Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Eugen Tomac şi secretarul general al ministerului, Robert Cazanciuc, sunt audiaţi, la această oră, la Comisia pentru Apărare din Senat pe tema organizării prezidenţialelor în străinătate.
Chemat la audieri, Cazanciuc a declarat că MAE şi-a făcut datoria "de la un cap la altul, conform legii", în ceea ce priveşte organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate.
El a explicat prezenţa sa la comisie amintind că s-au făcut mai multe acuzaţii publice la adresa Ministerului de Externe cu privire la organizarea alegerilor, iar înfăţişarea sa în faţa comisiei parlamentare reprezintă o" ocazie foarte bună de a lămuri lucrurile", de a demonstra faptul că MAE şi-a făcut datoria de la un cap la altul conform legii.
"Din punctul nostru de vedere lucrurile sunt extrem de clare şi o să încercăm să le explicăm membrilor comisiei exact cum s-au desfăşurat alegerile, competenţele MAE, competenţele Biroului Electoral, pentru că foarte multe dintre acuzaţiile publice la adresa MAE trebuie soluţionate, eventual, de Biroul Electoral şi nu de către Ministerul Afacerilor Externe, care nu a organizat decât din punct de vedere logistic şi administrativ aceste alegeri", a conchis Cazanciuc.
Preşedintele Comisiei pentru apărare, Teodor Meleşcanu, a afirmat, la rândul său, că audierea nu este legată strict de rezultatul alegerilor, ci mai ales de "deficienţele şi vulnerabilităţile" care au apărut în perioada scrutinului. Meleşcanu a explicat că, din punctul de vedere al votului secţiilor din străinătate, au existat "suspiciuni" de fraudă electorală.
"Pentru noi, principalul obiectiv al audierilor va fi acela de a vedea foarte clar ce măsuri sunt necesare, de ordin legislativ, în materie de organizare guvernamentală, pentru ca votul românilor de la secţiile din străinătate să poată fi exprimat cu adevărat liber şi în mod corect, acesta este principalul obiectiv al audierilor noastre", a subliniat senatorul PNL.
Meleşcanu a mai precizat că în cadrul audierilor vor fi discutate "picanterii cu votul la Paris şi altele".
Despre secretarul de stat Eugen Tomac, presa a scris că a dispus ca buletinele de vot din secţiile din străinătate să nu fie încă transmise la Bucureşti şi că are strânse legături cu familia Băsescu. Tomac a candidat anul trecut pentru un post de deputat şi a fost sprijinit în campania electorală de Elena Băsescu. Totodată, el s-a implicat activ în campania electorală prezidenţială, în sprijinul lui Traian Băsescu.
PSD l-a acuzat că s-a deplasat în străinătate pe bani publici pentru a-i face campanie electorală lui Traian Băsescu şi că a încercat să impună controlul PD-L în secţiile de votare din străinătate.
Antena3.ro