Premierul Emil Boc a ajuns la Palatul Parlamentului, unde Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea Educaţiei. Primul ministru susţine că Birourile Permanente nu pot amâna asumarea răspunderii. Promovarea actului normativ pe baza acestor proceduri, susţine Emil Boc, reprezintă o decizie suverană a Executivului care nu poate fi contestată.
"Cum să amâne? Noi am fost invitaţi pentru ora 10.00, suntem prezenţi, şi nu au niciun temei legal, politic şi constituţional să amâne asumarea răspunderii. Decizia de asumare este o decizie suverană a Guvernului. Guvernul îşi pune pe masă mandatul, iar Birourile Permanente nu pot cenzura decizia Guvernului de asumare, pentru că deja au fost stabilite data şi ora", a declarat premierul, aflat la Parlament.
Victor Ponta a evitat, miercuri seară, să spună dacă PSD va depune sau nu moţiune de cenzură după ce Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Legea educaţiei. Preşedintele PSD a declarat că asumarea va fi amânată de conducerea Parlamentului. "Mâine (joi) nu trebuie ca Guvernul să îşi angajeze răspunderea pe niciun fel de lege", a spus Ponta.
Liderul PSD a precizat că Birourile Permanente ale celor două Camere ar trebui să decidă, joi dimineaţă, amânarea angajării răspunderii până la o decizie a CC, informează
Mediafax.
Guvernul îşi angajează joi răspunderea în Parlament pe Legea Educaţiei. Executivul a adoptat miercuri noapte forma finală a proiectului, care a adunat până acum peste 1200 de amendamente. În semn de protest, cadrele didactice din întreaga ţară ar putea întrerupe vineri activitatea.
Singura şansa pentru ca legea să fie modificată este acum în mâinile magistraţilor de la Curtea Constituţională. Ei vor decide pe 3 noiembrie dacă Guvernul îşi poate angaja sau nu răspunderea pe acest proiect de lege.
Potrivit noii Legi a educaţiei, clasa a noua va fi trecută la gimnaziu, cursurile liceale vor dura 3 ani, iar părinţii vor fi amendaţi pentru absenţele
copiilor.