Antena 3 CNN Politică Europarlamentarul Renate Weber cere comisarului pentru Justiţie o poziţie oficială a Bruxelles privind situaţia de la CSM

Europarlamentarul Renate Weber cere comisarului pentru Justiţie o poziţie oficială a Bruxelles privind situaţia de la CSM

2 minute de citit Publicat la 18:21 03 Mar 2013 Modificat la 18:21 03 Mar 2013
Europarlamentarul Renate Weber cere comisarului pentru Justiţie o poziţie oficială a Bruxelles privind situaţia de la CSM
Foto: Agerpres
Eurodeputatul PNL Renate Weber i-a trimis comisarului european pentru justiţie Viviane Reding o scrisoare deschisă în care îi cere o poziţie oficială a organismului de la Bruxelles privind situaţia din CSM, ea denunţând şi comportamentul abuziv a lui Daniel Morar şi al altor procurori.
   
Weber afirmă în scrisoare că structura CSM a fost concepută greşit de la înfiinţarea sa, aducând împreună procurorii şi judecătorii. Eurodeputatul liberal arată că în timpul comunismului "procurorii serveau regimul şi aproape niciodată cetăţenii", fiind "cei mai puternici din sistem" şi dictând deciziile judecătorilor şi întreprinzând acţiuni împotriva acelora care "îndrăzneau să nu se supună", iar după 1989 procurorii "au luptat cu tot ce au putut pentru a-şi păstra aceste puteri".
   
"Solicit Comisiei Europene şi dumneavoastră personal să vă exprimaţi poziţia privind reforma sistemului de justiţie în ţara mea: rolul CSM, rolul şi locul procurorilor, independenţa judecătorilor. Şi, dat fiind că în ultimul raport MCV nu a existat nicio menţiune în legătură cu CSM, eu şi mulţi alţi cetăţeni români am vrea foarte mult să vedem, în mod special, o poziţie oficială din partea dumneavoastră privind recentele evenimente petrecute la CSM", îi transmite Weber oficialului CE.
   
Eurodeputatul PNL afirmă că faptul că în ultimii ani MCV s-a concentrat mai mult pe investigaţiile procurorilor şi mai puţin pe reforma justiţiei a nemulţumit judecătorii şi a "transmis un semnal greşit şefului DNA, fostului Procuror-General şi unor procurori anticorupţie"
   
"Aceştia, din nou, s-au considerat deasupra întregului sistem, având dreptul să facă orice cred de cuviinţă, cu binecuvântarea Comisiei, profitând în acest fel de buna credinţă, poate uneori naivă, a Comisiei. Aceasta este singura explicaţie pentru unele acţiuni care au avut loc în ultimii ani şi care nu ar fi fost posibile într-o ţară democratică normală, într-un stat de drept", afirmă Weber.
   
Ea prezintă în scrisoare mai multe exemple pentru acest comportament al procurorilor, printre care "tele-justiţia" din ultimii ani, cu arestări spectaculoase a zeci de persoane, dar în care judecătorii au respins arestarea preventivă, practica publicării în presă a unor transcripturi de înregistrări telefonice din interceptările făcute în dosare aflate încă sub investigaţia procurorilor, anchetarea de către procurorii DNA în vara anului trecut prin sate, cu metode "incredibile dintr-un film foarte prost" a infracţiunilor electorale de la referendumul din 29 iulie.
   
Weber acuză şi faptul că în 2012 procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, a anunţat public că va cere anchetarea a trei judecători, fiind nemulţumit de hotărârile acestora privind anchete DNA, anchete care au avut loc şi s-au încheiat fără punerea sub acuzare a judecătorilor. Eurodeputatul arată că în acest caz au tăcut atât Comisia Europeană, cât şi CSM, deşi a fost "cel mai agresiv atac împotriva independenţei judecătorilor din ultimii 20 de ani".
   
De asemenea, eurodeputatul PNL a acuzat şi faptul că procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă preşedintele CSM, iar membrii CSM Horaţiu Dumbravă şi Adrian Neacşu au fost anchetaţi de ANI şi DNA pentru că s-au opus acestei alegeri.
   
"Doamnă vicepreşedintă Reding, ar fi prea simplist să spunem că asistăm la o bătălie între forţele care vor să combată corupţia şi cele care...probabil nu vor, sau ceva asemănător. Ne dăm seama că primiţi informaţii din România care susţin această linie de gândire", susţine Weber, care concluzionează în finalul solicitării sale că politicienii trebuie să intervină pentru a asigura independenţa judecătorilor.

×
x close