Astfel, se reduc conflictele între Parlament şi Guvern, asigurându-se buna funcţionare a statului iar opinia publică poate să se informeze în legătură cu actele normative şi să reacţioneze, a afirmat Muraru vineri la dezbaterea pe tema "Reforma constituţională şi protecţia drepturilor cetăţeneşti" în cadrul lucrărilor ''Atelierele Viitorului" organizate de Departamentele Consiliului Naţional al PSD.
Ioan Muraru a spus că pentru o eficienţă sporită a Legislativului se poate discuta însă de reducerea numărului de parlamentari şi despre un bicameralism diferenţiat, adică să existe senatori aleşi pe judeţe, acest lucru însemnând şi o descentralizare.
Despre numirea judecătorilor şi procurorilor, fostul preşedinte al CCR a susţinut că singura modalitate care ar stinge toate problemele şi orgoliile ar fi ca aceştia să fie numiţi în urma unui concurs profesional. De asemenea, Muraru a apreciat că ar trebui să beneficieze de inamovibilitate doar judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi cei de la curţile de apel.
În ceea ce priveşte depolitizarea CCR, Muraru a fost de părere că această instituţie trebuie păstrată aşa cum este, singura obiecţie fiind faţă de faptul că i s-a dat dreptul de a se pronunţa asupra conflictelor între puteri.
"CCR a fost şi rămâne un câştig pentru democraţia română. La un tribunal constituţional nu putem vorbi de politizare. (...) Noi trebuie să păstrăm acest model. (...) Păstraţi CCR aşa cum este, cu o singură rezervă: de a păstra atribuţia de soluţionare a conflictelor juridice de natură constituţională între autorităţile publice", a afirmat Muraru.