Italienii, germanii şi francezii, cei mai afectaţi de principiul salariului unic
În prezent, indemnizaţia de eurodeputat este asigurată de ţara de origine şi calculată pe baza nivelului salariilor deputaţilor naţionali. Această situaţie a creat diferenţe majore între salariile europarlamentarilor după extinderea Uniunii Europene către Est. Astfel, italienii sunt încă cei mai bine remuneraţi, ei câştigând peste 11.700 de euro, în timp ce un bulgar primeşte mai puţin de 1.000 de euro. Nici francezii sau germanii nu se pot plânge, cu peste 7000 de euro câştigaţi, ei fiind principalii oponenţi ai uniformizării salariului pentru membrii legislativului european.
Potrivit noi reguli, ce va fi aplicată la începutul lunii iulie 2009, toţi membrii instituţiei vor beneficia de acleaşi salariu de bază lunar brut de 7.665,31 de euro (5.963,33 euro net) din bugetul PE.
Germanii invocă apariţia unui efect nedorit. "Eurodeputaţii din Polonia sau România vor câştiga mult mai mult decât colegii lor naţionali, şi chiar mai mult decât premierii", argumentează Hans-Herbert Arnim, specialist german în drept administrativ, citat de AFP.
"Dacă deputaţii sunt percepuţi ca mari bogătaşi, aceasta nu va servi intereselor Europei", mai apreciază acesta.
Suma forfetară, motiv pentru abuzuri din partea europarlamentarilor
Veniturile eurodeputaţilor se mai îngroaşă însă cu substanţiale sume primite pentru salarizarea personalului, secretare şi asistenţi parlamentari sau pentru a finanţa expertize şi cercetări. Astfel, pe lângă salariul lunar, deputaţii dispun de circa 17.540 de euro lunar pentru a-şi angaja personl la propriul cabinet sau pentru rambursarea rambursarea cheltuielilor.
Suma, care trebuie justificată prin chitanţe, a reprezentat un motiv de ispită pentru mulţi europarlamentari, care nu au ezitat să-şi angajeze apropiaţi şi rude la biroul lor de lucru sau pentru a plăti servicii dubioase cu scopul de a vira aceste fonduri apropiaţilor lor, potrivit unei analize de audit intern de anul trecut.
PE intenţionează să efectueze un control mai riguros şi mai strict asupra modului de chltuire a acesto sume. Începând din iulie, deputaţii nu mai pot angaja apropiaţi, iar cei care au fost deja angajaţi vor putea fi menţinuţi pe o perioadă de tranzit. În cee ce priveşte decontările de transport şi cazare, sumele care până în prezent au fost nelimitate, vor fi plafonate, iar deputaţii vor trebui să facă dovada plăţilor.
Liderul formaţiuni eurosceptice Partidul pentru Indenpendenţa Marii Britanii, Nigel Farage, a recunoscut recent că şi-a însuşit în zece ani două milioane de lire sterline (2,3 milioane de euro) din cheltuieli şi indemnizaţii, în plus faţă de salariu. Acest scandal a intensificat presiunile asupra eurodeputaţilor britanici care au promis că ,pe viitor, vor publica notele justificative al cheltuielilor.
Marius Vulpe, Antena3.ro