După alegerile din 7 iunie, România va trimite în total 33 de europarlamentari la Bruxelles, cu doi reprezentanți mai puțin decât până acum ca urmare a reducerii numărului total de eurodeputați.
Garda lui Iliescu iese în față
La PSD, fostul senator Şerban Nicolae, ex-deputatul Dan Mihalache și Minodora Clivetti, dar şi trezorierul partidului, Aristide Roibu intenționează să-și depună candidaturile, alături de cei 10 europarlamentari pe care partidul îi are în prezent. Declarativ, PSD și-a fixat o țintă de 15 locuri, deși șansele reale ar fi pentru 12 mandate, susțin surse din PSD. Lupta cea mai înverșunată pentru locuri eligibile se va da între fidelii lui Ion Iliescu, Corin Crețu, Adrian Severin, Șerban Nicolae și Ion Mircea Pașcu și favoriții lui Mircea Geoană, Adriana Țicău, Daciana Sârbu, Rovana Plumb, Gabriela Crețu.
Și filialele din teritoriu emit pretenții pentru un candidat la PE. Brașovenii îl susțin pe Cătălin Leonte, fostul candidat social-democrat pentru Senat. Jumuliți rău la algerile pentru primăria Cluj, social-democrații l-ar susține pe șeful DAE, Vasile Pușcaș pentru un loc la Parlamentul European
PSD mai are de negociat și cu PC, care ar dori trei locuri eligibile în cazul în care va fi întocmită o listă comunăpentru europarlamentare. Sursele citate susțin că liderii PSD nu sunt dispuși decât să dea un singur loc. Potrivit unor surse din PC, senatorul Silvia Ciornei ar urma să fie susșinută pentru PE.
Favoriți și contrafavoriți la PDL
La PDL cuvîntul de ordine pare a fi disciplina. Primvicepreșdintele partidului Theodro Stolojan va deschide lista cu eurocandidați democrat-liberali. Un loc eligibil pare a fi rezervat protejatei sale, Andreea Vas. Fiica cea mică a președintelui Băsescu, Elena, urmează a fi propusă de către o filială bucureșteană, în timp ce consilierul prezidențial, Cristian Preda s-a înscris în partid pentru a putea candida din partea PDL pentru Bruxelles. Tot de la București, Călin Cătălin Chiriță mizează pe sprijinul unei filiale de sector pentru a-și susține candidatura la nivel central, în timp ce perdanta uninominalului Irinel Cristu face lobby pentru candidatura sa la PE.
Unii dintre actualii europarlamentari beneficiază de sprijinul organizațiilor județene. Radu Berceanu și filiale Dolj îl susțin pe Marian Jean Marinescu pentru un nou mandat. La fel procedează și Gheorghe Falcă, liderul filialei Arad cu actualii eurodeputați Iosif Matula și Petru Funeriu. De la Bistrița, președintele filialei, Ioan Oltean face cărțile la centru pentru europarlamentarul în exercițiu, Călin Rus.
Alți actuali europarlamentare precum Sebastian Bodu, controversatul Rareș Niculescu ar dori să-și prelungească sejurul la Bruxelles pentru încă patru ani după ce nu au reușit să prindă nici un post la nivel guvernamental.
Democrat-liberalii constănțeni au preferat să rezerve un loc fostului senator și liderul filialei, Dorel Onaca. Acesta, împreună cu actualul europarlamentar Adrian Manole se vor în viitorul PE.
Organizațiile de femei și de tineret emit pretenții la câte un loc eligibil. Consilierul local Mariana Singureanu, este sprijinită de Sulfina Barbu, în timp ce tineretul se vrea reprezentat la Bruxelles prin Alexandru Nazare.
