Antena 3 CNN Politică Europarlamentarii PNL vor vota împotriva numirii lui Tokes ca vice al PE şi cer PDL să procedeze la fel

Europarlamentarii PNL vor vota împotriva numirii lui Tokes ca vice al PE şi cer PDL să procedeze la fel

Europarlamentarii PNL vor vota împotriva numirii lui Tokes ca vice al PE şi cer PDL să procedeze la fel
14 Iun 2010   •   15:17

Europarlamentarii liberali se vor opune alegerii lui Laszlo Tokes ca primul vicepreşedinte al Parlamentului European, chiar dacă este reprezentant al delegaţiei României la acest for. Şi nu sunt singurii. Şi eurodeptuţii PSD au anunţat că vor vota împotriva instalării lui Tokes în acest post. Liderul PNL, Crin Antonescu a anunţat luni că Biroul Politic Central al partidului a adoptat o asemenea  decizie din raţiuni de demnitate naţională şi din cauza faptului că Tokes s-a manifestat de în ultimii 18 ani ca un adversar al statului român. Antonescu solicită europarlamentarilor PDL să procedeze într-o manieră similară.

"BPC al PNL a hotărât în unanimitate că europarlamentarii noştri vor vota împotriva desemnării dl Tokes Laszlo ca vicepreşedinte al PE. E o decizie care a fost adusă la cunoştinţa europarlamentarilor noştri, a liderului acestora Norica Nicolai, şi fiecărui europarlamentar în parte, decizie care a fost discutată cu ei", a arătat Antonescu.
El a subliniat că apelează din nou, public, la Traian Băsescu şi partidul său, la PDL, "să facă acelaşi lucru în ceea ce priveşte europarlamentarii PDL, care sunt membri ai grupului PPE, dar înainte de toate sunt români".
"Şi facem de asemenea apel la toţi europarlamentarii români să dea un vot de demnitate naţională cu acest prilej. Eu spun că nu poţi să faci parte din partidul lui Ionel Brătianu şi să-l votezi pe domnul Tokes Laszlo la nivelul de vârf al PE. Tratatul de la Trianon a fost contestat în România de către comunişti până când au venit la putere şi de către domnul Tokes Laszlo după revoluţia din decembrie. Tratatul de la Trianon a fost în mare măsură opera PNL şi a primului-ministru Ionel Brătianu. Deci dacă acest partid este urmaşul Brătienilor, este PNL, atunci poziţia sa nu are cum să fie echivocă în legătură cu acest subiect. Asta nu schimbă cu nimic poziţia deschisă, tolerantă, de colaborare pe care PNL a avut-o şi cu UDMR, şi cu Ungaria", a explicat liderul PNL.
Preşedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a  susţinut, la rândul său, că motivaţia deciziei PNL constă în faptul că Tokes s-a manifestat de în ultimii 18 ani ca un adversar al statului român.
"Cred că nu este nevoie de mai multe explicaţii pentru a motiva această hotărâre a BPC, privind persoana dl LaszloTokes. Dânsul e cetăţean român, dânsul oriunde s-ar găsi trebuie să reprezinte interesele ţării noastre şi ale concetăţenilor săi. Ar fi bine şi favorabil ca un concetăţean de-al nostru să ocupe o funcţie importantă în PE, însă, şi aceasta e obiecţiunea noastră, dl Laszlo Tokes s-a manifestat în ultimii 18 ani ca un adversar al statului nostru, contestând în permanenţă fruntariile noastre, integritatea statului nostru şi adesea fărâmiţarea lui", a spus Quintus.
"Prezenţa unui asemenea om politic într-o funcţie importantă" nu îi poate lăsa indiferenţi pe liberali, a mai atras atenţia Quintus.
"E adevărat nu noi îl vom alege sau nu, dar demonstrativ şi pentru a arăta că PNL nu se numeşte degeaba şi naţional, pe lângă liberal, trebuie să luăm această atitudine şi mi se pare că este foarte important să urmărim şi să ştim ce atitudine va avea partidul de guvernământ, pentru că este o problemă a ţării şi nu numai a unei alegeri în condicerea PE", a mai justificat seniorul PNL comportamentul PNL în materie.
În schimb, preşedintele Senatului PNL, Dinu Zamfirescu, a declarat că este mirat de iniţiativa "prietenului său" Viktor Orban privind candidatura lui Tokes, care e "un gen de încălcare a suveranităţii" României.
"Mă întreb cu ce drept Viktor Orban, ca prim-ministru al Ungariei, desemnează un cetăţean român pentru o funcţie oarecare în PE. Asta nu înseamnă că PNL va adopta o atitudine şovină sau antimaghiară, în niciun fel. Dar sunt unele semne de întrebare. Cred că acest vot luat în BPC este mai mult decât justificat", a conchis Zamfirescu.
Europarlamentarul Laszlo Tokes a primit, săptămâna trecută, susţinerea întregului grup PPE pentru a candida la funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close