Ediţia de weekend de sâmbătă a abordat un subiect pe cât de vechi, pe atât de actual în România: oportunismul politic. Realizatorul emisiunii, Ioana Răduca, a vorbit cu doi deputaţi, Nicolae Alexandri, de la PLR şi Mădălin Voicu, de la PSD, despre ce înseamnă oportunismul politic în România.
Nicolae Alexandri a recunoscut că principiile nu şi-au mai găsit locul în politică, în ultimii ani.
"Eu am intrat în politică în 94 şi dacă până în 2000 au existat principii în politică, partide cu principii şi doctrine, cred că după 2000 nu prea. Din nefericire. Oportunismul de care vorbim a luat locul principiilor. Nu ştiu dacă şi în străinătate se întâmplă la fel, nu am făcut o analiză."
Deputatul PSD, Mădălin Voicu, a explicat că oportunismul este o trăsătură a fiinţei umane, cu dovezi încă de la Iuda încoace.
"Putem vorbi de ultimii 2.500 de ani când vine vorba de oportunism. Dacă o luăm de la Iuda încoace. În general, în societăţi. Eu cred că este o chestiune de caracter, sau de lipsă de caracter. Poţi să fii o persoană educată, cu studii, erudită, caracterul este acelaşi."
Strict legat de scena politică românească, deputatul PSD a explicat că oportunismul poate fi evitat, dacă se doreşte, dar obligatoriu trebuie taxat.
"Scena politică românească este plină de mizerii, oamenii care o compun adică. Atitudini, comportament, ieşiri excentrice, cred că nu poate fi filtrat acest oportunism, dar poate fi evitat. Şi obligatoriu trebuie taxat. Cine consideră asta normalitate înseamnă că este ori complice, ori la fel de oportunist. Compromisul poate fi scuzat de către unii pe motiv de interes politic. Ştii că de obicei oportunismul este însoţit şi de un soi de lichelism, o formă de lipsă de caracter dar şi de o infecţie morală. Aici, practica este, la mulţi dintre politicieni, pentru că ei nu reprezinrtă ceva conturat, ceva clar, prin atitudine, prin efectul muncii lor. Tata avea o vorbă: "Decât să fii mediocru, mai bine să fii idiot". Eu am înţeles târziu. În general, mediocrii îşi imaginează că sunt deştepţi, inteligenţi şi pot face orice. Un om inteligent, mintos, preferă să nu vorbească el despre el, ci să asculte opiniile altora despre el."