Antena 3 CNN Politică Euroalegerile amânate fără miniştrii PD

Euroalegerile amânate fără miniştrii PD

5 minute de citit Publicat la 13:05 11 Mar 2007 Modificat la 13:05 11 Mar 2007
Euroalegerile amânate fără miniştrii PD
Ministerul Justiţiei a informat printr-un comunicat că se află în situaţia de a nu putea aviza proiectul de Ordonanţă de urgenţă referitor la amânarea euroalegerilor pentru că nu îndeplineşte cerinţele legale pentru avizare. Executivul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind amânarea alegerilor pentru Parlamentul European. Ordonanţa nu a fost însă contrasemnată de ministrul democrat de Interne, Vasile Blaga. Într-o notă trimisă Secretariatului General al Guvernului, Ministerul Justiţiei afirmă că ?proiectul discutat în şedinţa de Guvern extraordinară de luni nu îndeplineşte cerinţele legale pentru avizare?. Unul dintre motivele invocate de Ministerul de Justiţie este hotărârea Guvernului ca ordonanţa să fie trimisă la Monitorul Oficial doar cu semnatura premierului şi cu contrasemnătura preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.

În mod normal, în cazul în care miniştrii de Interne şi de Justiţie refuză să semneze actul normativ, ar trebui chemaţi secretarii de stat să semneze în locul lor. În acest caz, însă, cei doi miniştri nu sunt de acord cu semnăturile. În consecinţă, Guvernul a găsit următoarea soluţie: la Secretariatul General al Guvernului s-a constituit un colectiv format din membri mai multor ministere, colectiv ce a pregătit proiectul de act normativ referitor la amânarea alegerilor, proiect însuşit şi semnat de Autoritatea Electorală Permanentă.

Ministerul Justiţiei spune însă că găselniţa premierului este ilegală. Ministerul a transmis la Secretariatul General al Guvernului o notă în care precizează că semnăturile celor de la Autoritatea Electorala Permanentă nu sunt de ajuns. Tot în nota de la minister se arată că proiectul de ordonanţă nu a îndeplinit procedura prevăzută de Regulament la nivelul Guvernului, privind elaborarea, avizarea şi prezentarea proiectelor de acte normative, acesta nefiind transmis pentru analiză şi aviz, conform prevederilor legale.

Boc: miniştrii PD nu vor semna niciun act normativ
Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, a declarat că miniştrii democraţi rămân consecvenţi poziţiei pe care adoptat-o până acum şi nu vor semna niciun fel de act normativ care vizează amânarea euroalegerilor. Boc a precizat că decizia de amânare a euroalegerilor este o hotărâre unilaterală a lui Tăriceanu, care nu face astfel decât să se îndepărteze de Alianţă şi să se apropie de PSD.

Potrivit unor surse oficiale citate de Mediafax, Blaga l-a anunţat pe Tăriceanu, în şedinţa de guvern, că nu va contrasemna această ordonanţă de urgenţă. Răspunsul premierului a venit prompt, spun aceleaşi surse, Tăriceanu spunându-i ministrului de Interne că dacă nu vrea să semneze, ar trebui să nu mai facă parte din acest Cabinet. Nici ministrul Justiţiei, Monica Macovei, nu a contrasemnat ordonanţa. Şeful statului a venit la Palatul Victoria, a stat o oră şi a plecat. Premierul Tăriceanu a precizat că preşedintele Băsescu nu a participat la şedinţa de Guvern, ci a venit doar să se consulte cu Executivul înainte de aceasta.

Crin Antonescu: PD e solidar cu premierul sau părăseşte Guvernul
Crin Antonescu, liderul grupului parlamentar al PNL, a precizat pentru Antena 3 că ?punctul de vedere al PNL este foarte clar: fie PD este solidar cu deciziile premierului şi contrasemnează ordonanţa de urgenţă, fie părăseşte Guvernul, iar în această situaţie suntem nevoiţi să căutăm noi parteneri de guvernare?. Antonescu i-a atacat dur pe democraţi, spunând că s-au obişnuit ?să facă pe opoziţia?.

