Antena 3 CNN Politică Elena Lasconi, primul interviu după validarea prezidențialelor: „România nu este de vânzare și nici de dat cadou Rusiei”

Elena Lasconi, primul interviu după validarea prezidențialelor: „România nu este de vânzare și nici de dat cadou Rusiei”

A.S. 23 minute de citit Publicat la 20:56 03 Dec 2024 Modificat la 14:08 04 Dec 2024
elena lasconi antena 3 cnn
Elena Lasconi, candidatul USR la alegerile prezidențiale. Foto: Gabi Crișan
19 Update-uri
Afișează

Elena Lasconi: „În momentul în care un popor este dezbinat, e ușor de controlat”

03 Dec

Live text-ul s-a încheiat.

Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: Frica cea mai mare a dumneavoastră care este în aceste zile? 

Elena Lasconi: Nu am nicio frică. Am încredere, am încredere că Dumnezeu va lucra prin oameni și că Dumnezeu nu-și va lua privirea de la România. Am încredere în asta, pentru că e un moment greu, dar un moment în care românii vor arăta cât de implicați, cât de curajoși și cât de mult își iubesc această țară. Simt asta. Eu am fost printre oameni, le văd îngrijorarea zilele astea. Mi-au plâns oameni în brațe spunându-mi: scăpați-ne de ăla, ce ne facem. Toată lumea este speriată. În momentele astea trebuie să fii calm, să fii ferm și să nu te lași, să te ridici, nu te îngenunchează nimeni, nu te îngenunchează Rusia.

(...) Nu intrați în panică, pentru că asta își doresc. În momentul în care un popor este dezbinat, e ușor de controlat. Ei pe linia asta merg, iar alegerile se câștigă cu frică, cu emoție negativă. Hai să le arătăm că noi, românii, putem să folosim emoția pozitivă, iubirea de țara asta, iubirea de aproape, iubirea de tradițiile noastre, iubirea de valorile noastre, iubirea de mâncarea de aici, iubirea de tot ce este în România. Haideți să arătăm și să mergem cu forța asta înainte. Nu mai vreau dezbinare. Putem să facem asta împreună.

Elena Lasconi, mesaj pentru românii din diaspora

03 Dec

Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: În diaspora, doamna Lasconi, se votează masiv pentru Călin Georgescu. Am văzut, de asemenea, la alegerile parlamentare că s-a votat masiv pentru aceste noi formațiuni care au intrat în Parlamentul României. Cei din diaspora vă văd pe dumneavoastră omul sistemului și pe Călin Georgescu omul anti-sistem, deși domnia sa, noi am arătat în toate aceste zile că este omul sistemului vechi. Care este mesajul dumneavoastră pentru cei din diaspora?

Elena Lasconi: Dacă o să-l voteze pe Călin Georgescu, chiar n-o să mai poată să vină acasă. Eu sunt singurul candidat care nu fac parte din sistem. Nu am avut funcții date din pix niciodată. Am lucrat toată viața mea în privat, ceea ce nu se poate spune despre domnul Georgescu. Iar ca primar, oamenii m-au votat să fac treabă. Dacă nu făceam treabă și nu eram bună ca primar, gândiți-vă că am găsit o primărie aproape în faliment și am atras fonduri europene cât e bugetul orașului pe 40 de ani, am arătat acolo că se poate face performanță, am devenit unul dintre cei mai buni primari din România, pentru că am avut onoarea să muncesc în fiecare zi pentru oameni, pentru că am fost mereu pentru ei, și acum, românii... Uitați-vă la CV-ul domnului Georgescu. Nu a stat în niciun loc, la niciun loc de muncă mai mult de un an și toate acele posturi au fost puse din pix. Deci el este omul sistemului, dar este și omul sistemului negru, pentru că a fost în diferite servicii și asta aș vrea să ne precizeze domnul Iohannis, pentru că are aceste informații, să vină cu aceste informații. Pe el îl susțin rezerviști, o grămadă de oameni care au lucrat în servicii și în armată până în 1989 și care tânjesc după vremea lui Ceaușescu. Deci își doresc să readucă dictatura în România. 

