Problemele nu se opresc, însă, aici. Potrivit ziariştilor de la Cotidianul, certificatul respectiv a fost eliberat de nimeni altcineva decât soţia consulului general la Milano, Tiberiu Dinu, tatăl fostei soţii a fotbalistului Adrian Mutu, Alexandra Dinu.
Totul a început în urmă cu mai bine de trei ani, când, un şofer român originar din judeţul Maramureş a uitat să ridice piciorul de pe acceleraţie, depăşind viteza legală. Poliţiştii italieni i-au reţinut bărbatului permisul de conducere şi au cerut Consulatului României de la Milano să verifice dacă acesta este autentic.
Şoferul, însă, nu a stat mult pe gânduri şi a depus o cerere de reconversie a permisului românesc într-unul italian. Zis şi făcut. Singura metodă, însă, prin care acest lucru putea fi pus în practică era eliberarea unei hârtii care să ateste autenticitatea permisului iniţial. Iar singura instituţie în măsură să facă acest lucru era Consulatul.
Cum să transformi un permis românesc fals într-unul italian valabil
Consulul Liliana Carmen Dinu, soţia consulului general la Milano, Tiberiu Dinu, i-a eliberat românului atestatul respectiv. În plus, se pare că permisul obţinut în România de către bărbatul în cauză era unul fals.
Un ofiţer de poliţie a declarat pentru sursa citată că, în seria certificatului de autenticitate al permisului, apare o cifră în plus.
Astfel, românul prins de poliţia italiană nu numai că a scăpat din închisoare, dar a şi obţinut un permis de conducere italian valabil, "la schimb" pentru cel obţinut fraudulos în România.
Consulul României la Milano, luat în vizor de procurorii DNA
Numele consulului general la Milano a fost vehiculat în ultimele zile ca fiind implicat în scandalul de la DGIPI. Se pare că Tiberiu Dinu, fostul socru al fotbalistului Adrian Mutu, i-ar fi cerut fostului şef de la DGIPI liste de convorbiri telefonice pe care voia să le folosească pentru a-l ajuta pe ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, cumnatul consulului român.
Ministrul neagă, însă, orice implicare în scandalul de la DGIPI şi spune că nu a cerut ajutor, deşi a primit ameninţări după ce a devenit ministru.
Direcţia Generală Afaceri Consulare a fost înştiinţată luni despre faptul că Tiberiu Dinu, consulul român la Milano, este citat la DNA, ca martor, în cazul "Doi şi un sfert".
Tot luni, consulul României la Milano a fost chemat la o întâlnire cu premierul Emil Boc, pentru lămuriri în legătură cu cazul în care este implicat.
Duminică, Ministrul de Externe Cristian Diaconescu afirma că Dinu este doar convocat pentru "clarificări" şi nu va fi demis.
"Nu a fost rechemat consulul. A fost o discuţie între domnul prim-ministru şi mine în legătură cu necesitatea de a avea o discuţie la nivelul primului-ministru privind consulul nostru şi tot ceea ce s-a spus în ultima perioadă." a spus Diaconescu.
Victor Becali: Fostul socru al lui Mutu, "prietenul infractorilor români din Italia"
Nu este pentru prima oară când Tiberiu Dinu este acuzat de abuz în serviciu. În noiembrie 2007, impresarul Victor Becali a făcut câteva declaraţii incendiare la o emisiune televizată, cu privire la activitatea pe care o desfăşoară consulul general al României la Milano.
Victor Becali a afirmat că, imediat după scandalul cu droguri în care a fost implicat fotbalistul român, acesta ar fi fost influenţat de către socrul său de atunci, Tiberiu Dinu, în luarea unei decizii care îi putea afecta cariera.
"Adrian Mutu se împăcase în acele vremuri cu Alexandra (n.r. Dinu). Fratele meu, Giovanni, a făcut o declaraţie într-o emisiune televizată de pe urma căreia Adrian s-a simţit jignit. Mai rău decât el a reacţionat familia sa de atunci, în special socrul. Tiberiu Dinu este consulul României la Milano de mulţi ani. Eu nu vreau să intru în polemică, dar domnul ambasador Dinu este mai degrabă prietenul infractorilor români din Italia, decât al oamenilor care merg acolo să lucreze cinstit şi al intereselor României", a declarat atunci Victor Becali, citat de Cancan.
Impresarul ar mai fi sugerat după emisiunea respectivă că Dinu ar fi făcut numeroase afaceri cu produse electronice furate din magazinele de la Milano. Aparatele ar fi fost vândute apoi în ţară la un preţ mult mai avantajos.
Antena3.ro