Deputaţii n-au făcut o cerere oficială de urmărire penală a Elenei Udrea, întrucât dosarul nu a fost pus niciodată pe ordinea de zi a Comisiei juridice, condusă de PDL-istul Daniel Buda.
Totuşi, Parchetul General a comunicat Camerei Deputaţilor că a decis neînceperea urmăririi penale în cazul ?Elena Udrea". Mai mult, procurorii au găsit-o nevinovată pe Udrea pentru opt capete de acuzare, cu toate că parlamentarii nu formulaseră la adresa ei decât 4, scrie Evenimentul Zilei.
Raportul Parchetului a fost înregistrat la parlament pe 21 decembrie 2009. Într-o notă anexată raportului se preciza că soluţia poate fi contestată în termen de 20 de zile de la comunicare.
Însă documentul a intrat pe ordinea de zi a conducerii Camerei după mai bine de o lună, pe 3 februarie, iar termenul în care soluţia Parchetului putea fi contestată expirase.
Nimic neobişnuit în această procedură pentru democrat-liberali: "Eu nu ştiu cine era în poziţia să o conteste, nu ştiu să vă spun din punct de vedere juridic. Eu am pus-o pe ordinea de zi în momentul în care am primit-o de la secretariatul general", a spus Anastase, citată de Evenimentul Zilei.
?Parchetul poate primi o sesizare cu privire la persoane sau la fapte. Parchetul a făcut o evaluare a stării de fapt şi a constatat că nu există activitate infracţională pentru niciun funcţionar şi, prin urmare, nu există nici pentru ministru", a adăugat Anastase.
Fostul ministrul al justiţiei, liberalul Tudor Chiuariu susţine că nu au fost respectate procedurile. Raportul comisiei de anchetă trebuia să ajungă la Comisia juridică, iar Plenul trebuia să se pronunţe pe baza raportului Comisiei juridice. Decizia parchetului ar fi urmat după pronunţarea plenului.
Antena 3