Antena 3 CNN Politică Fostul premier Dacian Cioloș: "Merită felicitați toți cei care au negociat poziția obținută de Roxana Mînzatu în Comisia Europeană"

Fostul premier Dacian Cioloș: "Merită felicitați toți cei care au negociat poziția obținută de Roxana Mînzatu în Comisia Europeană"

Dacian Ciolos
Fostul premier și comisar european Dacian Cioloș spune că trebuie felicitați toți cei care au negociat pozițiile obținute de Roxana Mînzatu la nivelul Comisiei Europene. Sursă foto: Hepta
de A.I.    |    17 Sep 2024   •   15:36

Fostul premier și europarlamentar Dacian Cioloș a intervenit, marți, în disputa politică declanșată între partidele de guvernământ, după nominalizarea Roxanei Mînzatu ca vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Ocuparea forței de muncă, Drepturi sociale și Educație.

Cioloș, care a fost comisar european pentru Agricultură, și-a anunțat, anul acesta, "retragerea din politica activă de partid" după eșecul formațiuni sale, REPER, la europarlamentare.

Legat de evenimentul de marți, de la Bruxelles, el susține că "ar trebui felicitați toți cei care au negociat" funcțiile obținute de Mînzatu în executivul comunitar.

Postarea fostului premier, publicată pe Facebook, în continuare.

"Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin portofoliul și poziția de Vicepreședinte Executiv pe care le obține Roxana Mînzatu. Am spus de mai multe ori în ultimele luni că trebuie să țintim și o poziție de vicepreședinte în Comisie, dincolo de un portofoliu important, pentru că influența țării noastre în UE o cere. 

Guvernul a obținut acum acest lucru și toți cei care au negociat trebuie felicitați. De asemenea, portofoliul de care se va ocupa comisarul din partea țării noastre, chiar dacă nu este acoperit de foarte multe prevederi ale tratatelor europene, are o greutate politică și financiară importantă. 

Modelul social european despre care se vorbește atât de mult în ultimii ani, locurile de muncă și direcția în care trebuie să dezvoltăm competențe pentru viitorul digital, spre exemplu, pe economia decarbonizată, vor fi elemente de prim-plan în dezbaterea europeană în următorii ani.

E un portofoliu pe care se poate construi mult pentru că așteptările sunt mari pe aceste domenii atât la nivelul cetățenilor cât și într-o parte importantă a spectrului politic. Dincolo de felicitările pentru Roxana Mînzatu, cred că este necesar ca ea să primească tot sprijinul necesar pentru a juca în acest mandat interesul european și românesc deopotrivă pentru ca și de acum înainte România să poată fi privită ca o țară care definește viitorul Uniunii, nu doar una care preia ceea ce se decide."

Trebuie să recunosc că Guvernul României a negociat bine interesul României la vârful Comisiei Europene, prin...

Publicată de Dacian Cioloş pe Marţi, 17 septembrie 2024

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a prezentat, marţi, noua echipă de comisari, centrată pe competitivitate, în urma unor negocieri purtate până în ultimul moment.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că România a obținut, prin Roxana Mînzatu, poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene şi unul dintre cele mai importante portofolii, cel pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi sociale.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan afirmă că portofoliul obținut de Mînzatu este "gol de conținut, are zero competențe concrete și este opusul a ceea ce a promis, fiind un portofoliu cu titlu pompos, dar care nu are o componentă economică".

Mureșan susține că, pentru România, negocierile pentru un post la nivelul Comisiei Europene nu au adus o victorie, ci un eșec.

×
Parteneri
x close