Dumneavoastră sunteți puși în situația să angajați un președinte prin vot. Eu vă întreb ce alegeți? Un om care nu a fost în stare să stea mai mult de un an la un loc de muncă pus din pix, adică omul sistemului, sau o persoană care a muncit și a fost toată viața printre oameni? Eu, 25 de ani, ca jurnalist, am fost pe ulițele satului, m-am dus peste tot, am vorbit cu oamenii, am schimbat vieți, am salvat vieți. Dar din poziția de președinte poți să faci mai mult. Poți să atingi cu bine mai multe vieți, viețile tuturor românilor. Eu aș vrea să le spun celor care sunt în diaspora să aibă mare atenție, să se informeze, pentru că noi acum suntem în Uniunea Europeană și au această oportunitate, să aleagă să muncească în străinătate pentru un trai mai bun, să-și educe copiii la o școală din străinătate, să aibă parte de asistență medicală, spitalele din străinătate.

Dacă ajungem pe mâna Rusiei, o să rămână acolo și o să ceară cetățenie. Nu se mai întorc niciodată aici, iar cei care sunt în țară n-o să-i mai vadă niciodată. E ceva rău ce se întâmplă. Adică nu ne jucăm cu asta. Manipulare, TikTok, filmulețe, minciuni. O să facem lumină, o să întărim aceste instituții ale statului ca să nu se mai întâmple asta. Pentru că nu e vorba doar de România, e vorba de Republica Moldova, e vorba de Georgia. Deci Rusia dorește să acapareze cât mai multe teritorii. 

Lasconi, despre o dezbatere cu Călin Georgescu: Nu o să vină. Îi este frică de apariții

03 Dec

Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: Vă gândiți să aveți o confruntare cu contracandidatul dumneavoastră, Călin Georgescu în zilele rămase până la data de 8 decembrie?

Elena Lasconi: Eu cred că nu mai există ore în program. Pe de altă parte, nu o să vină. Deja am văzut că are tot felul de mesaje. Îi este frică de apariții, îi este frică de a intra în contact cu oamenii și oricum nu mai am ore în program. Nu am avut nu știu câte săptămâni până la alegeri. Până sâmbătă dimineața mai e foarte puțin timp. Mă bucur că am ocazia să mă adresez românilor pentru că sunt invitată la televiziuni și vă mulțumesc foarte mult pentru această oportunitate. 

03 Dec

Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: Credeți că, în momentul de față, vă ajută să anunțați un tandem cu un premier până la data de 8 decembrie?

Elena Lasconi: Dar nu am discutat despre funcția de premier. Noi am discutat despre România. Nu am împărțit funcții, pentru că fiecare a avut maturitatea să înțeleagă că e un moment foarte greu pentru țară și că trebuie să ne gândim cum câștigăm și cum ne păstrăm țara pe linia asta de Uniunea Europeană și NATO. Și cred că asta e o veste bună, asta chiar e o știre. Cred că e pentru prima dată în acești 35 de ani când m-am dus și m-am întâlnit cu liderii acestor partide pro-democratice, pro-europene și nu am discutat despre funcții, că nu este despre asta. Situația este atât de gravă, încât nu mai e loc de funcții, de orgolii. E Rusia sau Uniunea Europeană. E atât de simplu.

