"Este o persoană centrată pe acţiuni pentru care are mereu timp limitat şi tinde permanent să se organizeze, pentru a nu pierde nimic din vedere. Tine mult să nu scape niciun aspect", aşa îl caracterizează Alina Marinca, grafolog, pe preşedintele ţării, după trăsăturile scrisului din bileţel.
Alina Marinca este specialist în ştiinţa care poate transmite informaţii despre trăsăturile personalităţii unei persoane, atât comportamental, cât şi acţional. Grafologia mai scoate în evidenţă trăsături ale caracterului persoanei respective, modul său de a fi şi de a gândi.
Grafologul explică pentru Antena3.ro că Băsescu acţionează de la sine fără a se gândi în prealabil, mai exact din inerţie, pentru că a învăţat să gândească din experienţa pe care a acumulat-o ca preşedinte. Nu a pierdut nimic şi a învăţat din orice, de aceea este practic, deşi are un model de acţiune conformist şi învechit.
"După trăsăturile scrisului pare să aibă o energie nouă, care derivă din dorinţa lui de a face ceva, de a acţiona. Când i se dă un raport, ţine ca acesta să fie detaliat şi nu înseamnă că se pierde în amănunte, ci că are o capacitate bună de sinteză, dar pentru a avea o viziune clară cere mai multe detalii", spune Marinca pentru Antena3.ro.
"A adunat un soi de pesimism, atunci când a fost frânat în demararea anumitor acţiuni"
Grafologul adaugă pentru Antena3.ro că inteligenţa lui Traian Băsescu este peste medie, iar acesta are sclipiri, capacitate de autodepăşire şi tot ce a acumulat în viaţă, nu a pierdut. Ea mai spune că o funcţie ca cea pe care o are acum te suprasolicită, el nu mai este un om de rând şi îi este greu să se detaşeze şi să fie un om normal în familie.
"E ceva paradoxal, pentru că se vede clar din scris că optimismul său este 100% din naştere şi că nu renunţă în general, dar a văzut cum este de fapt realitatea şi a adunat un soi de pesimism, atunci când a fost frânat în demararea anumitor acţiuni", detaliază Marinca pentru Antena3.ro.
După identificarea personalităţii din spatele scrisului de pe bileţel, Traian Băsescu era făcut să fie preşedinte, pentru că de mic pare că ar fi avut o personalitate mai accentuată de conducător. Datorită optimismului foarte mare şi al entuziasmului, dar şi a încrederii oarbe în sine şi în destinul României, el nu a putut să se înscrie în realul prezent mondial politic.
"I-aş da un sfat, să nu se arunce cu atât de mult avânt în acţiune. Are o gândire strategică foarte bună, dar cred că are probleme de sănătate, adică oboseală fizică, corporală, spre sfârşitul zilei. Nu întotdeauna şi-a ascultat consilierii şi a făcut mai multe greşeli, putea să asculte mult mai mult. Poate nu s-au învârtit în jurul lui oamenii cei mai buni pe domeniul respectiv", mai zice grafologul pentru Antena3.ro.
"Poate că nu a fost suficient de diplomat"
Alina Marinca adaugă pentru Antena3.ro că preşedintele României are un minus, acela că nu poate stăpâni foarte bine latura matematică a economiei şi că nu a luat informaţiile de la cei mai buni oameni: "nu a luat în calcul latura de cifre concrete şi de aceea aş putea spune că suferă de un pesimism politic, dar nici nu e înconjurat de cei mai buni specialişti, pentru că, dacă are o echipă bună, el merge înainte".
A încercat, s-a luptat cu morile de vânt, pentru a-şi duce la capăt planurile. A vrut să fie recunoscut, nu i-a reuşit, poate că nu a fost suficient de diplomat. Informaţiile grafologice din urma expertizei realizate de către Marinca mai arată că pornirea lui Traian Băsescu e foarte bună, a vrut să facă ceva pentru ţară, dar nu tot timpul a acţionat cel mai bine, pentru că el s-a bazat foarte mult pe echipă, dar care i-a înşelat aşteptările.
"Poate că era bine să se ia după gândirea lui. De asemenea, preşedintele Băsescu, de multe ori nu a fost exact în încăperea respectivă când s-a discutat o anumită problemă. Nu tot timpul a dat bine în străinătate, adică nu a avut destul curaj mereu şi nici prezenţă de spirit, mă refer mai ales la mobilitatea lui politică. Pesimismul şi oboseala îl trag înapoi de la cursa pentru preşedinţie, pentru că oamenii pe care s-a bazat nu au fost destul de buni", continuă expertiza grafologul Alina Marinca.
In plus, bileţelul indică faptul că Traian Băsescu s-a bazat mai mult pe latura politică şi socială a ţării şi mai puţin pe cea militară. Pe latura socială nu stă foarte bine, nu este specializat, dar în schimb e foarte bun pe politicul pur, după cum mai spune Marinca.
"Nu a ştiut să jongleze cu toate aceste laturi şi a adunat un pesimism şi pentru că nu i-a ieşit totul. Trebuia să fie mai pregătit pentru situaţia actuală, de criză", mai spune aceasta.
Ce spun cuvintele din notiţe despre Băsescu
Si literele din cadrul frazelor de pe bileţel spun câte ceva despre ce se ascunde în spatele personalităţii preşedintelui României. Scrisul lui Traian Băsescu este concentrat la fiecare literă şi puţin înclinat în josul foii, după cum spune grafologul pentru Antena3.ro. Cuvântul "parlamentarii" apare de două ori în notiţele sale, ceea ce înseamnă că preşedintele s-ar fi aşteptat la mai mult din partea acestora.
"Candidatura" este un cuvânt care este scris mai amplu decât celelalte, ceea ce înseamnă că Băsescu ar fi avut nevoie de un anumit timp pentru următoarea candidatură. E conformist, nu poate acţiona cum îşi doreşte el la fiecare pas al campaniei, iar oboseala îşi spune cuvântul. O vacanţă i-ar fi foarte bună, unde să fie îngrijit de medici buni. El caută o idee care să-l catalizeze spre candidatură", expertizează Marinca.
Ea adaugă pentru Antena3.ro că Băsescu e temperamental, iar dacă azi are o stare de oboseală şi nu-şi propune nimic, este pentru că va şti că mâine îi va veni o idee, când poate avea o energie nouă pentru a uimi pe toată lumea.
"După cum e scris cuvântul Moldova în bileţel, Traian Băsescu şi-ar fi dorit să reuşească o unire între România şi Moldova, pentru a rămâne în istorie. Legat de cuvântul Irak, preşedintele ţării nu a putut să cunoască toate datele problemei, dar, în acelaşi timp, problemele militare nu îl interesează atât de mult", explică grafologul în continuare.
Expertiza grafologică mai arată că această capacitate de regenerare a preşedintelui României este foarte bună, dar din cauza oboselii, este diminuată. Apoi, nu există nimeni care să-i ducă strategia mai departe.
"In scris se observă un echilibru pe care el îl are şi care l-a făcut pe Băsescu să fie menţinut pe postul de preşedinte. De asemenea, liniuţele pe care el le pune la finalul fiecărei fraze transmite ideea că îi place să finalizeze ceea ce începe, lucru care poate dăuna. Nu e bine să se vadă când şi cum finalizezi, ci să laşi o continuare", concluzionează Alina Marinca, grafolog, pentru Antena3.ro.
Paula Safta, Antena3.ro