Antena 3 CNN Politică Premierul Cîţu, sfidat de ministrul Economiei: "Am cerut ca acest proiect să treacă cât mai rapid. Nu ştiam că Năsui vrea să-l amâne. Mă surprinde, o să am o discuţie cu el"

Premierul Cîţu, sfidat de ministrul Economiei: "Am cerut ca acest proiect să treacă cât mai rapid. Nu ştiam că Năsui vrea să-l amâne. Mă surprinde, o să am o discuţie cu el"

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 13:22 06 Mai 2021 Modificat la 15:20 06 Mai 2021
o_1f50imja215cjf8nvq6ehlmb0b.jpg
Sursa foto: gov.ro

Întrebat, de presă, de ce ministrul Economiei a cerut Parlamentului amânarea unor dezbateri pe Legea 5G, şeful Guvernului a susţinut că nici nu ştie despre acest aspect.

Premierul Cîţu: Nu ştiam de amânarea discuţiilor, mă surprinde

În plus, Florin Cîţu a precizat că va avea o discuţie cu ministrul Claudiu Năsui în acest sens, precizând că nu înţelege decizia şi nici nu a fost informat.

"Nu (nu ştiam - n.r.), și mă surprinde că a luat o astfel de decizie. Nu ştiam. 

Florin Cîţu: Am decis ca acest proiect să treacă cât mai rapid

Mesajul meu este ferm şi clar: am trimis la aprobat un proiect de lege în guvern şi în coaliție, decizia a fost să treacă acest proiect de lege prin Parlament cât mai rapid.

Nu am avut acea discuţie cu ministrul Economie, o să am o discuţie, nu înţeleg de ce a încercat să amâne un astfel de proiect foarte important pentru industria tehnologică din România", a declarat, joi, premierul Florin Cîţu.

Claudiu Năsui: Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali

Ministerul Economiei, Claudiu Năsui, a cerut Parlamentului amânarea dezbaterilor în ceea ce priveşte adoptarea Legii pentru reţelele 5G, pe motiv că Guvernul nu ar fi respectat toţi paşii procedurali, înainte de trimiterea în Legislativ, potrivit adevarul.ro.

"Instituţia noastră (Ministerul Economiei - n.r.) a primit mesaje de atenţionare atât din partea COM (Comisiei Europene - n.r.), cât şi din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G", se arată în adresa trimisă de Claudiu Năsui preşedintei Senatului, Anca Dragu, pe 27 aprilie.

Reprezentantul USR-PLUS susţine că Guvernul nu ar fi urmat parcursul normal pentru un astfel de act. 

"Procedura de notificare prevăzută de Directiva (UE) 2015/1535 este aplicabilă tuturor proiectelor de acte normative care conţin reglementări tehnice elaborate la nivel naţional în sensul că acestea nu pot fi adoptate decât ulterior parcurgerii respectivei proceduri de notificare", se arată în cererea lui Năsui.

Adoptarea legii, obligatorie pentru lansarea licitației 5G, de la care statul speră să ia 600 mil euro

Proiectul de lege inițiat și adoptat pe 15 aprilie de Guvernul Cîțu transpune în legislație Memorandumul 5G semnat între România și SUA, despre care oficialii americani au că vizează excluderea gigantului chinez Huawei din rețelele 5G din România.

Adoptarea acestei legi este obligatorie pentru lansarea licitației 5G, de la care statul speră să atragă în jur de 600 milioane de euro la buget.

Proiectul de lege promovat de Guvern a primit avizul CSAT în data de 7 aprilie și este înregistrat acum la Camera Deputaților, unde a primit deja avizele Consiliului Legislativ și al Consiliului Economic și Social (CES), ambele obligatorii, însă doar cu rol consultativ.

Năsui: Circulă informația că aș fi împotriva legii în România, e o minciună

Ulterior, ministrul Claudiu Năsui a recţionat pe pagina de Facebook, unde spune că susține fără echivoc legea privind tehnologia 5G și că informația potrivit căreia ar fi împotriva acesteia "este o minciună".

"Văd că circulă informația că aș fi împotriva legii privind 5G în România. Este o minciună.

Am vorbit și cu premierul despre acest subiect. Ministerul economiei susține fără echivoc această lege.

Am primit comunicări din partea Comisiei pe acest subiect deoarece suntem punct național de contact cu comisia pentru Directiva 2015/1535. Fiind punct național de contact suntem obligați, dacă primim comunicări de la CE, să transmitem mai departe instituțiilor relevante.

Năsui precizează că susține pe deplin adoptarea legislației privind 5G în România

Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care dacă ar conține reglementari de natură tehnică, potrivit Directivei 2015/1535, Comisia ar trebui notificată în privința lor.

Subliniez că susținem pe deplin adoptarea legislației privind 5G în România, iar în urma analizei făcute asupra legislației incidente, a caracterului de urgență a legii și a altor precedente la nivel european, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe", a scris ministrul Claudiu Năsui, joi, pe pagina de Facebook.

×
x close