Întrebarea Cătălinei Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN, pentru Elena Lasconi

03 Dec

Cătălina Porumbel, jurnalist Antena 3 CNN: Știți că în societatea în care noi trăim, dar mai ales într-o campanie electorală este importantă percepția despre adevăr și mai puțin adevărul. Dvs. sunteți în competiție cu un personaj care spune că este trimisul lui Dumnezeu să facă pace pe pământ, că orice vot pentru el este un vot pentru Iisus Hristos și că, în momentul de față, tot ce face în această campanie este numele lui Dumnezeu. Dacă ne uităm pe date, în primul tur al alegerilor prezidențiale, Marcel Ciolacu are 1,7 milioane de voturi. Este clar că această cheie pentru votul pentru turul doi este la electoratul PSD. Dacă ne uităm pe profilul votantului lui Marcel Ciolacu, trăiește în mediul rural 55%, are între 35-65 de ani în proporție de 49% și peste 65 de ani în proporție de 43%. Care este mesajul dvs. pentru electoratul PSD, cel care ar înclina să meargă să voteze cu Călin Georgescu sau să rămână acasă și să nu meargă la vot?

Elena Lasconi: Mesajul meu este foarte simplu: trimisul lui Dumnezeu nu spune că este trimisul lui Dumnezeu. Trimisul lui Dumnezeu nu învrăjbește românii, nu aduce ură în noi și violență și minciună. Este un candidat la prezidențiale care are Rusia în spate și care va spune ce i se dictează din Rusia pentru a prinde electoratul din România.

Eu pot să vă spun așa, pentru cei în vârstă: eu garantez pensiile, pentru că în momentul de față suntem într-o situație foarte sensibilă, să existe posibilitatea ca statul român să nu mai poată plăti pensiile și salariile. Mi-a comunicat chiar premierul Marcel Ciolacu. Pierdem bani.

Mihai Gâdea: Pierdem bani pentru că există șansa să ajungă Georgescu președinte?

Elena Lasconi: Nu, pentru că deja cu această stare de tensiune și cu scorul pe care l-au făcut extremiștii în Parlament, deja pierdem bani. Dacă ajunge Georgescu președinte va fi un dezastru.

Mai mult decât atât, pentru persoanele care sunt în câmpul muncii, măsurile noastre sunt foarte clare. Oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunare din munca lor. Până acum au auzit, de 35 de ani, că statul vă dă salarii sau pensii. Nu, să rămână din munca lor. În sensul că fiecare angajat din România, inclusiv asistenții personali ai persoanelor cu handicap, vor rămâne cu 500 de lei în plus la salariu, iar tinerii până în 29 de ani, cu 1.000 de lei. Iar mamele, cu 1.500 de lei la primul copil. Eu mă pot bate pentru asta și pot garanta asta. Mai mult decât atât, putem să renegociem cu Comisia Europeană să avem mai mult de câștigat din fonduri europene. Gândiți-vă, sunteți într-o localitate, o comună, un oraș mai mic, vedeți că deja se lucrează la un pod, la un drum, la o canalizare sau la eficientizarea energetică pe fonduri europene. Toate aceste proiecte se vor opri cu acest candidat președinte. Și nu numai că se vor opri, va trebui să scoatem noi bani și să dăm înapoi la Uniunea Europeană. Plus că nu o să mai avem libertate să plecăm în alte țări.

Lasconi, despre Coldea și Dumbravă: Nu îi cunosc. Nu am vorbit niciodată cu ei

03 Dec

Mihai Gâdea: Aș vrea să mai vorbim despre o manipulare. Mai este una la care oamenii sunt foarte sensibili, pentru că în ultimele luni au văzut un pic din ce făceau generalii Coldea, Drumbravă. Și unul dintre lucrurile care se spune în mediile mai informate este că vreți să-i aduceți înapoi pe Coldea, pe Băsescu și pe Kovesi.

Elena Lasconi: Doamne ferește. Vreau să știți un lucru, eu am avut multe plângeri penale și am fost atacată în cei 4 ani de când sunt primar. Eu nu îl cunosc pe dl. Coldea, nu o cunosc pe dna. Kovesi, nu am vorbit niciodată cu ei. Da, consider că corupția este o problemă mare în România și că justiția trebuie să fie funcțională, dar asta prin responsabilizarea magistraților, dar în niciun caz eu nu vin cu oamenii trecutului sau cu oamenii prezentului. Este o minciună. Iar cu dl. Băsescu am vorbit de, cred, maxim trei ori. O dată i-am zis la mulți ani de ziua dumnealui.

