PNL a decis decapitarea a doar a trei filiale judeţene pentru rezultatele electorale de la alegerile europarlamentare. Cu poziţia uşor şubrezită în urma rezultatelor slabe de la europarlamentare, tandemul Crin Antonescu-Ludovic Orban, secondat de secretarul general, Radu Stroe au decis să nu opereze tăieri adânci în carne vie. Motivul? Conducerea liberală are nevoie de linişte în teritoriu pentru a pregăti mai bine campania prezidenţială şi nu de creşterea spriritului de frondă, cultivat mai ales în rândurile foştilor susţinători ai lui Călin Popescu Tăriceanu, ieşiţi cel mai puţin şifonaţi din testul europarlamentar.
Raţiunile de ordin electoral au făcut ca numai birourile judeţene de conducere ale organizaţiilor PNL Bistriţa Năsăud, Dâmboviţa şi Neamţ să fie dizolvate, în timp ce alte filiale cu scoruri de sub 10% au fost salvate de la sancţiuni similare de...geografie.
În cazul unor filiale au votat noua conducere, dar nu au confirmat la alegerile pentru PE, au fost acordate păsuiri în baza promisiunilor de revanşă la prezidenţiale formulate de liberali precum liderul PNl Timiş, Cristian Buşoi care i-a promis lui Antonescu 25 de procente la alegerile din toamnă.
Liberalii din Ardeal cu rezultate slabe au scăpat şi ele de pedepsele de la centru deoarece au avut sarcina grea de a strânge voturi în judeţe cu populaţie predominant sau semnificativ maghiară, a explicat liderul PNL, Crin Antonescu.
?PNL Bistriţa-Năsăud, Dâmboviţa şi Neamţ sunt organizaţiile care au obţinut un scor de sub 10% la alegerile europarlamentare. În cazul altor filiale Comitetul naţional executiv al PNL a luat în considerare ponderea etnică a judeţelor din Ardeal care au o proproţie importantă de populaţie maghiară? a indicat Antonescu filialele în cazul cărora s-a operat dizolvarea conducerilor.
Cele trei organizaţii vor fi conduse de interimari: de Bistriţa se va ocupa Ioan Ţintean, care a demisionat din fruntea Curţii de onoare şi arbitraj, la Dâmboviţa responsabil cu curăţenia locală a fost instalat vicepreşedintele de zonă Radu Filipescu, iar la Neamţ, vicepreşedintele Romeo Stavarache.
Totuşi, conducerea PNL a dispus ca organizaţiile care au obţinut sub 15% să facă curăţenie în propria ogradă şi să adopte măsurile pe care le cred de cuviinţă pentru revigorarea şi redobândirea ?apetitului electoral? al unor lideri de organizaţii locale, primari şi alţi aleşi locali care nu au sprijinit decât apatic efortul de campanie pentru scrutinul din 7 iunie.
În acest sens s-a decis înfiinţarea unei comisii interne formate din Crin Antonescu, Ludovic Orban, Radu Stroe şi vicepreşedinţii de zonă care să analizeze în următoarele două săptămâni situaţia de alegeri, caz cu caz.
"La următorul CNEx, programat în 6 iulie, venim cu propuneri şi să vedem de la caz la caz ce măsuri se impun, schimbarea unor conduceri, desemnarea unor condurceri interimare sau declanşarea unor conferinţe judeţene de alegeri", a spus Antonescu, subliniind că interesul conducerii vizează în principal revigorarea organizaţiilor locale.
Tot două săptămâni au termen organizaţiile judeţene ale PNL pentru dizolvarea conducerile organizaţiilor locale care au obţinut sub 10%.
Deja filiale precum cea de Olt, Timiş şi Giurgiu au luat măsuri împotriva celor care nu au susţinut eficient campania la nivel judeţean: mai multe organizaţii locale au fost fie dizolvate, fie urmează să fie supuse procesului de reorganizare şi restructurare.
Marius Vulpe, Antena3.ro