"Suntem în faţa unei situaţii pe care am mai întâlnit-o. S-a făcut referire la un moment identic din urmă cu 5 ani, când s-a încercat de o majoritate conjuncturală înlocuirea preşedintelui Senatului de atunci, Nicolae Văcăroiu", a declarat Mircea Geoană.
El a invocat decizia CCR pronunţată la acel moment, potrivit căreia singurul grup parlamentar care poate cere revocarea preşedintelui Senatului este cel care l-a propus la început de mandat.
"Această decizie e atât de clară. Curtea Constituţională consideră că o configuraţie politică trebuie să-şi păstreze logica pe durata întregului mandat şi nu consideră că o majoritate conjuncturală reprezintă schimbarea preşedintelui Senatului", a adăugat Geoană, care a precizat că decizia Curţii Constituţionale specifică explicit că se doreşte evitarea unei instabilităţi perpetue în România.
De asemenea, el a mai spus că nu consideră că cineva poate să invoce "o modalitate necolegială sau încercări de a frâna iniţiative legislative", susţinând că rolul său este "de a crea stabilitate".
"Atmosfera de colegialitate, atmosfera constructivă a fost şi va rămâne un lucru pe care îl voi impune. Prezenţa mea la preşedinţia Senatului nu împiedică actul guvernării", a apreciat Mircea Geoană.
El a mai spus că solicitarea de revocare "este evident, indubitabil şi clar ca lumina zilei neconstituţională, neregulamentară şi, deci, inadmisibilă", drept urmare nu va supune votului solicitarea de introducere a unui nou punct pe ordinea de zi.
Antena3.ro