Mihai Gâdea: Adică nu aveți în plan să îl aduceți pe Băsescu înapoi.

Elena Lasconi: Dar nu a fost vorba niciodată despre asta. Adică nu a fost în plan și nu a participat în campania electorală ca și consilier. Eu am plătit consilieri din SUA. Eu am încercat și încerc să iau tot ce e bun de la președinții pe care i-a avut România, de la oameni politici, de la primari. Nicio secundă nu a fost vorba despre asta. Este o minciună.

03 Dec

Mihai Gâdea: Sunt oameni care spun că nu pot vota cu Georgescu, dar sunt și oameni care spun că nu știu dacă pot să voteze cu un candidat care vine de la USR. USR a fost uneori un partid care a avut anumite excese. Ce ar trebui să știe acești oameni despre dvs.?

Elena Lasconi: Pe mine m-a inspirat Elisabeta Rizea. Și simt că Elisabeta Rizea trăiește prin mine. Și m-aș bucura să fie mândră de mine de acolo dintre îngeri. Pentru cei care nu știu cine a fost Elisabeta Rizea, a fost o țărancă simplă din Nucșoara, care a jurat pe Biblie că nu o să-i trădeze pe cei care erau în mișcarea de rezistență împotriva comunismului. Una dintre cele mai longevive mișcări de rezistență împotriva comunismului din România. Ce făcea ea? Se ducea și le lăsa în scorburile copacilor sau sub prispă merinde, mâncare. A fost bătută de comuniști în așa hal încât a început să meargă în patru labe. Mi-a povestit, zice: mamă, nu mai aveam niciun loc să pun buricul degetului pe corpul meu care să nu fie negru. L-au bătut pe soțul ei. Au venit comuniștii și i-au scos dinții cu cleștele de cuie pe viu. Au luat-o de coadă - și mi-a arătat cuiul din tavan - au legat-o și au scalpat-o și nu a trădat. De oameni din ăștia avem nevoie în fruntea țării, nu de trădătorii care și-ar da țara imediat Rusiei.

Ea m-a inspirat. Îmi spunea: mamă, dacă aș mai avea două zile, aș vrea să știu că nu o să mai fie comuniști. Toată viața ei a așteptat americanii. Am fost la ea acasă și am cunoscut-o atunci când am intrat în NATO. A fost așa o bucurie să cunosc un om care era bunătate pură.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: „Oferă un program seducător, irealizabil. E realizabil doar pe TikTok”

03 Dec

Mihai Gâdea: Dl. Georgescu a învățat un discurs al lui Antonescu, cuvânt cu cuvânt. El vorbește despre criminali de război, despre criminali ca fiind niște persoane aspiraționale. Cum îl vedeți pe contracandidatul dvs.?

Elena Lasconi: Nu cred că este relevant cum îl văd eu, ci cum îl văd oamenii. Eu stau să mă întreb dacă este om în primul rând. Nu știu dacă este om, pentru că eu am văzut un robot care citește de pe prompter și spune niște discursuri pe care le tot repetă din sufragerie. Se ferește de presă, se ferește de oameni. Cred că îi este frică de oameni și oferă un program seducător irealizabil. Acela este realizabil doar pe TikTok.

Noi, împreună, toate forțele democratice din România, putem să oferim României democrație. Putem să ne punem la aceeași masă și să convenim ce reforme vrem să facem pentru România și ce vrem să facem pentru români. Acum este vorba despre români, cum să trăiască românii mai bine. 

(...) E irelevant cum îl văd eu pe acest om. Cred că ar trebui să îl vadă specialiști, medici, psihiatrii.

Mihai Gâdea: Considerați că are o problemă de felul acesta? 

