Antena 3 CNN Politică Efectul deciziei CCR: Posibilă Ordonanţă de Urgenţă pentru acordarea de competenţe ANI

Efectul deciziei CCR: Posibilă Ordonanţă de Urgenţă pentru acordarea de competenţe ANI

2 minute de citit Publicat la 11:16 16 Apr 2010 Modificat la 11:16 16 Apr 2010
Efectul deciziei CCR: Posibilă Ordonanţă de Urgenţă pentru acordarea de competenţe ANI
Guvernul ia în calcul varianta promovării unei ordonanţe de urgenţă care să permită Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) să funcţioneze în continuare conform cerinţelor UE, în condiţiile în care decizia Curţii Constituţionale de joi a anulat competenţele acestei instituţii în materie de verificare, control şi constatare a averilor, declarate ca neconstituţionale.
"Nu este exclusă varianta promovării unei ordonanţe de urgenţă care să reglementeze Legea ANI conform prevederilor constituţionale şi cerinţelor Uniunii Europene, este analizată şi această variantă, dacă nu sunt posibile alte soluţii. În prezent, se aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale", susţin surse oficiale, citate de Mediafax.

O altă variantă analizată de Executiv constă în realizarea unei "medieri" între comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului şi reprezentanţi ai Guvernului, astfel încât să fie identificată o soluţie optimă de operaţionalizare a ANI

"În aceste condiţii, ori Parlamentul va reglementa situaţia în regim de urgenţă, ori se va apela la ordonanţă de urgenţă", au arătat sursele citate.

Curtea Constituţională (CC) a constatat că anumite prevederi al Legii privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate sunt neconstituţionale, inclusiv articolul 13 care stabileşte atribuţiile ANI, respectiv verificarea declaraţiilor de avere şi interese, controlul depnerii la termen a acestora, constatarea neconcordanţelor, sau a nerespectării hotărârilor legale, constatarea incompatibilităţilor şi sesizarea organelor de urmărire penală, dar şi aplicarea sancţiunilor.
Decizia Curţii a fost luată miercuri, urmând să fie motivată şi publicată.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat, joi seara, că premierul Boc este îngrijorat de consecinţele pe care le-ar putea avea decizia CC în cazul Legii ANI pentru ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare convenit cu Comisia Europeană, în care funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate este o condiţie, şi va lua măsuri la nivel guvernamental şi parlamentar.

"Guvernul aşteaptă motivarea deciziei Curţii Constituţionale şi publicarea acesteia în Monitorul Oficial. Primul-ministru Emil Boc este îngrijorat de consecinţele pe care le-ar putea avea o astfel de decizie a Curţii Constituţionale a României referitoare la Legea de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate pentru ceea ce înseamnă ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare, convenit cu oficialii Comisiei Europene. Premierul va întreprinde tot ceea ce este necesar, la nivel guvernamental şi parlamentar, pentru a nu afecta obiectivul autorităţilor române privind încheierea Mecanismului de Cooperare şi Verificare", a declarat oficialul guvernamental.
În acest sens, vor fi identificate soluţii pentru punerea în acord, cât mai rapid, a deciziei Curţii Constituţionale cu Legea Fundamentală, având în vedere că funcţionarea ANI este una dintre condiţionalităţile cuprinse în Mecanismul de Cooperare şi Verificare, a arătat oficialul guvernamental.
Antena3.ro

×
x close