Antena 3 CNN Politică Eşec pe toată linia: Miniştrii audiaţi joi au primit aviz negativ

Eşec pe toată linia: Miniştrii audiaţi joi au primit aviz negativ

5 minute de citit Publicat la 11:34 29 Oct 2009 Modificat la 11:34 29 Oct 2009
Eşec pe toată linia: Miniştrii audiaţi joi au primit aviz negativ
Audierile miniştrilor propuşi de premierul desemnat, Lucian Croitoru, continuă şi astăzi, după ce, miercuri, doar doi miniştri propuşi au obţinut aviz favorabil. Deocamdată, din şapte miniştri audiaţi, niciunul nu a primit aviz favorabil. Este vorba despre Sulfina Barbu, Radu Berceanu, Daniel Funeriu, Mihai Stănişoară, Adriean Videanu, Theodor Paleologu şi Emeric Saghi. La această oră, a mai rămas de avizat propunerea lui Cristian Vlădescu, propus pentru portofoliul Sănătăţii.

Prima care a ajuns, joi, în faţa comisiei a fost Sulfina Barbu, propusă la Ministerul Mediului. Democrat-liberala a primit aviz negativ din partea comisiilor parlamentare de specialitate, cu 15 voturi "pentru" şi 21 "împotrivă". După audieri, Sulfina Barbu a afirmat că se aştepta la un asemenea vot politic dictat de conducerile partidelor din Opoziţie propriilor parlamentari, dar a precizat că este dispusă să meargă la votul de investitură al Cabinetului Croitoru, deoarece avizul comisiilor este consultativ.

"Era de aşteptat. Ştiam lucrul acesta, nu a fost nici o surpriză. Nu a contat nimic din ce am spus în comisii, ci ceea ce s-a dictat de la partide parlamentarilor să voteze. Ştiu că eu stăpânesc acest domeniu, am pregătirea necesară şi mai ştiu că votul din comisii este consultativ" a afirmat Barbu, arătând că va merge în Parlamentul reunit pentru votul de validare.

Barbu: Opoziţia nu e interesată de un premier independent. PDL va numi un premier politic


"Vom vedea dacă domnii Mircea Geoană, Crin Antonescu şi Marko Bela vor fi la fel de vigilenţi şi cu votul din plen" a conchis parlamentarul PDL.

Sulfina Barbu a sugerat totuşi, că PDL se gândeşte deja la nominalizarea unui premier politic din propriile rânduri, dacă nu va trece guvernul Croitoru.

"Prima noastră opţiune este pentru un membru de partid" a arătat Barbu, subliniind că partidele politice strânse la Grivco au reclamat necesitatea instalării unui premier independent, au primit un specialist, dar au dovedit că de fapt "nu-i interesează să voteze un premier independent".

Berceanu, nesurprins de avizul comisiilor

Rezultatul Sulfinei Barbu a fost "împărtăşit" şi de Radu Berceanu, al cărui aviz nefavorabil a fost votat cu 42 voturi "împotrivă" şi 33 "pentru", în timp ce reprezentanţii minorităţilor au preferat să se abţină de la vot.

"Nu am avut nicio surpriză, pentru că votul era de aşteptat. Au fost discuţii interesante şi îmi pare rău că nu au avut răbdare pentru discuţii mai lungi şi sper că s-au mai lămurit", a spus Berceanu.

Democrat-liberalul a precizat că îşi doreşte ca Parlamentul să voteze un buget care să satisfacă nevoile de la Transporturi în 2010. "Sper să voteze un buget corespunzător. Ca şi în cazul meu Parlamentul e suveran, votează după cum consideră," a mai afirmat Berceanu.

Funeriu, respins "magna cum laudae": "Astăzi nu am fost garantat Vanghelie"

Cu peste 50 de întrebări puse în cadrul audierii sale de către comisiile de specialitate, lăudat în cor pentru CV-ul impresionant, dar criticat pentru lipsa de experienţă în conducerea unui minister şi pentru calitatea de reprezentant al unui partid care ar dori să "pună biciul" pe Parlament, ministrul propus pentru Educaţie, Daniel Funeriu nu s-a bucurat la final de susţinerea politică a majorităţii din aceste foruri: 21 au votat "împotriva" avizării favorabile, 15 s-au exprimat "pentru", iar doi s-au "abţinut".

"Am fost suficient de apreciat pentru a reprezenta România la diferite olimpiade internaţionale, pentru a lua un grant Nobel şi alte burse internaţioanale de cercetare, dar astăzi nu am fost garantat Vanghelie. Cred că acesta a fost motivul pentru care am fost respins. Am aşteptat ca fiecare dintre membrii comisiilor să-şi rezolve conflictul de loialalitate în favoarea şcolii, nu a partidelor" a comentat Funeriu rezultatul audierii sale.

În cadrul audierilor care au durat mai bine de trei ore şi jumătate, reprezentanţii Opoziţiei au avut numai cuvinte de apreciere pentru cariera profesională şi pentru realizările lui Funeriu. I-a fost imputată însă lipsa de experienţă în sistemul educaţional românesc şi faptul că reprezintă un partid care a venit în Parlament ?să dea cu biciul?. Fosta ministră a Educaţiei, Ecaterina Andronescu l-a mustrat la rândul său pentru pentru observaţiile critice despre starea sistemului de educaţie şi despre situaţia din universităţile româneşti. ?Vă apreciez foarte mult ca şi chimist, domnule Funeriu?, a menţionat totuşi Andronescu.

