Primul care a vorbit despre eliminarea veniturilor prin drepturi de autor a fost preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. ?Aplicarea legii înseamnă modificarea legii în vederea restrângerii aplicării acestui drept, numai pentru drepturile de autor efective, legate de domeniul artei?, este de părere acesta.
Hossu este contrazis chiar de vicepreşedintele său, Petru Dandea, care susţine ca este vorba de fapt de o măsură fiscală, referitoare la eliminarea impozitelor pe drepturile de autor. ?Una din măsuri era neimpozitarea contractelor pe drepturi de autor pentru anul 2009 şi credem că şi Premierul, şi ministrul Finanţelor au înţeles precis despre ce este vorba?, susţine acesta.
Nici premierul Emil Boc nu are pâna în acest moment o imagine de ansamblu despre eventuala modificare a legii drepturilor de autor. El spune că ?a fost o propunere ridicată de sindicate şi patronate, în cadrul discuţiilor pe care le-am avut. Voi face o analiză la nivelul Guvernului şi vă voi informa dacă se impune sau nu o asemenea soluţie?.
Cei care cunosc ce presupune plata activităţilor prin drepturi de autor sunt nemulţumiţi de schimbarea legii. Rodica Pârvu, directorul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, afirmă că şi în forma actuală, legea a adus mulţi bani la buget şi ea nu ar trebui desfiinţată.
Din datele centralizate de ANAF, reiese ca 61,5% din fisele fiscale depuse de angajatori la Fisc în 2007 cuprindeau venituri pe cartea de munca la nivelul salariului minim pe economie.
Antena 3