Elena Lasconi: Nu sunt specialistă, dar e foarte ciudat, și am auzit mai mulți oameni care au această pregătire, că acolo este o problemă, dar nu este treaba mea că nu sunt medic.

03 Dec

Mihai Gâdea: Puteți să puneți împreună un guvern pro-european, un guvern pro-NATO cu forțele democratice? Se pot armoniza partide ca PSD, PNL, USR, UDMR pentru a avea un astfel de guvern?

Elena Lasconi: Da. Deja am avut discuții și se va întâmpla asta. Se poate face, pentru că acum nu mai este vorba despre partide. Acum este vorba despre a merge în direcția Rusia sau  vest cum ne-am dorit și practic au murit oameni în 1989 ca noi să trăim în libertate. Și acum, după 35 de ani, înțeleg furia. Înțeleg frustrarea, că astea m-au ridicat și pe mine de pe canapea și am zis hai să încerc să mă implic să văd dacă pot să schimb eu lucrurile. Și am reușit și pot să fac asta.

03 Dec

Elena Lasconi: O altă minciună e că eu vreau să trimit tinerii în Ucraina pe front. Ferească Dumnezeu! Spuneți-mi și mie câți soldați ai NATO luptă pe frontul din Ucraina? Niciunul. Câți soldați luptă pentru Rusia în Ucraina. Uitați-vă la Coreea de Nord. 

Noi, Doamne ferește, vom ajunge carne de tun doar dacă ieșim din NATO. Acesta este un mare pericol. Nu sunt eu cea care a spus că dorește stagiu militar obligatoriu. Dl. Georgescu a spus asta. Eu îmi doresc o armată de profesioniști și sunt mândră de soldații noștri. Eu am fost în teatrele de operații, am fost în Afganistan. Mi-aș dori să fie mai bine echipați și mai bine plătiți și mai bine dotați.

Elena Lasconi: „Eu o să fiu cel mai bun președinte pe care l-a avut România vreodată”

03 Dec

Mihai Gâdea: Există și niște oameni nehotărâți care încearcă să înțeleagă ce urmează și ce ar trebui să facă la aceste alegeri. Acolo se află mulți de la PSD, PNL, UDMR sau alte categorii. Care este imaginea dvs. a României în care ați fi președinte? Ce fel de președinte ați fi? De ce acești oameni ar trebui să vă voteze pe dvs.?

Elena Lasconi: Eu o să fiu cel mai bun președinte pe care l-a avut România vreodată. Mă voi înconjura de oameni foarte inteligenți, de profesioniști, nu de camarile de partid. Eu vreau să fac treabă, să fac performanță. Pentru mine faptele vorbesc.

Vă rog să ieșiți la vot pentru că este un moment critic și putem să ne salvăm țara fără să stăm cu arma în mână. Vă rog să faceți asta.

Voi avea o relație mult mai bună cu tot ceea ce înseamnă Comisie Europeană, Parlament European, Consiliul European. Vom câștiga mai mult din apartenența la UE și mai mult din apartenența la NATO. Eu pot să unesc oamenii și mă voi asigura că vom trăi în siguranță, în pace. Voi lupta cu toate forțele mele și cu toți oamenii din jur și voi întări instituțiile statului. Mă voi asigura că pensiile oamenilor vor fi garantate, că tinerii și cei angajați vor rămâne cu mai mulți bani din munca lor în buzunar lună de lună. Mă voi asigura că îmi voi vedea fata și că toți bunicii își vor putea vedea nepoții și copiii.

Eu îmi respect aproapele indiferent cu cine a votat, pentru că știu că peste 5 ani o să mă voteze pe mine. Nu pentru că sunt Elena Lasconi, ci pentru că sunt cu tot sufletul pentru țara asta.

