- Rezultat final: 856 voturi Ponta, 771 voturi Geoană.
- 809 la 744 Pentru Ponta, care devine noul preşedinte PSD.
- Ponta se distanţază: 780 - 731.
- Ponta, cu zece voturi în faţă: 712 la 702.
- Iarăşi egalitate: 640 - 640.
- Ponta conduce cu 565 la 543.
- Din nou egalitate: 542 - 542.
- Geoană preia din nou conducerea: 536 la 526.
- Se menţine diferenţa: Ponta 488 - Geoană 443.
- Ponta preia conducerea cu 463 la 437 de voturi.
- După numărarea a peste 800 de voturi, cei doi candidaţi se află la egalitate: 420 la 420.
- Scor extrem de strâns deocamdată: 417 la 403 în favoarea lui Geoană.
- După numărarea a o treime din voturi, Geoană are un avans de câteva zeci de voturi. Mai precis, Geoană are 353 de voturi, iar Ponta 294
- Geoană conduce cu 216 la 160, după primele numărători.
- Ponta a obţinut peste 80 de voturi de la filiale PSD Bucureşti, Geoană peste 140 de voturi. Potrivit estimărilor iniţiale, Ponta se aştepta să primească de la Bucureşti sub 30 de voturi.
La scurt timp după retragerea lui Cristian Diaconescu din cursa pentru şefia PSD a început şi votul pentru alegerea preşedintelui social-democraţilor, votare ce s-a terminat puţin după miezul nopţii. Principalii candidaţi care au rămas în cursă sunt Mircea Geoană şi Victor Ponta. Înainte ca Cristian Diaconescu să-şi anunţe susţinerea pentru Mircea Geoană, Victor Ponta părea că a câştigat teren în faţa contracandidaţilor săi. Acum, însă, balanţa pare să încline spre Mircea Geoană.
În cursul zilei, Radu Mazăre şi Miron Mitrea au renunţat la competiţie în favoarea lui Victor Ponta. Retragerea celor doi i-a surprins pe delegaţii veniţi la Congres. Alături de Miron Mitrea şi Radu Mazăre şi-a mai anunţat susţinerea pentru Victor Ponta şi Adrian Năstase.
Potrivit unor surse politice, lui Cristian Diaconescu i s-ar fi promis, pentru retragerea sa, postul de preşedinte al comisiei de politică externă şi un post de prim-vicepreşedinte la următorul Congres.
Cum se desfăşoară votul
Cei aproape 1.700 de delegaţi prezenţi la Congresul Extraordinar al PSD votează în ordinea alfabetică a organizaţiilor din care provin, pe buletine de culoare roşie, galbenă, albastră şi roz.
Delegaţii votează cu patru buletine de vot - unul roşu pentru preşedintele partidului, unul galben pentru secretarul general şi unul roz pentru funcţiile de vicepreşedinţi. Buleteineel de culoare albastră au fost pregătite pentru eventualitatea în eventualitatea în care se va organiza un al doilea tur pentru preşedinţie.
Al doilea tur pentru preşedinţie se organizează numai dacă niciunul dintre candidaţii rămaşi în cursă nu întruneşte majoritatea voturilor în primul tur.
Pentru funcţia de secretar general, Congresul a stabilit sâmbătă să nu se organizeze un al doilea tur.
În cazul vicepreşedinţilor au mai rămas în cursă 60 de candidaţi. Eu sunt desemnaţi în ordinea descrescătoare a numărului de voturi. Dacă se bifează mai mult de 15 candidaţi, buletinele sunt declarate nule.
Pentru funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat au mai rămas în cursă Mircea Geoană, Victor Ponta, Andrei Alexandru şi Dorela Alistar.
Primele exit-poll-uri
După ce au votat puţin peste jumătate din delegaţi, Victor Ponta se afla la egalitate cu Mircea Geoană, potrivit surselor din cele două tabere. Unii susţin că Ponta ar avea un uşor avans în faţa principalului său contracandidat.
Situaţia pare să îl avantajeze, însă, pe Mircea Geoană, pentru că, în 60% din restul filialelor care mai sunt de votat, actualul lider al PSD este favorit. Este de menţionat că filiala Bucureşti votează ultima şi are cei mai mulţi delegaţi - peste 200. Aici, voturile ar urma să fie în majoritate pentru Mircea Geoană, dacă luăm în considerare faptul că preşedintele acestei filiale, Marian Vanghelie, este unul dintre susţinătorii acestui candidat. Tocmai din acest motiv, se pare că, în timp ce delegaţii încă îşi exprimau votul, Marian Vanghelie împărţea deja liste cu vicepreşedinţii pe care nu-i agreează de pe lista lui Mircea Geoană. Liderul PSD Bucureşti este nemulţumit de cinci nume care apar pe lista respectivă.
După o zi agitată şi plină de surprize în privinţa candidaturilor, situaţia se poate răsturna, însă, cu atât mai mult cu cât votul delegaţilor este unul secret.
Marius Vulpe, Antena3.ro