Foștii miniștri și perdanții uninominalului, de-a valma cu eurodeputații PNL
La PNL, foştii miniştri liberali şi colegii lor parlamentari care nu au prins mandate de parlamentar în noua legislatură se vor călca pe bătături cu eurodeputații în exercițiu. Printre ei se vor numără Adrian Iorgulescu, Norica Nicolai sau Teodor Meleşcanu. Liderul partidului, Călin Popescu Tăriceanu a ordonat deja filialelor să strângă 500.000 de semnătur în teritoriu pentru susţinerea acestei liste.
Ţinta electorală a PNL pentru viitoarele alegeri europarlamentare este obţinerea a 8 locuri de deputat în PE, câte unul pentru fiecare regiune de dezvoltare a României. În prezent, PNL este reprezentat în Parlamentul European de 7 deputaţi. De remarcat însă că cine va câştiga lupta internă pentru putere la Congresul PNL din martie va avea cel mai greu cuvânt de spus şi în impunerea propriilor favoriţi pe primele poziţii care vor deschide lista eurocandidaţilor liberali. .
Pe lista cu candidaţi pentru Parlamentul European se va face loc foştilor miniştri PNL, dar şi personajelor care au candidat la parlamentarele din toamnă dar au pierdut la masa redistribuirii mandatelor. Printre cei vizaţi se numără fostul ministru al Culturii, Adrian Iorgulescu, colegul său Adrian Cioroianu, fostul senator Norica Nicolai, dar şi miniştrii din cabinetul Tăriceanu II, Paul Păcuraru şi Ovidiu Silaghi.
Pretenţii pentru un loc între primii cinci eurocandidaţi au şi actualii europarlamentari Renate Weber şi Adina Vălean, ultima fiind susţinută din umbră de Crin Antonescu pentru reînnoirea mandatului la Bruxelles. Alți foști parlamentari urmează exemplul Noricăi Nicolai. Perdant la Argeș, fostul deputat Adrian Miuţescu vrea la Bruxelles, în timp ce Radu Stroe, senator în legislatura trecută intenţionează să intre și el în cursa pentru PE.
Conform lui Dan Motreanu, secretarul general al PNL, Dan Miuțescu, Norica Nicolai, Adrian Cioroianu, Adrian Iorgulescu, Ovidiu Silaghi şi-au depus deja candidaturile pentru alegerile europarlamentare, alături de cei şase europarlamentari care se află în prezent în funcţii la PE.
Locurile pe listă urmează să fie stabilite însă de BPC-ul partidului, după ce luni comisia mandatată cu selecția eurocandidaților va analiza dosarele acestora. Lista va fi supusă spre validare Delegaţiei Permanente care va avea loc înaintea Congresului Extraordinar al partidului, urmând ca varianta finală să fie prezentată şi stabilită în congres, pe 21 martie
"Pe lângă cei şase actuali europarlamentari - Daniel Dăianu, Renate Weber, Adina Vălean, Cristian Buşoi, Ramona Mănescu şi Magor Csibi, care şi-au reconfirmat dorinţa de a candida, vor mai candida patru foşti miniştri- Adrian Cioroianu, Ovidiu Silaghi, Adrian Iorgulescu şi Adrian Ciocănea, şi foştii parlamentari- Norica Nicolai şi Adrian Miuţescu. Fiecare membru al PNL care doreşte să candideze la alegerile europarlamentare îşi poate depune dosarul la Secretariatul General al formaţiunii până pe data de 1 martie", a precizat Motreanu, citat de Mediafax.
UDMR s-a făcut frate cu Tokes
UDMR se remarcă printr-o premieră. Cap de listă al Uniunii este mai vechiul adversar politic al formațiunii, episcopul reformat laszlo Tokes. Conform înțelegerii perfectate de UDMR cu CNMT, radicalii maghiari vor fi prezenți în porporție de 25% pe listele Uniunii, ei candidând însă și sub logo-ul CNMT.
Pentru locurile eligibile se vor mai lupta senatorul Gyorgy Frunda, actualii europarlamentari Csaba Sogor și Iuliu Winkler, dar și alți lideri ai formațiunii precum Attila Korodi.
Marius Vulpe, Antena3.ro