03 Dec

Mihai Gâdea: Problema din această campanie este că se încearcă să se acopere aceste subiecte majore cu tot felul de lucruri care încearcă să atragă atenția de la marile probleme. Cum ar fi aceasta că dacă ajunge Elena Lasconi la Cotroceni se va face propagandă LGBT.

Elena Lasconi: Doamne ferește. Dar nu avem nici în program... Nu am spus niciodată lucrul acesta. Este manipularea rusească.

03 Dec

Mihai Gâdea: Cum vedeți declarațiile din ultimele 24h ale lui Putin, ale lui Dughin, ale lui Medvedev?

Elena Lasconi: Păi hai să-i întrebăm pe români. Dvs. cum vedeți când vine Dughin care este și mentorul dlui. Georgescu și spune că românii nu sunt o nație și că România va fi în Rusia? Sunt declarații spuse foarte clar. Vă dați seama ce înseamnă asta inclusiv pentru siguranța țărilor din Uniunea Europeană. Pentru că România joacă un rol foarte important și suntem acum pe un trend foarte bun. Suntem în UE, suntem în NATO. Facem o grămadă de proiecte în toate comunitățile pentru a dezvolta infrastructura, școlile, spitalele ca să ne fie mai bine. Nu avem cum să ne întoarcem pe un drum al trecutului, al Rusiei.

Plus că ni se promite de către celălalt contracandidat că se vor reînființa fabricile și întreprinderile care s-au desființat după 1989, că lumea nu va mai plăti energia electrică, că va reduce vârsta de pensionare la 55 de ani și că economia se bazează pe cai. Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns. Să revenim cu picioarele pe pământ și să vedem lucrurile clare, nu ce vinde pe TikTok o persoană care vorbește din sufragerie. Hai să ne uităm la fapte. De anul viitor nu o să mai avem nevoie de vize pentru SUA și o să intrăm în Schengen.

Lasconi: „Există două direcții: viitor sau trecut. Rusia sau UE și NATO”

03 Dec

Elena Lasconi: „Dacă noi pierdem această cale spre Europa și spre NATO, s-ar putea ca bunicii care se uită acum la televizor să nu-și mai vadă niciodată copiii și nepoții care sunt plecați în străinătate, pentru că nu ai cum să ai liberă circulație. E o binecuvântare că suntem în UE. Plus că nu mai ai dreptul să lucrezi în străinătate dacă nu mai ești în UE. Va trebui să faci rost de permis de muncă cum era în anii 90. 

Eu nu vreau să ajungem acolo. Există două direcții: viitor sau trecut. Rusia sau UE și NATO. Pentru asta e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi. Nu putem să fim spectatori și să ne uităm cum rușii își fac de cap în țara noastră. Bineînțeles, ca președinte al tuturor românilor, eu pentru asta voi lucra: să întărim instituțiile statului și să-i plătim mai bine pe militari, jandarmi, serviciile să fie bine dotate cu aparatură de ultimă generație. În momentul în care începi să investești în asta, îl descurajezi pe Putin, pentru că el nu o să aibă curajul să atace o țară NATO.”

Elena Lasconi: „Căsătoria pentru mine este între o femeie și un bărbat”

03 Dec

Elena Lasconi a vorbit despre rezervele pe care le au românii în privința sa.

Mihai Gâdea: Manipulările au venit de genul: Dacă vine Elena Lasconii președinte, copii vor fi învățați în școli că trebuie să fie gay și că va fi o propagandă care le va suci mințile copiilor. Cum răspundeți?

Elena Lasconi: Eu am avut de suferit că mi-am arătat credința. (...) Pe de altă parte, am fost criticată inclusiv de colegii mei că am această cruce pe care o am din 1999. Știți foarte bine cât de greu mi-a fost la sfârșitul anului trecut după declarația că am votat la referendumul familie. Mi-a afectat și cariera politică. Eu nu m-am lepădat de cuvântul lui Dumnezeu. Nu am apucat să vin cu populisme și să fac propagandă. În calitate de primar am oficiat peste 600 de căsătorii. Căsătoria pentru mine este între o femeie și un bărbat. 

