie în spate, spre deosebire de alţii, şi care reprezintă şi o consecvenţă de parteneriat între PSD şi PNL. Nu mă apuc acum să sprijin pe cineva de la PDL. Sub nicio formă nu vom sprijini un guvern cu prim-ministru PDL. Punct. Asta e poziţia oficială a PSD", a afirmat Geoană.

El nu a respins nici posibilitatea susţinerii lui Antonescu pentru această funcţie în cazul în care liderul liberal va fi nominalizat de o majoritate din care să nu facă parte PSD.

"Dacă va fi o majoritate, alta decât PSD, evident că vom fi în opoziţie, dar asta nu înseamnă că, dacă s-ar ajunge la o altă formulă, care nu cred că se va întâmpla, ca PNL să primească din partea domnului Băsescu postul de prim-ministru, nu cred că domnul Băsescu va mai da vreodată o astfel de poziţie, după experienţa Tăriceanu. Dar, dacă se va întâmpla în acest mod, aş spune că, din două rele, răul cel mai mic s-a produs, sunt convins că domnul Antonescu ar putea să fie un excelent prim-ministru al acestei ţări, indiferent de formula de susţinere pe care ar avea-o", a afirmat preşedintele PSD.
Întrebat ce va face dacă, în cazul reluării turului doi al alegerilor va pierde, Mircea Geoană a replicat: "Încercăm în continuare să ne exprimăm vocea şi votul pe măsura ponderii noastre în Parlamentul României".
Referindu-se la parteneriatul cu PNL, Geoană a spus că "fiecare partid trebuie să-şi facă un calcul în funcţie de interesul propriului partid", dar a argumentat că îndrăzneşte să spună că majoritatea cu PNL şi UDMR continuă şi nu vede nicio problemă ca premierul să fie liberal.
"Dacă li se dă funcţia de prim-ministru, e tot dreptul liberalilor să-şi reanalizeze poziţia, dar nu cred că se va întâmpla acest lucru", a spus liderul PSD
"Dacă va exista o majoritate pe care domnul Băsescu o poate demonstra, să-şi facă Guvern, vom sta în opoziţie şi ne vom bate, dacă vom putea noi demonstra o majoritate, atunci vom guverna şi o să stea PDL în opoziţie cu tot cu domnul Băsescu, eventual la Cotroceni", a conchis Geoană.
Întrebat cum vor rezolva problema premierului în acest caz, Geoană a replicat: "Probabil va trebui să ne adresăm Curţii Constituţionale încă o dată, pentru că atunci când există o problemă politică care are un carcater constituţional, trebuie să mergem la respectiva instituţie".
În plus, Geoană a menţionat că, din punct de vedere strategic, decizia PSD este foarte clară, social-democraţii neaccepânt o a doua guvernare cu PDL
"Nu vom accepta să intrăm la o a doua guvernare cu PDL. Am avut nouă luni de experienţă şi ne-a ajuns pe vecie. Acest lucru nu se va întâmpla. Iar din punct de vedere al preferinţei noastre, este un guvern cu o majoritate PNL-PSD-UDMR dacă este posibil", a conchis Mircea Geoană
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană Crin Antonescu
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close