Adrian Năstase ar fi trebuit să afle astăzi decizia Curţii Supreme în celebrul proces "Mătuşa Tamara". Patru ani au trecut de când dosarul a ajuns în faţa magistraţilor, timp în care a fost trimis înapoi pentru refacerea urmăririi penale, contestat la Curtea Constituţională şi amânat de nenumărate ori.
Adrian Năstase este acuzat de dare de mită, fostul său consilier, Ristea Priboi, de complicitate, iar Ioan Melinescu, fost şef al Oficiului de Prevenire a Spălării Banilor de sustragere si distrugere de înscrisuri.
Dosarul Mătuşa Tamara a ajuns pe rolul instanţei supreme în 2007. Totul a pornit de la ancheta procurorilor DNA care susţin că, la începutul anilor 2000, lui Adrian Năstase i s-a propus dispariţia unui dosar în care apare numele soţiei sale. Cel care făcea oferta era Ioan Melinescu, pe atunci membru al Plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor.
Premier în exerciţiu, Năstase ar fi fost de acord, iar Melinescu devenea la scurt timp, prin hotărâre de Guvern, preşedinte al Oficiului Spălării Banilor. În dosarul de corupţie scria negru pe alb: 400 de mii de dolari au intrat în contul Danei Năstase, bani care trebuiau justificaţi. Explicaţia a venit în cele din urmă: suma ar fi provenit din vânzarea mai multor tablouri, papirusuri, manuscrise şi bijuterii dintr-un apartament aparţinând unei mătuşi a Danielei Năstase, Tamara Cernaşov, în vârstă de 91 de ani.
Procurorii susţin că niciunul dintre bunuri nu a putut fi justificat de bătrână. O dată numit în funcţie de Năstase, procurorii DNA spun că Melinescu s-a ţinut de cuvânt şi a sustras dosarul, pe care i l-a înmânat consilierului lui Adrian Năstase, Ristea Priboi.
La 31 mai 2007, dosarul Mătuşa Tamara ajungea la instanţa supremă, pentru judecare. Adrian Năstase era acuzat de dare de mită. Consilierul său, de complicitate, iar Ioan Melinescu de furt şi distrugere de înscrisuri. După mai multe suspendări ale procesului, Înalta Curte a finalizat dezbaterile pe 24 noiembrie.