Fostul senator PRM Gheorghe Funar va beneficia de o pensie anticipată parţială în calitate de fost parlamentar. Funar a ieşit anticipat la pensie în august 2009 cu o pensie de 1309 lei, în baza legii generale a pensiilor, iar în urma deciziei Curţii de Apel Cluj va mai primi în plus circa 400 de lei pensie, el beneficiind de prevederile Legii statutului deputaţilor şi senatorilor ca fost parlamentar în timpul legislaturii 2004-2008. Reprezentanţii Casei de Pensii Cluj afirmă că fostul senator PRM Gheorghe Funar va primi retroactiv diferenţa dintre pensia încasată şi cea cuvenită, decizia instanţei - care i-a dat dreptul la pensie anticipată parţială ca fost parlamentar - urmând să fie pusă în aplicare imediat ce este comunicată.
Funar a câştigat la Curtea de Apel Cluj recursul formulat împotriva deciziei Casei Judeţene de Pensii Cluj prin care i s-a respins cererea de pensionare anticipată parţială înregistrată în cursul lunii martie 2009.
"Fostul parlamentar şi primar al Clujului Gheorghe Funar a câştigat recursul formulat împotriva deciziei Casei Judeţene de Pensii Cluj prin care acestuia i s-a respins cererea de pensionare anticipată parţială înregistrată în cursul lunii martie 2009. Conform motivaţiei Casei Judeţene de Pensii Cluj, cererea fostului parlamentar nu ar fi îndeplinit nici condiţiile impuse de Legea generală a pensiilor, nici pe cele impuse de Legea privind statutul deputaţilor şi al senatorilor?, se arată într-o informare a casei de avocatură ale cărei servicii au fost folosite de fostul parlamentar.
Apărătorii lui Gheorghe Funar au solicitat instanţelor clujene aplicarea dispoziţiilor Legii privind statutul deputaţilor şi senatorilor, argumentând că, în raport de vârsta standard de pensionare pentru parlamentari, stabilită la 63 de ani, "ex-parlamentarul întruneşte condiţiile legale pentru pensionare anticipată parţială de la vârsta de 58 de ani, adică cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, conform Legii pensiilor?.
"Curtea de Apel Cluj a admis, marţi, recursul formulat de avocaţi şi a obligat Casa Judeţeană de Pensii la emiterea deciziei de pensionare a fostului senator Gheorghe Funar conform cererii formulate de acesta în luna martie 2009. Decizia Curţii de Apel este irevocabilă?, se precizează în comunicatul casei de avocatură.
Gheorghe Funar a declarat, joi, că soluţia Curţii de Apel Cluj este "corectă". "Soluţia dată de Curtea de Apel Cluj este corectă şi obligă Casa Judeţeană de Pensii Cluj să respecte şi să aplice legea. Cei de la Casa de Pensii aveau cadrul legal şi trebuiau doar să aplice Legea nr. 96/ 2006 privind statutul parlamentarilor, unde se fac precizări legate de pensionarea parlamentarilor?, a afirmat Gheorghe Funar, citat de Medifax.
Decizia Curţii de Apel creează un precedent important în Cluj, fiind pentru prima dată când o instanţă de judecată recunoaşte dreptul parlamentarilor de a beneficia de pensie anticipată parţială.
Antena3.ro