Tandemul Crin Antonescu-Ludovic Orban îşi revizuieşte strategia de atac a funcţiilor de conducere din PNL, după ce au eşuat în introducerea în statut a propunerii de creare a funcţiei de preşedinte executiv.Surse din partid susţin însă că în această echipă au apărut fisuri, Antonescu dând semne că ar fi dispus să scape de tovărăşia lui Orban în drumul său spre conducerea PNL. Neînţelgerile par a fi confirmate de anunţurile de candidaturi separate la şefia partidului făcute astăzi de cei doi la şedinţa Delegaţiei Permanente a PNL. Aceleaşi surse susţin că Orban încearcă astfel să forţeze mâna lui Antonescu în încercarea de a păstra tandemul cu el vicepreşedinte cu atribuţii speciale sau secretar general al partidului şi Antonescu preşedinte.
Conform unor surse liberale, la viitorul Congres, Antonescu va continua să candideze la şefia PNL împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu, în timp ce Orban s-ar mulţumi cu funcţia de vicepreşedinte sau cu cea de secretar general al partidului. Până atunci însă, Orban are de rezolvat rezervele recent manifestate de Antonescu în privinţa continuării tandemului de colaborare. El şi-a depus candidatura la preşedinţia partidului pentru a forţa mâna lui Antonescu, şi el candidat la şefia PNL, pentru a-l convinge pe acesta să lucreze împreună pentru îndepărtarea lui Tăriceanu.
Orban forţează mâna lui Antonescu
Conform unor surse liberale, relaţiile dintre Antonescu şi Orban par a se fii răcit în ultima vreme. Antonescu a luat în considerare posibilitatea de a merge singur în asaltul postului de preşedinte al partidului, bazându-se mai mult pe sprijinul unor seniori liberali, precum Mircea Ionescu Quintus, decât pe aportul filialelor apropiate lui Orban.
Neînţelegerile dintre cei doi au devenit astăzi mai clare, purtătorul de cuvânt al partidului, Bogdan Olteanu, anunţând la finalul şedintei Biroului Permanent al partidului că Crin Antonescu şi Ludovic Orban candidează separat pentru şefia PNl. "În cursul şedinţei de astăzi, colegii noştri Crin Antonescu şi Ludovic Orban şi-au anunţat amândoi candidatura la preşedinţia partidului", a declarat Bogdan Olteanu.
"Mi-am reconfirmat intenţia de a candida la preşedinţia PNL cu obiectivul clar de a câştiga viitoarele alegeri parlamentare şi ca în acest an electoral să scăpăm România de ultima relicvă a regimului comunisto-securist, respectiv Traian Băsescu", a afirmat, la rândul său, Orban.
În viziunea lui Orban, candidatura sa şi a colegului Crin Antonescu la aceeaşi funcţie, nu ţine de avantaje şi dezavantaje. "În partid este vorba despre o competiţie în care fiecare va veni cu o ofertă politică. În ce mă priveşte, v-am spus, am venit cu câteva obiective: câştigarea alegerilor, readucerea PNL la guvernare pe poziţia de principal partid de guvernământ, şi în mod evident realizarea a tot ceea ce este posibil pentru a scăpa România de Băsescu", a mai spus Orban.
Sursele citate susţin însă că anunţul paralel făcut de Orban cu privire la candidatura sa pentru preşedinţia PNL are la bază nişte calcule strategice. Cum separat, nici unul dintre cei doi foşti coechipieri nu au nici o şansă să-l disloce pe Tăriceanu din postul de preşedinte al PNL, Orban încearcă prin propria sa candidatură să forţeze mâna lui Antonescu pentru a-l convinge pe acesta asupra necesităţii atacării împreună, la Congres, a celor mai importante posturi din partid.
Calcule, strategii, metode
În şedinţa Delegaţiei Permanente de astăzi, Orban va încerca totuşi să forţeze modificarea proiectului de statut al PNL pentru crearea funcţiei de preşedinte executiv. Comisia de statut a profitat săptămâna trecută de absenţa partizanilor acestui tandem pentru a decide respingerea propunerii filialei PNL sector 1 de înfiinţare a postului de preşedinte executiv al partidului. Surse liberale susţin că şi o parte din liderii de filiale nu sunt de acord cu această idee ce ar necesita crearea unor funcţii similare şi alegeri la nivelul fiecărei organizaţii judeţene, o complicaţie nedorită.
De această stare de lucruri ar fi la curent şi beneficiarul acestei funcţii, Ludovic Orban care a luat în calcul atât posibilitatea să candideze pentru şefia partidului, cât şi candidatura sa pentru un loc de vicepreşedinte cu atribuţii speciale sau pentru postul de secretar general al partidului, în cazul în care Antonescu revine la sentimente mai bune şi este dispus să meargă în echipă cu el la Congres.
În cazul în care relaţiile cu Crin Antonescu se vor îmbunătăţi în zilele rămase până la Congres, Orban va trebui să concureze cu Radu Stroe, principalul favorit al lui Tăriceanu care va fi susţinut pentru preluarea atribuţiilor de secretar general din mâinile actualului deţinător Dan Motreanu. La rândul său, Motreanu este dat ca sigur pentru un post de vicepreşedinte, asta în cazul în care Tăriceanu reuşeşte să se menţină în fruntea PNL. Iar şansele lui Tăriceanu de a rămâne preşedinte PNL par a creşte pe zi ce trece, el reuşind să atragă o parte din liderii locali de partea sa prin anunţarea intenţiei de cooptare a celor mai performante filiale în Biroul Politic Central al PNL.
Tăriceanu îşi freacă mâinile
Anunţurile celor doi rivali de a intra separat în competiţia internă nu are decât să-l bucure pe preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu. "Mi se pare absolut firească, nu cred că are rost să ne punem mari semne de întrebare sau... Întotdeauna, în cadrul PNL, la Congres a fost o competiţie, cred că este un lucru normal, binevenit, firesc", a afirmat liderul PNL.
Tăriceanu a adăugat că mai este timp de anunţat candidaturi, acest lucru fiind posibil cu 48 de ore înainte de Congres. Modificările controversate aduse Statutului nu au mai fost discutate în Delegaţia Permanentă, ele urmând a fi supuse direct aprobării Congresului.Touşi, proiectul de statut al partidului va fi trimis către fililalele PNL din ţară, acestea putând veni cu amendamente la Congres. În cazul în care mai mult de jumătate din ele se vor pronunţa pentru înfiinţarea funcţiei de preşedinte executiv, conducerea centrală a PNL va fi obligată să o introducă în noul statut, deschizând astfel in nou drumul lui Orban spre acest post.
Tăriceanu a mai precizat că în cadrul Delegaţiei permanente de astăzi s-au stabilit detalii legate de Congres, s-a convenit ordinea de zi şi numărul de delegaţi pe care fiecare filială judeţeană trebuie să şi-l desemneze în cadrul Delegaţiilor Permanente teritoriale. "Am stabilit comisiile de specialitate în care oamenii noştri pot să lucreze pentru elaborarea documentelor de poziţie pe anumite sectoare de interes, domenii de activitate în care partidul trebuie să se manifeste", s-a mai referit el la deciziile DP de miercuri.
Marius Vulpe, Antena3.ro