Antena 3 CNN Politică Gabriela Firea cere aplicarea Planului de acțiune al UE pentru recuperarea Tezaurului Dacic furat în Olanda

Gabriela Firea cere aplicarea Planului de acțiune al UE pentru recuperarea Tezaurului Dacic furat în Olanda

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 16:52 26 Ian 2025 Modificat la 16:52 26 Ian 2025
Gabriela Firea, europarlamentar si Coiful de aur de la Coţofăneşti
Gabriela Firea, europarlamentar S&D şi membră a Comisiei pentru Cultură din PE. Sursa foto: Mediafax Foto/ Alexandru Dobre | drentsmuseum.nl

Gabriela Firea, europarlamentar S&D şi membră a Comisiei pentru Cultură din PE, a anunţat duminică că a iniţiat demersuri pentru obținerea aplicării Planului de acțiune al UE în vederea recuperării Tezaurului Dacic furat din Muzeul Drents din Assen, Olanda. „România şi Europa au datoria să acţioneze, să găsească piesele, să pedepsească vinovaţii şi să protejeze mai bine moştenirea culturală comună", a spus ea. 

Gabriela Firea a redactat o scrisoare adresată comisarului european pentru cultură, Glen Micallef, în care solicită „măsuri ferme pentru găsirea coifului de la Coţofăneşti şi a brăţărilor dacice". De luni, scrisoarea va fi trimisă membrilor Comisiei pentru Cultură şi delegaţiei română din Parlamentul European (PE) în vederea obţinerii semnăturilor necesare susţinerii acestui apel.

Europarlamentara română consideră „inadmisibil" ca o ţară membră a UE să piardă piese de patrimoniu unice. "Ne-a mai fost furat o dată tezaurul, când l-am trimis spre Est. Acum, l-am trimis spre Vest să fie admirat şi, din nou, ne-a fost furat. România şi Europa au datoria să acţioneze, să găsească piesele, să pedepsească vinovaţii şi să protejeze mai bine moştenirea culturală comună", a scris pe Facebook europarlamentara română.

În acest context, Gabriela Firea solicită „aplicarea imediată a Planului de acţiune al UE împotriva traficului ilicit de bunuri culturale" pentru investigarea şi recuperarea obiectelor furate, „creşterea finanţării prin programul Europa Creativă" pentru protecţia şi mobilitatea patrimoniului cultural şi "introducerea unor măsuri europene mai stricte" pentru combaterea traficului şi prevenirea unor astfel de incidente.

Europarlamentara S&D, membră a Comisiei pentru Cultură din PE, şi-a exprimat în postarea de pe Facebook „hotărârea de a lupta" până la recuperarea aurului dacic, apreciind că este vorba de „o bătălie pentru identitatea noastră, pentru trecutul şi viitorul nostru comun".

Directorul MNIR: „Este primul jaf cu explozibil la un muzeu european”

„Ceea ce s-a întâmplat nu este comun. Este primul atentat cu explozibil, primul jaf în care s-a folosit explozibil în cazul unui muzeu european. S-a intrat în clădire, din afară, folosind explozibil. Nu a fost o practică în sistemul actual până în acest moment.” a precizat directorul MNIR, Ernest Oberländer-Târnoveanu, duminică.

„Assen este un oraș de 70.000 de locuitori, situat într-o provincie extrem de bogată și industrializată. În Olanda există zeci de muzee importante în orașe mai mici”, a subliniat directorul, răspunzând la întrebările și indignarea din spațiul public asupra faptului că sute de piese din Tezaurul Dacic al României au fost trimise la o expoziție într-un oraș atât de mic din străinătate.

„Acesta este un muzeu extrem de modern și dinamic. S-a remarcat prin marile expoziții internaționale pe care le-a organizat. A primit titlul de Muzeul european al anului și Muzeul anului în Olanda. În politica muzeului este prezentarea culturilor și civilizațiilor mai puțin cunoscute ale lumii. Au dorit să prezinte civilizația dacică pentru că au considerat că este una din marile civilizații din Europa. Numai contribuția primăriei la realizarea muzeului a fost de 500.000 de euro.”, spune el.

„Orice expoziție și transport se face în condițiile prevăzute de lege. Există un set de norme privitoare la exportul temporar (n.r. al artefactelor). De asemenea, există un sistem întreg de filtre care verifică legalitatea și conformitatea documentelor. Dintr-un muzeu, nicio pioneză sau un cui nu poate să iasă fără respectarea acestor norme și fără să fie asigurat.”, spune directorul MNIR.

×
x close