Este vorba de Florin Georgescu, Liviu Voinea, Viorel Ştefan şi Cristian Socol - ei sunt specialişti în finanţe şi au fost fie miniştri ai Finanţelor în guvernele PSD, fie ministru al Bugetului, în cazul lui Liviu Voinea, cel care este considerat şi un prieten al lui Marcel Ciolacu, preşedintele ales al PSD.
Liviu Voinea a fost ministru al Bugetului într-unul din guvernele conduse de fostul preşedintele PSD Victor Ponta, are o relaţie foarte bună cu Marcel Ciolacu şi acum este reprezentantul României la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
O altă variantă de premier, potrivit unor surse din PSD citate de Antena 3, este Florin Georgescu, prim-vicegvernator al BNR, însă liderii PSD se tem că ar putea să primească din partea lui un refuz, din cauza funcţiei pe care o are. A fost şi el ministru al Finanţelor într-unul din guvernele conduse de Victor Ponta, dar nu a mai dorit apoi să intre în politică.
Viorel Ştefan este o altă variantă de prim-ministru PSD. Fost ministru în guvernul Grindeanu, el nu mai este membru al PSD, ci al Curţii Europe de Conturi. Tot social-democraţii spuneau că trebuie să fie o persoană tehnocrată, un fost membru PSD care să fie specilist în finanţe sau economie.
Nu în ultimul rând, ar putea fi vorba de Cristian Socol, cel care lucrează la programul de guvernare al social-democraţilor. El este o altă variantă, însă în acest moment, spun cei din PSD, nici acesta nu ar dori să intre în politică.
Olguţa Vasilescu: Venim cu un nume puternic, o persoană apropiată de PSD
"Suntem o alternativă puternică, venim cu un nume puternic, venim cu un finanţist de calibru, pentru că în aceste vremuri şi aşa cum arată acum economia, este nevoie de un finanţist în fruntea guvernului.
Este o persoană apropiată de PSD, a mai fost în funcţii de răspundere din partea PSD, deci nu e cineva care nu a avut niciun fel de legătură cu partidul, ba dimpotrivă", a spus deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, duminică, în exclusivitate, la Antena 3.
Ciolacu: Viitorul premier nu e din PSD
Şi Marcel Ciolacu spunea, zilele trecute, că PSD va propune un premier care nu este social-democrat.
Soarta moţiunii de cenzură este sub semnul întrebării, pentru că documentul este semnat de 205 parlamentari, iar pentru ca moţiunea să treacă sunt necesare 233 de voturi.
Reprezentanţii partidelor cu rol hotărâtor în acest sens au precizat în direct la Antena 3 dacă vor da sau nu voturile necesare.
Pe ce voturi se bazează PSD la moţiune
Moţiunea de cenzură "Guvernul PNL - de la pandemie la pande-mită" este semnată în acest moment de 205 parlamentari, însă ar putea trece doar cu minim 233 de voturi. Un rol important în acest sens îl au parlamentarii UDMR, 30 la număr, care nu au luat o hotărâre deocamdată.
Important este şi votul parlamentarilor Pro România, care spun că nu vor semna moţiunea, dar o vor vota.
Decişi să voteze textul moţiunii sunt şi parlamentarii PP-USL, nemulţumiţi de activitatea guvernului Orban pe care o cataloghează ca fiind una a dezastrului naţional.
De cealaltă parte, USR spune că acţiunea PSD este una iresponsabilă în acest moment.
Marcel Ciolacu a anunţat că PSD va negocia cu toate forţele responsabile, mai puţin cu PNL şi PMP, aflate la guvernare.