Antena 3 CNN Politică Funcţionarea Curţii Constituţionale în varianta Camerei Deputaţilor, adoptată de Senat

Funcţionarea Curţii Constituţionale în varianta Camerei Deputaţilor, adoptată de Senat

S.T.
2 minute de citit Publicat la 11:06 18 Iul 2012 Modificat la 11:06 18 Iul 2012
Funcţionarea Curţii Constituţionale în varianta Camerei Deputaţilor, adoptată de Senat
UPDATE 17:10- USL a propus, miercuri, în cea de-a doua şedinţă de plen a Senatului, respingerea raportului Comisiei juridice, care cuprindea amendamentele PDL la ordonanţa de funcţionare a Curţii Constituţionale, plenul adoptând, astfel, varianta trimisă de Camera Deputaţilor.

În urma deciziei plenului de a supune la vot respingerea amendamentelor PDL, democrat-liberalii au părăsit şedinţa de plen.

Raportul Comisiei juridice a fost respins cu 62 de voturi "împotrivă" şi 3 voturi "pentru".

UPDATE 13:15
- Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, cu 159 voturi "pentru" şi 7 abţineri, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.
   
Votul a fost dat în absenţa deputaţilor PDL care au părăsit şedinţa în semn de protest pentru că Ordonanţa nu a fost respinsă în totalitate.
   
În timpul dezbaterilor generale, deputaţii PNL, PSD şi UNPR au susţinut raportul comisiei juridice care prevede modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale, în timp ce PDL a considerat că prin acest raport se limitează atribuţiile Curţii.
   
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a spus că PDL a spus minciuni în legătură cu restrângerea atribuţiilor Curţii Constituţionale, arătând că, până de curând, când PDL a modificat legea, Curtea Constituţională nu a avut ca atribuţie exprimarea pe hotărârile Parlamentului.
   
Liderul grupului UNPR, Eugen Nicolicea, a spus şi el că niciodată Curtea Constituţională nu a avut în atribuţii pronunţarea pe hotărârile Parlamentului şi că prin raportul comisiei nu s-a limitat nimic din atribuţiile Curţii. El a spus că grupul progresist consideră că acest raport respectă decizia CC şi dă posibilitatea Curţii să se pronunţe cu privire la constituţionalitatea hotărârilor Parlamentului.
   
În replică, deputatul PDL Daniel Buda a susţinut că PDL consideră că se respectă decizia Curţii numai prin respingerea OUG 38 în totalitate şi că raportul comisiei juridice restrânge atribuţiile Curţii.
   
În timpul dezbaterilor, liderul grupului minorităţilor, Varjan Pambuccian, a făcut un apel la calm şi i-a rugat pe deputaţi să vorbească mai încet la microfon, arătând că înţelege că "spiritele sunt înfierbântate şi toată lumea ţipă".
   
Zgonea a anunţat că cvorumul este de 155 de deputaţi.
   
După vot, deputatul PDL Clement Negruţ a spus că în sală au fost dor 153 de deputaţi.

Deputaţii PDL au părăsit, miercuri, şedinţa Camerei Deputaţilor în timpul dezbaterilor asupra legii privind atribuţiile Curţii Constituţionale.


Liderul grupului PDL, Mircea Toader, a făcut acest anunţ, fiind nemulţumit de faptul că în plen a fost respins amendamentul PDL privind respingerea OUG care limitează atribuţiile Curţii Constituţionale.

După plecarea grupului PDL, dezbaterile pe articole asupra legii CC şi a raportului comisiei juridice continuă.

Comisia juridică a aprobat, marţi, modificarea OUG privind CC în sensul că se pot contesta la Curtea Constituţională hotărârile Parlamentului care au caracter normativ şi care afectează valori şi principii constituţionale.

"Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii hotărârilor cu caracter normativ ale plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale hotărârilor celor două Camere reunite ale Parlamentului, hotărâri care afectează valori, reguli şi principii constituţionale, cu excepţia hotărârilor care vizează autonomia internă a Parlamentului, cât şi a actelor juridice cu caracter individual", se precizează în articolul adoptat în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

 

 


 

 



×
x close