Ministrul Nicolae Nemirschi nu ştia că firma Ars Advertising, beneficiara controversatrului contract de publicitate de 500.000 de euro de la Ministerul Mediului, a subcontractat unele servicii pe care trebuie să le presteze, o ilegalitatea semnalată de un raport al Gărzii Financiare pe care membrii democrat-liberali ai comisiei parlamentare de anchetă l-au folosit pentru a-l invita astăzi din nou la audieri. Comisia parlamentară de anchetă în cazul ministrului Mediului Nicolae Nemirschi ar atrebui ca astăzi să întocmească proiectul de raport final.
Democrat-liberalii din comisia Nemisrchi mai au un as în mânecă. Ei l-au invitat din nou astăzi pe Nemirschi pentru noi lămuriri în acest caz după ce un raport al Gărzii Financiare a dezvăluit că serviciile contractate pe bani grei de firma Ars Advertising au fost prestate de o alta, Best Advertising, o încălcare a unui contract acordat prin procedura încredinţării directe.
Or, tocmai implicarea implicarea firmei mai sus menţionate este considerată ilegală în raportul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), care a sesizat Consiliul Concurenţei în legătură cu contractele cu statul ale celor două firme.
Venit la audieri, Nemirchi şi-a declarat nevinovăţia, afirmând că nu avea habar de gestul făcut de firma beneficiară şi sugerând că nu e responsabilitatea sa modul în care înţelege o firmă să-şi facă treaba după ce a obţinut un contract de stat. Mai mult, ministrul a declarat comisiei de anchetă, că Best Advertising a fost doar furnizor pentru Ars Advertising în cazul contractului primit de la minister, Best fiind aleasă pentru că a oferit preţuri mai bune pentru anumite servicii.
Nemirschi a mai arătat că a solicitat a solicitat firmei Ars Advertising să precizeze dacă Best Advertising a avut calitatea de subontractor sau nu. "SC Best Advertising este un furnizor fiind un media shop, adică el vine şi vinde minute. Best Advertising a venit cu preţuri mai bune decât puteau fi obţinute de către Ars Advertising", a declarat Nemirschi, citând răspunsul primit din partea acestei firme.
Criticat de reprezentanţii PDL din comisie, ministrul a recunoscut că nu a verificat dacă, în cadrul contractului iniţial Ars, a subcontractat o parte din valoarea contactului deoarece nu dispune de instrumentele necesare pentru a intra în contabilitatea firmei contractante pentru a face acest gen de verificări. "Nu am ajuns la minister să fac analize, anchete ale contractelor încheiate de predecesorii mei. Verificarea contractului din 2008 s-a făcut inclusiv de către Ministerul Finanţelor", a spus Nemirschi.
Ministrul Mediului a anunţat că va contesta totuşi raportul ANRMAP care semnalase pentru prima dată ilegalităţile din acest contract şi că va da în judecată firma care nu a respectat prevederile contractuale şi s-a folosit pentru prestarea anumitor servicii de mijloacele unei alt firme subcontractate.
"Contractul iniţial din 2008 avea nişte clauze foarte clare şi un angajament foarte clar sub semnatură al prestatorului în care se specifica că nu va subcontracta contractul sau parte din contract? a explicat Nemirschi care s-a splat pe mâini de problemă sugerând că ?predarea unui terţ al anumitor obligaţii din contract pe care le are prestatorul de bază în aceste condiţii, felul în care îşi derulează serviciile este problema lui" a subliniat ministrul PSD.
Membrii comisiei au analizat modul în care s-a făcut atribuirea directă de către Ministerul Mediului a unui contract de publicitate în valoare de 500.000 de euro firmei Ars Advertising. Şedinţa precedentă a relevat faptul că reprezentanţii PSD şi PNL înclină pentru legalitatea acestui contract şi pentru o recomandare care să nu facă nici o referire la începerea urmăririi penale.
Numai deputaţii PDL din comisie au cerut demisia lui Nemirschi, invocând raportul Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice potrivit căruia Ministerul Mediului nu a respectat prevederile legale privind achiziţiile publice în cazul contractului privind "Campania de promovare a Programului Operaţional Sectorial Mediu, Lot II ? Difuzare/Publicare".
Cum este de aşteptat ca raportul final să fie favorabil ministrului social-democrat, membrii PDL ar putea opta pentru acelaşi mod de cţiune aplicat în cazul comisiei Ridzi: întocmirea unui punct de vedere separat.
Marius Vulpe, Antena3.ro