Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) va propune în cadrul Coaliţiei guvernamentale introducerea impozitului pe bogăţia afişată, a declarat, marţi, la finalul şedinţei Biroului Politic Permanent naţional, preşedintele executiv al partidului, Gabriel Oprea.
''UNPR va propune o serie de soluţii pentru identificarea de noi resurse financiare. Astfel, vom pune în discuţie, în cadrul Coaliţiei, introducerea impozitului pe bogăţia afişată. Este incorect să tăiem pensii şi salarii fără să impozităm suplimentar averile. Dacă vorbim despre solidaritate, trebuie să vorbim şi despre împărţirea costurilor acestei crize. Cei care au puţin, trebuie să suporte puţin, cei care au mai mult, trebuie să suporte mai mult din povara dificultăţilor economice pe care le înfruntă România'', a precizat Gabriel Oprea.
El a reamintit faptul că UNPR a propus o serie de măsuri şi ''va continua să funcţioneze ca o curea de transmisie între propunerile sindicatelor, soluţiile specialiştilor şi măsurile guvernamentale''
Preşedintele executiv al UNPR a reiterat sprijinul pe care partidul îl oferă actualului guvern, sub condiţia ridicării la 31 decembrie a măsurilor de austeritate, considerând că România nu îşi poate permite o criză guvernamentale şi politică.
"România a fost pe muchie de cuţit şi a evitat la limită haosul politic şi economic. Fac apel la toţi liderii, atât de la putere, cât şi de la opoziţie, să înţeleagă măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că prioritară este salvarea economiei şi nu salvarea propriilor cariere sau o propriilor partide politice", a mai spus Oprea.
El nu a dat detalii despre nivelul de la care s-ar putea aplica acest impozit pe bogăţia afişată, menţionând doar că o lege similară există în Grecia.
Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a afirmat că, pe lângă reducerile de salarii şi pensii, necesare reechilibrării bugetului, Guvernul trebuie să propună şi măsuri anticriză.
În acest sens, el a precizat că administraţia centrală şi locală trebuie restructurată, eliminându-se relaţiile clientelare, dar şi revizuindu-se unele trepte de salarizare.
Diaconescu a acuzat "discrepanţele de venituri" înregistrate de unii funcţionari reprezentanţi ai statului în regiile şi societăţile cu capital majoritar de stat şi a propus reevaluarea tuturor contractelor colective de muncă la nivelul societăţilor cu capital majoritar de stat.
Antena3.ro