”Stop abuzului fizic și emoțional asupra tinerelor! Consider că testarea virginității este o formă de discriminare de gen, iar virginitatea nu este un termen medical sau științific, ci un concept social, cultural și religios care reflectă discriminarea de gen a femeilor. Această practică reprezintă un act de violență împotriva femeilor și o încălcare a drepturilor omului, cum ar fi dreptul de a fi protejat de discriminare pe criterii de sex, dreptul la viață, libertate și siguranță a persoanei, inclusiv integritatea fizică și drepturile copilului.
Am avut și astăzi o întâlnire de lucru pe acest subiect, în continuarea demersurilor de la înființarea ministerului, cu prof.univ.dr. Cristian Curcă, director general în cadrul Institutului Național de Medicină Legală ”Mina Minovici”, Luminița Popescu, secretar de stat ANES și Anca Hendea, secretar de stat în cadrul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
”ONU, încă de acum 10 ani, a cerut guvernelor să fie oprită această practică”
Susțin demersurile Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală de a elimina prevederile legislative care permit realizarea testului de virginitate la cerere, în alte cazuri decât cele în care este solicitat de către instituții abilitate. De asemenea, noile prevederi legislative vor asigura și gratuitatea examinărilor pentru minori și victimele violenței domestice.
Organizația Națiunilor Unite, încă de acum zece ani, a cerut guvernelor să fie oprită această practică, considerată o acțiune prin care se încalcă drepturile omului, fără a oferi informații medicale relevante raportat la scopul urmărit. Împreună cu Organizația Mondială a Sănătății au semnat, în 2018, o declarație comună prin care condamnă aceste practici. În multe state europene, această practică a fost deja scoasă în afara legii, iar România trebuie să se alinieze acestor cerințe. De exemplu, în Franța și în Marea Britanie testările au fost interzise”, a transmis Gabriela Firea într-o postare pe Facebook.