Antena 3 CNN Politică Ilie Bolojan i-a cerut lui Rareș Bogdan să demisioneze din funcția de președinte al PNL Diaspora. Rareș Bogdan: ”M-am retras”

Ilie Bolojan i-a cerut lui Rareș Bogdan să demisioneze din funcția de președinte al PNL Diaspora. Rareș Bogdan: ”M-am retras”

Bianca Chirilă
3 minute de citit Publicat la 11:47 03 Dec 2024 Modificat la 14:30 03 Dec 2024
ilie bolojan si rares bogdan
Ilie Bolojan i-a cerut marți demisia lui Rareş Bogdan. FOTO: Hepta

Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, i-a cerut marți lui Rareș Bogdan să demisioneze din funcția de președinte al PNL Diaspora, în timpul ședinței Biroului Politic Național al PNL. Europarlamentarul a declarat că „și-a depus demisia la secretariat încă de luni” și că este un om de onoare.

Ilie Bolojan i-a cerut demisia lui Rareș Bogdan în timpul ședinței Biroului Politic Național al PNL, după ce europarlamentarul a vorbit despre strategia partidului la negocieri.

„M-am retras din poziţia de preşedinte la diaspora. De ce? Am luat 60.000 de voturi, AUR a luat 200.000. Ce Dumnezeu să facem?! (...) La propunerea mea şi a vechii conduceri, ultimele zece filiale din PNL trebuie să plece acasă în urma scorului. Eu sunt în ultimele zece. (...) Eu sunt un om de onoare. Dacă am votat asta şi am spus că fac, eu mi-am depus ieri la secretariat demisia. Nu mi-a cerut nimeni, dar este firesc să o fac. (...) M-am retras din poziţia de interimar”, a afirmat Rareş Bogdan, la Parlament, înainte de şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului.

El a adăugat că a fost o greşeală că PNL nu a avut listă la Camera Deputaţilor pentru Diaspora.

„Eu trebuie să-mi asum, pentru că sunt lider de filială, pentru că, probabil, acele câteva zeci de mii de voturi pe care le-am adus la votul partidului se duceau şi la Camera Deputaţilor”, a afirmat europarlamentarul, precizând că rămâne membru în BPN, Biroul Executiv şi lider la Bruxelles. 

Rareș Bogdan a vorbit și despre situația politică actuală din România după rezultatele alegerilor parlamentare, explicând, printre altele, că „partidele pro-europene trebuie să se pună la masă cât mai repede cu putință și să dea o soluție pentru guvernarea României”.

„Ar trebui să fim cât se poate de maturi, echilibrați. Războiul între noi nu a dus la nimic bun. PSD a luat cel mai mic scor din ultimii 35 de ani, PNL, un scor pe care îl aveam când nu erau unite cele două partide, unul mic, de 15%. Am spus că dacă Ciucă nu va ajunge în turul doi, și nu m-au înțeles, partidul va lua maxim între 12-14%. Nu spun că am avut gura aurită, să nu se înțeleagă altceva, dar, din păcate, s-a întâmplat asta. Cred că ar trebui să fim cât se poate de maturi, asta așteaptă românii. Să înțelegem votul lor, să nu mai umblăm cu moșmondeli. Maturitate înseamnă ca cele patru partide pro-europene să se pună la masă cât mai repede cu putință și să dea o soluție pentru guvernarea României”, a declarat Rareș Bogdan.

„PNL e garantului drumului european al României”

El a mai adăugat că PNL e garantul drumului european al României.

„E un moment extrem de important pentru România. Un guvern în care PNL trebuie să fie, pentru că este garantul drumului pro-european euro-atlantic al României, trebuie să aibă un cuvânt important. De asemenea, PSD care sper că lasă aroganța și Uniunea Salvați România sau cum se numesc ăștia ai lui Lasconi. Sigur că noi ne-am dori să fie cu Ilie Bolojan, dar aici nu e vorba de oameni. Am moșmondit-o trei ani de zile și nu am făcut reforme. Dacă acum ne întoarcem la Marcel Ciolacu, înseamnă că tot ce s-a întâmplat în acest vot, în această revoluție a votului, nu a fost înțeleasă de liderii politici”, a mai spus el.

De asemenea, Rareș Bogdan a mai afirmat că „România nu poate fi abandonată”.

„România nu poate fi abandonată, nu putem să fugim în munți. Pentru mine e simplu, că mă duc la Bruxelles unde am ce face. Cel mai important lucru azi e ca românii, care sunt speriați, în câteva zile ratele au crescut, nu vreau să ajungem nici în junk cu economia. Ar fi pentru ei sfârșitul. Eu cred în capacitatea liderilor de a fi pro-europeni, să fim cât se poate de rezonabili, pentru că altfel blocăm administrații, absorbția banilor europeni. Bulgariei i s-au suspendat plățile din PNRR. Noi avem o problemă mare cu tranșa 2. Dacă nu facem reforme, noi nu mai vorbim azi de oameni”, a mai spus europarlamentarul.

Totodată, a subliniat faptul că nu vrea ca PNL să fie brelocul cuiva.

„Nu poți să reformezi clasa politică cu POT, cu SOS și cu AUR. Mă interesează ca PNL să nu fie brelocul nimănui, nici al USR, nici al PSD”, a conchis el.

De asemenea, au început discuțiile pentru susținerea Elenei Lasconi și pentru viitorul guvern pro-european. Liberalii au două variante la negocieri, discutate marți în ședința BPN. Una e Ilie Bolojan premier, a doua fără Bolojan premier în schimbul susținerii propunerilor acestuia pentru reformarea clasei politice. Elena Lasconi a avut deja discuții cu președintele interimar al liberalilor, iar marți se întâlnește cu Marcel Ciolacu și cu liderii UDMR.  

×
x close