Eurodeputaţii PNL Ramona Mănescu şi Cristian Buşoi, precum şi Corina Creţu de la PSD, au cerut luni seară, în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg, încetarea MCV pentru România, cei trei criticând ultimul raport publicat săptămâna trecută de Comisia Europeană.
"Având în vedere reglementarea ambiguă a MCV, influenţa politică, dar şi faptul că durata stabilită iniţial de trei ani de la momentul aderării a expirat, solicit Comisiei Europene să încheie procedura monitorizării României prin MCV", a spus Mănescu, la finalul sesiunii plenare de luni seară, informează
Mediafax.
De asemenea, Cristian Buşoi a cerut Comisiei să corecteze "aspectele neconforme cu realitatea" din ultimul raport şi "să ofere un calendar clar de închidere a MCV pentru România".
La rândul său, Corina Creţu a punctat că MCV "este profund nedrept la adresa României şi Bulgariei, iar acest dezavantaj trebuie să înceteze, fie prin instituirea unui instrument valabil pentru toate ţările membre, fie prin desfiinţarea MCV".
Europarlamentarii USL au susţinut că MCV a devenit tot mai politizat, îndepărtându-se de la abordarea tehnică iniţială, ei acuzând îndeosebi faptul că în ultimul raport se face "o recomandare pentru adoptarea de măsuri de cenzurare a presei şi de limitare a libertăţii de expresie a acesteia pe subiecte legate de justiţie".
"Nu există trei miniştri acuzaţi de corupţie, nici măcar doi cum a revenit Comisia Europeană, niciunul nu e acuzat de corupţie. Sunt alte acuzaţii care trebuie confirmate de justiţie", a mai afirmat Cristian Buşoi.
Comisia Europeană a modificat textul raportului MCV publicat miercuri, formula "dintre persoanele nou-numite în funcţia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de corupţie" fiind înlocuită cu "în rândul noilor miniştri există două cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal".
Raportul MCV preciza, în varianta publicată miercuri, că noul Guvern de la Bucureşti şi-a reiterat obiectivul de a lupta împotriva corupţiei, dar trei dintre noii miniştri erau cercetaţi penal, iar cerinţele constituţionale, inclusiv suspendarea din funcţie a unui ministru în cazul trimiterii în judecată, vor trebui aplicate în integralitate.
În aceeaşi zi,
premierul Victor Ponta a declarat că nu există trei miniştri suspectaţi de fapte de corupţie, aşa cum se menţionează în
raportul MCV prezentat ieri, ci numai doi.
Duminică,
preşedintele Traian Băsescun a adăugat că acest mesaj al Comisiei Europene cu privire la miniştrii cercetaţi este adresat premierului Victor Ponta. De asemenea,
şeful statului a apreciat că modificarea numărului miniştrilor cercetaţi penal din raportul MCV de către Comisia Europeană este "o eroare materială" care se produce şi în actele normative din România.