”Toate acele variante, dacă nu făceam acum această coaliție, erau mult mai dure pentru români. Este un moment important.
Am luat această decizie, dar eu vreau să îi asigur pe români că această coaliție nu este o coaliție necondiționată. Voi monitoriza modul în care va funcționa și mă voi asigura că interesele românilor nu vor fi niciodată puse sub semnul întrebării sau stabilitatea financiară a României va fi pusă în pericol.
Această coaliție este un compromis pe care îl facem, dar nu este necondiționată. Principiile liberale ne vom lupta în continuare pentru ele!”, a declarat Florin Cîțu imediat după consultări.
”A fost supusă la vot, astăzi, echipa de miniștri și a trecut cu majoritate. Eu vă spun că m-am uitat la tot ce s-a întâmplat în această perioadă și cred că ministerul Finanțelor este un minister important pentru orice prim-ministru. Dar în același timp, Ministerul Proiectelor Europene are un rol foarte important. PNRR, așa cum a fost negociat, rămâne în picioare”, a mai spus Cîțu.
Reacție neașteptată a președintelui Klaus Iohannis la masa negocierilor cu PSD: ”E bine că am ajuns în faza asta! Mulțumesc, băieți!”
„Cred că e bine că am ajuns în faza asta, când se conturează formarea unui guvern”, a spus Klaus Iohannis.
Din partea PSD participă Marcel Ciolacu și Paul Stănescu, de la PNL Florin Cîțu și Nicolae Ciucă, din cea a UDMR Kelemen Hunor și Cseke Attila, iar de la minorități naționale Varujan Pambuccian.
Structura noului Guvern: PSD 9 ministere, UDMR - 3, PNL - 8
Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, a anunțat, luni dimineața, structura noului Guvern PNL-PSD-UDMR. Social democrații vor avea nouă ministere și postul de secretar general, UDMR își păstrează cele trei ministere, ia PNL va avea 8 ministere.
Purtătorul de cuvânt al social-democraților, Radu Oprea, anunță că liderii PSD au votat pentru ca primul premier să fie propus de PNL, respectiv Nicolae Ciucă.
Potrivit lui Radu Oprea, PSD va avea Ministerul Finanțelor, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului și Familiei și funcția asimilată ca ministru de secretar general.
UDMR își păstrează cele trei ministere pe care le-a avut: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Ministerul Sportului.
PNL va avea Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Energiei, Ministerul Educației, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ministerul pentru IMM-uri și Turism.
„Aceasta este structura Guvernului care a fost votată de către colegii din Consiliul Politic Național”, a spus Radu Oprea, potrivit Mediafax.