Căsătoria religioasă este între o femeie și un bărbat. Pe de altă parte, am învățat ca bun creștin că cea mai importantă lecție este iubirea de aproape. Și când spun asta spun și toleranță, nu ura, nu dezbinarea, nu violența. Avem multe probleme foarte grave cu Rusia care ne suflă în ceafă, încât am cel mai mic interes pentru ce fac oamenii în dormitorul lor și nu este treaba politicienilor să facă asta.

Este o manipulare de tip rusesc. Eu nu încerc să conving pe nimeni de nimic.

Ce a discutat Elena Lasconi cu Marcel Ciolacu

03 Dec

Elena Lasconi: Astăzi am avut o discuție cu premierul Marcel Ciolacu, este foarte îngrijorat că deja începem să pierdem bani, după ce a apărut în toată presa această influență masivă a Rusiei prin candidatul Călin Georgescu. Asta înseamnă că nu vom mai avea bani pentru a plăti pensii și salarii. Noi deja până să ajungem la momentul 8 decembrie, deja am început să pierdem bani. Mulți investitori și-au înghețat practic afacerile, bursa merge în jos, foarte multă este speriată și dorește să părăsească țara. Gândiți-vă că toți primarii, indiferent ce culoare au, o să piardă proiectele pe fondurile europene. Nu o să ne mai putem dezvolta cu fonduri europene. Nu cred că ne permitem să dăm cu piciorul la acest drum pe care l-am ales, pro-european, pro-NATO, ca să ajungem din nou ca pe vremea lui Ceaușescu, o țară săracă, doar pentru că vedem promisiuni pe TikTok. Haideți să ne uităm la fapte, să vedem ce au făcut acești candidați pentru fiecare român.

Mihai Gâdea: Cum a decurs discuția cu Ciolacu? 

Elena Lasconi: Discuția a fost foarte bună și eu cred că în mine are un partener onest, de bună-credință domnul Ciolacu. E momentul să construim, aici nu mai e vorba despre partide, ci trebuie să ne salvăm țara. Acum nu mai e loc de orgolii, de numele partidelor, de nimic. Este vorba doar de direcția Europa și NATO. Atât. Eu am avut o discuție foarte bună cu domnul Ciolacu și cred că o să facă lucrul acesta și mi-aș dori foarte mult să facă și primarii PSD, primarii PNL, primarii USR, UDMR, pentru că toți își doresc binele comunităților lor.

(...) Suntem în pericol să fim lăsați de o parte dacă mergem pe linia aia (n.r. - a lui Călin Georgescu). A spus și dna. ambasador a SUA că alianțele nu sunt garantate pe viață. Acum suntem pe muche de cuțit. (...) Această rețea TikTok și minciunile spuse acolo au dezbinat poporul. Ar trebui să ne uităm cu atenție la candidați.

Lasconi: „România nu este de vânzare și nici de dat cadou Rusiei”

03 Dec

Elena Lasconi: În timp ce noi făceam campanie electorală, pe sub radar, algoritmii Rusiei ți-au făcut de cap pe TikTok. România nu este de vânzare și nici de dat cadou Rusiei.

Mihai Gâdea: Există documente care sunt pe masa CSAT de către instituții care au investigat ce s-a întâmplat. În comunicatul oficial pe care îl avem  de la CSAT se spune clar că România este sub un asalt statal și non-statal. Vorbesc despre atacuri cibernetice, despre modul în care s-a folosit o anumită rețea pentru a amnipula opinia publică. Unii au spus că e o lovitură de stat în desfășurare, unii au comparat ceea ce se întâmplă acum cu modul în care au venit rușii și au acaparat Crimeea. Unii spun că suntem realmente într-un război. Ceea ce se întâmplă în momentul de față este ceva dintre aceste lucruri sau o vedeți altfel?