Stănişoară, între problemele de siguranţă naţională şi prestaţia sa ca lider de filială PDL

La scurt timp după audierile lui Funeriu, ministrul Mihai Stănişoară, nominalizat pentru portofoliul Apărării de către Lucian Croitoru, a fost avizat negativ de Comisiile reunite de resort ale Parlamentului, primind 20 de voturi "împotrivă" şi 13 "pentru". Audierile au durat mai puţin de o oră şi jumătate, ele conţinând şi o parte fără presă, fiind abordate unele chestiuni care ţin de siguranţa naţională. Nu au lipsit nici imputările opoziţiei la adresa ministrului propsus pentru Apărarea, social-democraţii acuzându-l pe acesta că în calitate de lider PDL de organizaţie ar fi blocat fondurile către primarii PSD în judeţ.

Videanu: A fost vot politic. La validarea Guvernului ar putea apărea suprize, votul e secret@

Şi liderul PDL, Adriean Videanu a fost avizat negativ, joi, pentru portofoliul Economiei, de către Comisiile pentru Economie, Industrii şi Servicii reunite de la Parlament, primind 36 de voturi "împotrivă" şi 29 de voturi "pentru". Videanu, a declarat după decizia Comisiilor de specialitate că a fost un "vot politic", menţionând însă că la şedinţa de plen în care se va hotărî soarta Cabinetului Croitoru ar putea să existe surprize, întrucât acolo votul va fi secret.

"A fost un vot politic, pe care îl apreciez ca atare", a spus Videanu, precizând că s-a aşteptat la acest final. Întrebat care sunt şansele Cabinetului Croitoru, Adriean Videanu a spus: "Dacă votul a fost atât de strâns, fiind vot pe listă, la votul secret s-ar putea să avem surprize".

El a continuat: "După cum aţi văzut, foarte mulţi au votat stânjeniţi, legat de dispoziţia pe care au primit-o de la partid, la modul sincer. Lucrul acestea cred că l-aţi văzut şi dumneavoastră. Dar, când e votul secret, nimeni nu ştie", a aratat el.

Paleologu se autoconsolează: "E o mare reuşită să pici cu numai trei voturi diferenţă"

Ministrul Theodor Paleologu, nominalizat pentru portofoliul Culturii de către Lucian Croitoru, a fost avizat negativ de Comisiile reunite de resort ale Parlamentului, primind 20 de voturi "pentru" şi 23 "împotrivă" şi nicio abţinere.
"Erau foarte grabiţi să termine discuţia, pentru că nu scapa de mine aşa de uşor, răspunsul îl voi da prin activitatea mea de ministru. Ţinând cont de faptul ca a fost un vot eminamente politic, cred că e o mare reuşită să pici cu numai trei voturi diferenţă", a comentat Paleologu, după vot.

Ministrul desemnat al Culturii a subliniat, în cadrul audierilor din faţa comisiilor reunite, importanţa consensului şi a continuităţii mandatului său ministerial, trecând în revistă proiectele pe care le-a derulat până în prezent, toate "departe de scena politică".



Emeric Saghi, propus de Lucian Croitoru pentru portofoliul Internelor, a cunoscut o soartă asemănătoare la Comisiile de specialitate de la Parlament, el primind 40 de voturi "împotrivă" şi 26 de voturi "pentru". Totuşi, după audieri care au durat aproape o oră şi jumate, Saghi a susţinut că ar fi avut şanse de a primi un aviz pozitiv dacă votul nu era la vedere. PDL a votat "pentru" Saghi, iar restul reprezentanţilor partidelor au votat, în majoritate, "împotrivă".

?În sală s-au aflat foarte mulţi foşti colegi, prieteni, dar care fac parte dintr-un partid care nu este la guvernare şi atunci votul a fost negativ. Dacă votul nu ar fi fost la vedere votul ar fi fost pozitiv? a declarat Saghi. Votul a fost prin apel nominal.

Vlădescu: "Este primul examen pe care îl pic"

Şi Ministrul propus pentru portofoliul Sănătăţii, Cristian Vlădescu, a primit aviz negativ din partea comisiei de sănătate. "A fost o experienţă nouă pentru mine. Am dat câteva sute de examene, iar acesta este primul pe care îl pic în viaţa mea", a afirmat Vlădescu, precizând că se aştepta ca acesta să fie rezultatul votului.

Miniştrii respinşi astăzi în comisii se alătură astfel celor patru colegi care au primit aviz negativ ieri în comisiile parlamentare. Din cei şase potenţiali membri ai viitorului Executiv, parlamentarii au dat miercuri aviz negativ pentru patru dintre aceştia: Gheorghe Pogea (Finanţe), Cătălin Predoiu (Justiţie), Adrian Rădulescu (Agricultură) şi Mihai Şeitan (Muncii). Singurele propuneri ale premierului desemnat Lucian Croitoru avizate favorabil de Parlament au fost Vasile Blaga (Dezvoltare Regională) şi Bogdan Aurescu (Externe).

Antena3.ro

×
Etichete: audieri ministri
x close