Antena 3 CNN Politică Florin Barbu, ministrul Agriculturii, le dă replică liberalilor care îl acuză de ”interese mărunte”: ”România susține introducerea NGT1 cu o condiție esențială”

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, le dă replică liberalilor care îl acuză de ”interese mărunte”: ”România susține introducerea NGT1 cu o condiție esențială”

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 00:04 09 Dec 2023 Modificat la 00:05 09 Dec 2023
fermieri discutie ministru agriculturii solutii
Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a cerut Comisiei Europene prelungirea derogărilor privind rotația culturilor și lăsarea a 4% din teren nelucrat Sursa foto: Antena 3 CNN

În speță, ministrul Agriculturii cere studii de impact și analize de laborator pentru a se asigura că plantele ameliorate în laborator nu ne afectează sănătatea.

”Sunt la Bruxelles și voi participa la Consiliul de miniștri AgriFish pentru a susține, ca de fiecare dată, interesele fermierilor români!

Înțeleg că, în țară, sunt unii care consideră că interesele fermierilor noștri și ale României sunt “mărunte”.

Mărunte, poate, în raport cu interesele lor, care îi îndeamnă să nu țină cont de nimic și să accepte introducerea în producție a plantelor obținute prin modificarea genomului (NGT1), fără niciun fel de măsuri de protecție.

Am spus-o foarte clar:

România susține introducerea NGT1 cu o condiție esențială: protecția producției ecologice și a celei convenționale și separarea completă a acestora de organismele obținute prin modificarea genomului.

Sunt necesare măsuri de coexistență și analize de laborator finanțate de CE pentru identificarea NGT1.

Este regretabil că sunt parlamentari în comisiile de specialitate, care nu înțeleg că nu putem risca relațiile comerciale tradiționale și afacerile fermierilor noștri.

Agricultura românească și munca fermierilor noștri trebuie ținute departe de interesele acestui grup de politicieni care au uitat că nu suntem, încă, în campanie electorală și că avem responsabilitatea guvernării”, a transmis Florin Barbu, ministrul Agriculturii, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

?? Sunt la Bruxelles și voi participa la Consiliul de miniștri AgriFish pentru a susține, ca de fiecare dată, interesele...

Publicată de Florin Barbu pe Vineri, 8 decembrie 2023

NGT1 sunt plantele provenite din noile tehnologii genomice, conținând un număr de maxim 20 de modificări la nivel de genom.

Comisia Europeană a propus o legislație care ar putea permite comercializarea unor alimente modificate genetic fără a fi etichetate pe rafturile supermarketurilor din Europa.

Aceste modificări genetice se referă la utilizarea noilor tehnici genomice în agricultură, unde se editează direct genele plantelor, în loc să se introducă gene de la specii diferite, așa cum se întâmplă în cazul modificărilor genetice tradiționale.

×
x close