Antena 3 CNN Politică Fost judecător CCR dinamitează programul de guvernare al lui Florin Cîțu

Fost judecător CCR dinamitează programul de guvernare al lui Florin Cîțu

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 16:00 23 Dec 2020 Modificat la 16:00 23 Dec 2020
Fost judecător CCR dinamitează programul de guvernare al lui Florin Cîțu

Guvernul Cîțu propune revizuirea Constituției pe trei teme: 

- fără penali în funcții publice

- interzicerea grațierii pentru fapte de corupție

- reforma CCR, astfel încât membrii să nu fie numiți politic

Printre obiectivele propuse pentru Ministerul Justiției, programul de guvernare prevede: 

- modificarea procedurilor de desemnare a conducerilor Parchetului General de pe lângă ÎCCJ, DNA și DIICOT

- trecerea poliției judiciare în subordinea parchetelor

- consolidarea independenței justiției

- înființarea de puncte de plată la sediile tuturor instanțelor judecătorești

”Eu mă așteptam la domnul ministru să spună că prima prioritate este punerea de acord a legislațiilor României cu deciziile Curții”

”Desființarea Secției Speciale nu am cunoștință să fi fost proiectul unui anume partid. Ea a fost cerută de Bruxelles. Să nu ne mai ascunem după degete, că asta este realitatea. Deci Secția Specială a fost tot timpul boicotată. Tot timpul i s-au pus frâne, de asta nu a fost eficientă. Dar să ne amintim câte sute și câte mii de dosare au fost preluate de la DNA.

99% din infracțiunile comise de magistrați, nu că ar fi multe, dar spun procentual, sunt infracțiuni de corupție. Iar această secție a fost în subordinea Direcției Naționale Anticorupție. Asta în legătură cu Secția Specială. 

Eu mă așteptam la domnul ministru să spună că prima prioritate este punerea de acord a legislațiilor României cu deciziile Curții. Sunt sute de decizii ale Curții Constituționale care au declarat neconstituționale sute de texte din diverse legi, care nu au fost puse nici acum, după 6-7 ani de zile, în acord cu deciziile Curții. Asta pentru că este o obligație constituțională”, spune Petre Lăzăroiu. 

Cu privire la reforma Curții Constituționale, judecătorul spune că ”mai este mult până departe!”.  

”Ca să modifici Constituția îți trebuie în Parlament să ai voturi, 66,66%. Două treimi din Parlament. Este greu de presupus că în actuala conducere cineva va putea să modifice Constituția.

În legătură cu depolitizarea Curții Constituționale, am mai spus și asta. Nu mai vreți să numească președintele camera 3 și Senatul 3? Foarte bine! Are Înalta Curte 3 secții? Secția Civilă, Penală și de Contencios? Fiecare secție își desemnează la fiecare 3 ani câte un reprezentant la Curte. Pe termen de 9 luni”, a mai spus Petre Lăzăroiu. 

×
Etichete: Petre Lazaroiu
x close