Tăriceanu a anunţat luni că nu renunţă la amânarea euroalegerilor. Primul ministru salută faptul că Traian Băsescu s-a arătat deschis la ideea de a amâna referendumul pentru introducerea votului uninominal, însă acest lucru nu este suficient. Premierul îi cere şefului statului să se înţeleagă cu opoziţia pentru ca şi ea să renunţe la demersurile de suspendare. Tăriceanu l-a acuzat pe preşedinte că a muncit cu spor pentru a dinamita majoritatea pe care se putea baza Guvernul în 2005: a îndepărtat PC de la guvernare şi a susţinut PLD, un partid satelit care să mineze activitatea PNL.

Tăriceanu a subliniat că dacă Guvernul va decide amânarea alegerilor pentru Parlamentul European, partidele parlamentare vor fi consultate asupra datei la care va fi stabilit scrutinul.

Dialog epistolar dur între premier şi preşedinte
Duminică, premierul i-a transmis preşedintelui, prin purtătorul său de cuvânt, că prezenţa sa nu este justificată la şedinţa de Guvern. Răspunsul de la Cotroceni a fost unul cel puţin la fel de dur: ?Nu aveţi dreptul legal şi nici calificarea morală de a-mi interzice exercitarea atribuţiilor ce îmi revin?, a replicat Traian Băsescu.

Preşedintele i-a trimis premierului o scrisoare, în care şi-a anunţat intenţia de a participa la şedinţa de guvern.
?Vă comunic decizia mea de a participa la şedinţa specială de Guvern din 12 martie 2007, dedicată datei alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor României în Parlamentul European. În acest sens, vă rog să mă informaţi asupra orei de începere a şedinţei de Guvern?, se arată în scrisoarea preşedintelui.

Răspunsul premierului a venit prin purtătorul de cuvânt al guvernului.
Domnule Preşedinte,
Am luat act de scrisoarea pe care mi-aţi trimis-o şi prin care mă anunţaţi de decizia dumneavoastră privind participarea la şedinţa de Guvern din 12 martie 2007. Vă aduc la cunoştinţă că, având în vedere prevederile Constituţiei pe care le-aţi invocat, prezenţa dumneavoastră nu este justificată.

Mai precis, nu ne aflăm în niciuna din situaţiile constituţionale care permit Preşedintelui României să participe la şedinţele de Guvern. În scrisoarea către preşedinte, premierul spune că decizia privind organizarea alegerilor europene nu ţine de politica externă, ci de cea internă. Tăriceanu afirmă că amânarea alegerilor vine în contextul în care în perioada următoare consultările populare în privinţa demiterii Preşedintelui şi a adoptării votului uninominal vor capta atenţia opiniei publice, fapt care face ca amânarea scrutinului să fie deplin justificată şi în interesul României.

Răspunsul de la Cotroceni a venit imediat tot prin intermediul unui cominucat, postat pe site-ul administraţiei prezidenţiale.
?Domnule Prim Ministru,
Am primit cu surprindere răspunsul dumneavoastră de astăzi, 11 martie a.c., prin care îmi comunicaţi că prezenţa mea la şedinţa specială de Guvern preconizată pentru mâine, 12 martie a.c., nu ar fi justificată. Încercarea de a-i interzice Preşedintelui României participarea la dezbaterea datei optime pentru alegerile euro-parlamentare denotă, prin ea însăşi, o gravă încălcare a Constituţiei ţării. Ea aduce totodată dovada faptului că dispreţul dumneavoastră faţă de cetăţenii români a depăşit orice limită acceptabilă într-un regim democratic. Vă informez, domnule Prim Ministru, că aşa cum v-am anunţat, voi participa la sedinţa de Guvern din 12 martie a.c.?

Antena3.ro

×
Parteneri
x close