Antena 3 CNN Politică Formula recalculare pensii 2021. Ce pensii vor creşte în acest an

Formula recalculare pensii 2021. Ce pensii vor creşte în acest an

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 16:20 23 Mar 2021 Modificat la 16:20 23 Mar 2021
o_1f1fn9jk7120o18odna015bk1s9pb.jpg

Peste 200 de mii de dosare de pensie au fost evaluate în ultima perioadă. Specialiştii introduc datele într-o aplicaţie cu ajutorul căreia pensiile vor putea fi recalculate mai uşor. Într-un an şi jumătate, în baza de date ar trebui să existe toate datele romanilor pentru a începe recalcularea celor 5 milioane de pensii. 

Ce date sunt centralizate 

- numărul de puncte de pensie 
- stagiul de cotizare 

Aproximativ 5 milioane de pensii urmează să fie recalculate 

Formula aceasta la care lucraţi, de ce va ţine cont? 

Avem diverse scenarii de lucru, vă spun. Încercăm să legăm noua formulă de calcul de nişte indicatori economici şi macroeconomici care sunt comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică: mă refer la salariul minim la salariul mediu, astfel încât lucrurile să fie foarte transparente, iar fiecare beneficiar să ştie care sunt acei indicatori.

Practic, noua formulă va fi acel număr total de puncte care se înmulţeşte care se înmulţeşte cu un indicator, coeficient pe care îl vom agrea cu toţii prin noua lege care va intra în vigoare.

Acest coeficient va fi legat de salariul minim sau salariul mediu? Încă mai lucraţi la asta să vedeţi care va fi formula câştigătoare, creştere economică?

Pensiile vrem să le actualizăm anual cu inflaţia şi cu creşterea reală a salariului mediu brut pe economie.

Cel puțin jumătate din pensii vor crește după recalculare, a anunțat președintele Casei Naționale de Pensii

"Fiecare beneficiar în funcţie de numărul de puncte, indiferent de perioada în care va ieşit la pensie, să aibă aceeaşi pensie", a declarat Daniel Baciu, într-un interviu pentru Antena 3.

Spuneaţi că sunt oameni care au au acelaţi stagiu de cotizare, acelaşi număr de puncte, dar au ieşit la pensii în ani diferiţi şi cu pensii diferite. Aveţi un exemplu concret?

Aşa era legislaţia în perioada respectivă şi noi aceste inechităţi încercăm să le corectăm să se ţină cont numai de contributivitate. 

Sunt diferenţe şi de sute de lei, mii de lei? Despre ce sume vorbim?

La acelaşi număr de puncte există diferenţe şi de sute de lei, de milioane în bani vechi, de 200-300 de lei, iar în momentul când vom aplica aceeaşi formulă prevăzută de lege, aceste pensii se vor netezi şi vor ajunge oarecum la acelaşi cuantum, ce cu cuantumul mic să îl ajungă pe cel cu cuantumul mare.

Câte pensii ar trebui să crească după noua Lege a pensiilor?

Avem tot felul de simulări. Evident, facem această recalculare ca pensiile să crească.

Ziceaţi în jur de 4 milioane?

Estimăm ca cel puţin jumătate din cuantumul pensiilor aflate în plată, cel puţin jumătate să crească.

×
TOP articole
x close