Antena 3 CNN Politică Financial Times despre războiul dintre palate: "Prada este a învingătorului"

Financial Times despre războiul dintre palate: "Prada este a învingătorului"

O.P.
1 minut de citit Publicat la 09:52 12 Iul 2012 Modificat la 09:52 12 Iul 2012
Financial Times despre războiul dintre palate: "Prada este a învingătorului"
UE are o nouă formă de contagiune faţă de care să îşi facă griji, şi anume practici antidemocratice în noi state membre, foste comuniste, ca Ungaria şi, acum, România, unde Guvernul luptă pentru putere cu preşedintele, iar Constituţia riscă să fie călcată în picioare, comentează FT în ediţia online.
  
Într-un editorial intitulat cu un joc de cuvinte "To Victor the spoils" ("Prada este a învingătorului"), Financial Times (FT) atarge atenţia asupra luptei pentru putere dintre Guvernul de la Bucureşti şi preşedinţie, în urma căruia preşedintele riscă să fie demis prin referendum, avertizând că modul în care s-a comportat Executivul României reprezintă un pericol atât pentru ţară, cât şi pentru alte state.
  
"Premierul (român) Victor Ponta nu este făcut din aluatul provocator din care este făcut ungurul de dreapta Viktor Orban", apreciază publicaţia. "Dar există asemănări tulburătoare între metodele pe care coaliţia sa de centru-stânga le-a utilizat pentru a-şi consolida puterea după ce i s-a cerut să preia conducerea în urma prăbuşirii Guvernului de centru-dreapta în aprilie", continuă aceasta.
  
În schimb, preşedintele Traina "Băsescu este perceput de către români ca un exponent al unei elite clientelare", scrie FT, subliniind că, "dacă noului Guvern nu îi place ce a făcut Băsescu, (Executivul) ar fi trebuit să acţioneze cu mijloace democratice şi în interiorul statului de drept pentru a-l schimba", precizând că "în cazul în care românii sunt sătui de Băsescu, ei au oportunitatea să voteze împotriva sa în alegerile (prezidenţiale) din 2014".
  
În opinia publicaţiei, "comportamentul Guvernului României" este "un exemplu negativ pentru vecinii din cadrul UE", iar în contextul în care numeroase ţări occidentale afirmă că România şi Bulgaria au fost admise în Uniune "prematur", acest comportament "riscă să complice speranţele altor candidaţi din Balcani".

×
x close