Elena Lasconi: Este exact la fel. Eu am atras atenția de multe ori în campanie și în pre-campanie că e un război hibrid pentru că Rusia nu se oprește, are un comportament de imperiu, iar Putin de împărat. Am văzut ce influență a avut în Georgia și am văzut ce influență a avut în Republica Moldova. În Georgia acum sunt în stradă sute de mii de oameni, sunt violențe pentru că influența Rusiei a făcut ca majoritatea din Parlament să fie pro-rusă și tocmai au dat o decizie prin care se amână aderarea în UE până în 2028. La fel se dorește și aici de către contracandidatul meu.

Lasconi: „E cel mai greu moment după 1989 ”

03 Dec

Mihai Gâdea: Cum definiți ce se întâmplă în aceste zile?

Elena Lasconi: „Eu cred că în momentele grele, în momentele critice nu trebuie să îngenunchezi. Trebuie să stai drept, să îți păstrezi calmul și să iei decizii înțelepte. Eu am văzut oameni speriați. Am fost printre oameni și răspund și presei, ceea ce nu se poate spune și despre contracandidatul meu. E cel mai greu moment după 1989 pentru că țara noastră parcă s-ar pregăti cu toți boții și cu toată manipularea rusească să fie pusă pe tava Rusiei. Este îngrijorător. Noi uniți putem învinge. Am reușit să facem asta în ultimii 250 de ani de 10 ori în fața Rusiei.

Noi nu trebuie să cedăm. Direcția noastră este NATO și Uniunea Europeană. NATO pentru securitate, pentru că nimeni nu o să-și permită să atace România dacă suntem în NATO. Eu văd de cealaltă parte că se discută să ieșim din NATO. Se discută să se facă armata obligatorie. Cred că armata României trebuie întărită în următorul fel: militarii trebuie să fie plătiți mai bine, poate să avem mai mulți militari profesioniști, să achiziționăm tehnologie de ultimă generație. Același lucru ar trebui să îl facem cu polițiștii și cu jandarmii și cu serviciile. Eu știu sigur că în toate aceste structuri există oameni patrioți și profesioniști.

Elena Lasconi, față în față cu Mihai Gâdea la Antena 3 CNN

03 Dec

Elena Lasconi, candidatul USR ajuns în turul doi al alegerilor prezidențiale, va fi marți seară față în față cu Mihai Gâdea la ora 21:00 și va răspunde celor mai importante întrebări ale momentului.

Președinta USR a avut marți discuții cu liderii celorlalte partide pro-europene.

Liberalii au două variante la negocieri, discutate marți în ședința BPN. Una e Ilie Bolojan premier, a doua fără Bolojan premier în schimbul susținerii propunerilor acestuia pentru reformarea clasei politice. Elena Lasconi a avut deja discuții cu președintele interimar al liberalilor.

Elena Lasconi a vorbit la telefon și cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, urmând să se întâlnească joi, potrivit unor surse Antena 3 CNN.

Preşedintele UDMR a declarat luni seară că rezultatul votului de duminică arată că ar trebui să fie format un guvern care să aibă o susţinere largă în Parlament, compus din PSD, PNL, USR şi UDMR. Liderul UDMR a adăugat că n-ar fi de acord cu un guvern minoritar, format din PNL, USR şi UDMR, pentru că nu ar exista şanse ca acesta să reziste mai mult de un an.

Președinta USR s-a întâlnit astăzi și cu liderul PSD, Marcel Ciolacu. Cei doi au discutat despre o majoritate pro-europeană.

„Mă voi întâlni și cu liderii celorlalte formațiuni politice care anunțat deja că doresc să facă parte dintr-o formulă de guvernare care să continue dezvoltarea României folosind bani europeni. Este esențial să păstrăm direcția actuală a României: alături de Uniunea Europeană, NATO și în spațiul Schengen”, a transmis Ciolacu după discuția cu Elena Lasconi.

x close