Concret, România se bazează, în principiu, pe fondurile europene în valoare de zeci de miliarde de euro, acestea fiind resursa cea mai eficientă pentru dezvoltare masivă în următorii ani, astfel că guvernul nu mai depinde de banii de la FMI.
De asltfel, o delegaţie a FMI a fost în România şi în toamna anului trecut, atunci când oficialii au propus majorarea TVA, însă premierul Marcel Ciolacu a exclus din start o astfel de măsură, iar TVA a rămas la 19%. Mai mult, FMI a ratat şi ultimele prognoze privind România, ultima fiind referitoare la un deficit de peste 6% la finalul anului 2023, în realitate acesta fiind de 5,7%.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a declarat, seara trecută, la Antena 3 CNN, că vizita delegaţiei FMI este o chestiune de rutină, având în vedere că România nu are un acord cu FMI.
"Venirea FMI în România este o chestiune de rutină pe analiza indicatorilor macro-economici. Vom avea şi noi la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale o întâlnire cu delegaţia FMI marţi dimineaţă, la ora 09.00. Nu avem nicio problemă în sensul acesta. România nu are acord cu FMI, Guvernul României este un guvern responsabil. Vedeţi că toate măsurile, care au fost luate pentru creşterea veniturilor românilor s-au făcut la pachet cu măsuri care ţin de partea de o mai bună colectare a veniturilor statului, inclusiv e-Factura.
În ceea ce ne priveşte pe noi, măsuri mai dure cu privire la reducerea muncii la negru, în ceea ce priveşte Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, acţiuni concrete de aşa manieră încât să avem de unde să susţinem toate măsurile bune pe care le-am luat pentru români", a explicat ministrul Muncii.