În aşteptarea certificatelor şi a şefului statului, europarlamentarii s-au felicitat reciproc. Cu excepţia preşedintelui PSD, Mircea Geoană, toţi liderii partidelor politice cu reprezentanţi în PE şi-au făcut apariţia însoţiţi de alţi membri de partid, formând ad-hoc un comitet de primire pentru proprii europarlamentari.
Ceremonia de înmânare a atestatelor de eurodeputat a debutat cu cei 11 europarlamentari ai PSD, considerat câştigătorul alegerilor europene. S-au succedat rând pe rând restul reprezentanţilor partidelor politice în ordinea importanţei mandatelor de europarlamentar obţinute.
Băsescu: Toţi cei 33 de europarlamentari să negocieze ca poziţia PE să fie şi în favoarea României
Preşedintele Traian Băsescu i-a felicitat pe membrii BEC şi pe cei aleşi ca europarlamentari.?BEC a făcut o muncă extraordinară într-o atmosferă publică relativ dificilă. Pentru modul cum au gestionat alegerile? a afirmat Băsescu.
Băsescu le-a explicat europarlamentarilor că principala lor obligaţie va fi negocierea şi promovarea în şi între grupurile parlamentare a intereselor României.
Şeful statului le-a cerut celor 33 de eurodeputaţi să ţină cont mai puţin de interesele familiilor politice de care aparţin şi să conlucreze pentru ca la nivelul grurpurilor parlamentare din care vor face parte în PE să reprezinte cât mai bine interesele României.
Băsescu a pus în vedere celor prezenţi că PE a căpătat mai multă responsabilitate în procesul decizional, devenind partener de codecizie pentru Consiliul European, format din şefi de stat sau prim-miniştri.
?PE a devenit partener al Consiliului European, participant la decizie. Codecizia va fi modul de lucru al Uniunii Europene? a atras atenţia şeful statului.
La un moment dat, Băsescu a făcut o paranteză pentru a-i atrage râzând atenţia europarlamentarului PRM, CV Tudor că va cere evacuarea sa.
?Domnule Vadim Tudor vă evacuez? a arătat cu degetul, binedispus, Băsescu spre liderul PRM.
?Sper că vom reuşi să nu politizăm excesiv comportamentul europarlamentarilor din România iar poziţiile europarlamentarilor români vor fi corelate cu guvernul, parlamentul de acasă şi preşedinţia pentru a acţiona constatnt şi consecvent în favorea poporului român atât cât este posibil? şi-a continuat preşedintele discursul după mica muştruluială verbală.
Lista celor 33 de europarlamentari români:
Candidaţi independenţi aleşi
1. Elena Băsescu
PDL: 10 eurodeputați
1. Theodor Stolojan
2. Monica Macovei
3. Traian Ungureanu
4. Cristian Preda
5. Marian Jean Marinescu
6. Iosif Matula
7. Sebastian Bodu
8. Petru Luhan
9. Rareş Niculescu
10. Elena Antonescu
PSD: 11 eurodeputați
1. Adrian Severin
2. Rovana Plumb
3. Ioan Mircea Paşcu
4. Adriana Ţicău
5. Daciana Sârbu
6. Corina Creţu
7. Victor Boştinaru
8. Sabin Cutaş
9. Cătălin Ivan
10. Ioan Enciu
11. Viorica Dăncilă (redistribuire)
PNL: 5 eurodeputați
1. Norica Nicolai
2. Adina Vălean
3. Renate Weber
4. Ramona Mănescu
5. Cristian Buşoi
UDMR: 3 eurodeputați
1. Tőkés László, CNMT
2. Winkler Gyula, UDMR Hunedoara
3. Sógor Csaba, UDMR Harghita
PRM: 3 eurodeputați
1. Corneliu Vadim Tudor
2. Gigi Becali
3. Ciprian Tănăsescu
Antena3.ro